Tromsø-advokat Asbjørn Krantz reagerer på bevæpnende politivitner i rettssalen. Han har nylig opplevd i to forskjellige straffesaker å måtte spørre ut politivitner som har vært bevæpnet i vitneboksen.

– Det er forsvarerens jobb å grave i nyanser og faktum for å belyse sakens bilde best mulig. Det gjør noe med stemningen når du som forsvarer ser at en politimann i vitneboksen blir irritert og sinna på deg, når du vet at han har en skarpladd pistol på hofta, sier Krantz til iTromsø.

Ikke rettferdig

Det var etter den økte terrortrusselen i fjor høst at Politidirektoratet ba justis- og beredskapsdepartementet om samtykke til generell bevæpning. I utgangspunktet skulle bevæpningen vare i fire uker, men Politidirektoratet forlenget perioden til 7. juni.

I Tromsø har politiet vært bevæpnet siden siden slutten av november.

Krantz mener politiet ikke burde være bevæpnet når de skal vitne i rettssaker.

– Å være bevæpnet i vitneboksen er en uting og burde forbys. Selv er ikke jeg redd, men når man ser at vitnet blir sint og du vet at han er bevæpnet, så kan det jo hende at advokater kvier seg og fører en dempet bevisførsel eller ikke tør å kjøre vitne så hardt som man egentlig burde. Det er ikke en god følelse og i ytterste konsekvens blir jo ikke det en rettferdig rettssak, sier han.

Flere reagerer

Krantz trekker også fram en annen grunn til at han mener pistolen bør legges vekk før vitneførsel.

– Det mest alvorlige ved dette er jo at det faktisk er et sikkerhetsanliggende. Tiltalte sitter i rettssalen uten håndjern og så sitter det en bevæpnet politimann to-tre meter unna som vitne. Hva om tiltalte skulle få det for seg å hoppe over pulten og gripe etter pistolen? Man vet aldri hva mennesker tenker.

Han sier flere har reagert på problemstillingen.

– Flere advokater jeg har snakket med deler min oppfatning om at det er problematisk at politiet sitter bevæpnet i vitneboksen. Som forsvarer risikerer du å komme ut av konsentrasjonen, fordi du klarer ikke å vike vekk fra den erkjennelsen av at du sitter og irriterer en fyr med et digert skytevåpen på hofta.

Krantz har nå sendt en forespørsel om problemstillingen til Advokatforeningen.

– Generelt sett er det vel ikke bevæpningsplikt ved uniformering av politi. Jeg har ikke sett at dette med bevæpnede politivitner har blitt behandlet eller vurdert noe sted. Her er det behov for en klargjøring, for jeg er ikke den eneste som reagerer på dette.

Ikke kjent med problemstillingen

Leder i Advokatforeningen Troms, Stine Lettrem-Eliassen, forklarer at de ikke er kjent med problematikken som Asbjørn Krantz beskriver.

– Jeg kjenner heller ikke til forespørselen han har sendt til Advokatforeningen. Jeg og foreningen må sette oss ned og prate om problematikken før vi kan komme med en ordentlig uttalelse om dette, sier Lettrem-Eliassen.