Vigdis M.P. Marthinsen har de siste sju årene utviklet en helt ny type hårføner.

– Når man er gründer over så lang tid og i så voksen alder, så er det jo folk som har spurt «skal du ikke finne deg en jobb?» og «har du tenkt på pensjon?». Det er jo stunder jeg selv har lurt på om jeg har vært riktig vel bevart, men jeg har hele tiden hatt stor tro på ideen min, sier hun.

Les også: Eirin starter opp frisørsalong i mannens garasje

Fikk skader

Marthinsen er opprinnelig fra Ringvassøya og gikk frisørlinja på Breivang videregående skole. Læretiden gikk hun i Trondheim og hun har siden den gang blitt i byen.

– Ideen gryet da jeg så at mine ansatte, ganske unge frisører, begynte å få vondt og dagene de fønet hår ga mest plager. Jeg leste også en del forskning som viste at det å stå med armene ut til siden fra kroppen høyere enn 60 grader, er uheldig når det kommer til belastning og muskelskader. Føningen var den tyngste oppgaven for både armer, skuldre og håndledd, forklarer Marthinsen, som selv har operert begge skuldrene.

Les også: Åpner byens første hundefrisør

Stort prosjekt

I 2008 spiret gründerideen for alvor og Marthinsen jobbet sin siste dag som frisør tre år senere. Etter samarbeid med blant annet Innovasjon Norge og en masterstudent på NTNU, store investeringer og mye prøving og feiling, kunne Marthinsen i januar i år lansere produktet for salg.

– Prosessen har vært utfordrende og spennende. Dessuten er jo min gründerhistorie om en yrkesutøver uten ingeniørutdanning som blir elektronikkgründer, og det er jo litt artig.

Hun har tatt patent på hårføneren, som blåser luft i to retninger.

– Dual Air blåser i bare én retning av gangen og du styrer dette med et touchpanel. Du kan ha skuldrene og armene i en mye mer behagelig posisjon, du slipper vridninger i håndleddet og du kan holde den i et mye løsere grep enn en vanlig pistolføner som du gjerne må holde i et hardere grep, forklarer hun.

Les også: Gründeren frykter at noen vil stjele ideen hans

Toveis føner

Marthinsen sier produktet har fått mange gode tilbakemeldinger.

– Frisørene synes gjerne den ser tung og vanskelig ut, men når de skjønner hvordan den skal brukes, kaller de den for genial og opplever at den er mye lettere enn de trodde.

Marthinsen opplyser at de siden januar har solgt nær 800 fønere – og at hun har planer om å nå et langt større marked.

– 30 prosent av frisørarbeid er føning og disse belastningene er et problem for frisører verden over. Dermed er det også et verdensomspennende marked. Jeg har tenkt veldig vidt når det kommer til patent og mange er allerede inngitt. Jeg er allerede i kontraktsforhandlinger med internasjonale distributører.

Gründerreisen har også bydd på sine økonomiske utfordringer.

– I tillegg til den økonomiske støtten jeg har fått, har både jeg og mannen min investert mye i prosjektet. Det skal litt egenkapital til for å få til noe sånt og det er veldig store investeringer i et så komplekst produkt. Vi må nok ha en runde produksjon til før jeg går i pluss, erkjenner hun.

Les også: Startet egen luefabrikk – nå har de også åpnet luebutikk

Tromsø-kurs

Denne helgen kommer hårføner-gründeren tilbake til hjembyen for å vise fram produktet til byens frisører.

– I helgen er det kurs med Cutrin om mote og trender for frisører, og da skal jeg være til stede. Det skal bli veldig deilig å komme tilbake til Tromsø en tur og det blir nok fint for både familie og venner her å få se at det faktisk har blitt noe av dette langvarige prosjektet. Dessuten er det fantastisk om jeg kan hjelpe Tromsøs frisører til å kunne stå lenger i jobben, påpeker Marthinsen.

foto
MINDRE BELASTNING: Denne illustrasjonen viser hvordan den nye typen hårføner skal gi mindre belastning. Frisørleverandøren Cutrin er distributør for hårføneren i Norge og nå satser Marthinsen mot internasjonale markedet også. Foto: Dual Air