Norges Bank føyer seg inn i rekken av store sentralbanker som nå pauser renteoppgangen, kanskje for godt i denne omgang. Både i USA og EU er det stadig flere som tror at neste endring blir et rentekutt.

Prisveksten er fortsatt for høy, så det er for tidlig å snakke om rentekutt nå, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til E24 etter dagens pressekonferanse.

I prognosen fra september lå det an til rentekutt i starten av 2025. I dagens pressemelding vises det til at den varslede siste rentehevingen i desember kan utebli, hvis banken blir sikrere på at prisveksten er på vei ned.

– Betyr det også at rentekuttet kan komme tidligere?

– Nå har vi ikke laget nye prognoser, og vi har fått noe ny informasjon siden forrige rentemøte. Men det er jo sånn at prisveksttallene og kronekursen svinger mye. Nyhetene siden sist har trukket i litt ulik retning, sier Wolden Bache.

– Det er riktig at prisveksten er kommet ned. Aktiviteten i økonomien har også vært noe lavere enn anslått, men så har kronekursen svekket seg mer enn det vi ventet, og det vil ha betydning for prisutsiktene fremover, tilføyer hun.

– Trolig vil det være behov for å holde styringsretten oppe en god stund for å få prisveksten tilbake til målet.

– Ikke noe mål for kronen

Den svake kronen gjør det vanskeligere å få prisveksten ned mot målet på to prosent. Dermed kan kronesvekkelse være et hinder for rentekutt.

Uro i finansmarkedene i forbindelse med krig og internasjonal renteoppgang, slik vi har sett en tid nå, kan også skremme investorer bort fra kronen. I slike tilfeller foretrekkes større og sikrere valutaer som dollar og euro. De har også styrket seg i forhold til kronen.

– Kan denne usikkerheten føre til at Norge må hold renten høyere i lengre tid?

– Vi har jo ikke noen mål for kronekursen som vi styrer etter. Vi tror at pengepolitikken og forskjellen i rentenivå her hjemme og ute har betydning for kronekursen.

– Men de kortsiktige svingningene i kronekursen kan være store, og de kan skyldes nettopp slike forhold som uro i finansmarkedet, sier hun videre.

– Alt annet like vil en svakere krone kunne bidra til at prisveksten holder seg oppe lenger her hjemme, selv om de internasjonale prisutsiktene avtar, tilføyer hun.

– Krevende

Sentralbanksjefen understreker at rentesettingen er en avveiing av mange forhold.

– Vi vil sette renten slik at prisveksten kommer tilbake til målet, men hvor raskt vil jo også avhengig av utviklingen i sysselsettingen og realøkonomien. Vi ønsker jo ikke å heve renten mer enn det som er nødvendig for å få bukt med prisveksten.

Wolden Bache er opptatt av å balanserer risikoen for å stramme til for mye, mot risikoen for å stramme til for lite.

– Strammer vi til for lite, kan prisene fortsette å stige raskt, blant annet fordi kronekursen kan bli svakere (...) Men strammer vi til for mye, bremser vi økonomien mer enn nødvendig. Det ønsker vi å unngå.

DYRERE EURO: Kronekursen har svingt mye. Den er nå betydelig svakere enn på samme tid i fjor, men kan styrke seg noe hvis andre lands sentralbanker kutter renten raskere enn her hjemme. Foto: Skjermdump fra Infront

Kronestyrking over tid

– Hva tror dere om kronekursen hvis renten kuttes raskere i andre land?

– Vi har en prognose fra forrige rapport som indikerte at kronen over tid vil styrke seg noe.

– Vi tror at pengepolitikken og renten ute har betydning for kronekursen, men det er også mange andre forhold som påvirker svingningene i kronekursen, tilføyer hun.

Kronen har svingt mye det siste året. I skrivende stund koster euroen 16 prosent mer, og ligger på i underkant av 12 kroner.