– Nå ble jeg nesten litt rørt. Jeg traff Peggy i går, men hun sa ingenting, sier Sonja Bruvold (57) i det hun får overrakt julestjerna fra iTromsø. Det var Peggy Anita Allertsen Larsen, en av de faste kundene på Joker Sjursnes, som nominerte butikken til anerkjennelsen.

– Butikken er et samlingspunkt i bygda, og de som jobber der er så hjelpsomme og i så godt humør. Det er masse folk rundt kaffebordet i butikken, og de har mange aktiviteter som grillfest, kake etter idrettsgull, grøtfest og så videre. Jeg tør ikke tenke på hvordan det hadde vært uten butikken, sier Allertsen Larsen, som har hytte på Sjursnes og akkurat er på vei tilbake til Tromsø da iTromsø slår på tråden.

Aktiviteter året rundt

– Vil du ha kaffe, spør Bruvold iTromsøs journalist, og viser vei til butikkens kaffebord, der det både flires, diskuteres og drikkes kaffe.

Bruvold slår seg ned ved bordet sammen med Ellbjørg Irene Hauan (67). De to damene driver butikken sammen.

– Vår tanke er at man må gi noe for å få noe tilbake. Vi har aktiviteter året rundt. Nylig hadde vi grøtfest, i juni er det Sjursnes-dagen, i august har vi grillfest og oktober har vi «handle lokalt»-dagen. I tillegg har vi VM- og OL-kake som bakes fra bunnen av, sier Bruvold, og legger til:

– Grøtfesten hadde vi på lageret her. Da var det liv i diskusjonene, og mye artig. Folk stiller opp, tar med seg godt humør og slapper av. Det heter hos Joker at man skal være den gode naboen, men det er ikke noe vi har tenkt så mye på. Det vi arrangerer er artig for oss og artig for kundene, sier Bruvold.

– I byen er det så mye å velge mellom, så vi må være litt frempå her på bygda. Folk sier at det vi har her, det får man ikke i byen, legger Ellbjørg Irene Hauan til.

I tillegg til å drive butikken sammen med Bruvold, driver hun og mannen også Sjursnes Fjordferie. De har faktisk leiligheter til utleie i underetasjen på butikken.

– I sommer hadde vi besøkende hele tiden. Vi har blant annet en tysker som har vært her 17 ganger nå. Han sier det er som paradis på jord her, smiler Hauan.

MØTESTED: Sonja Bruvold (t.v.) og Ellbjørg Irene Hauan ved kaffebordet som fungerer som et samlingspunkt i bygda. Foto: Lars Elvevold

– Redd for skolen

Duoen ser lyst på framtiden for både butikken og bygda, men medgir at omsetningen har gått ned.

– Vi har ikke tarifflønn her, dette er en livsstil. Sjursnes er en endeplass, så det er ikke gjennomgangstrafikk her. Vi setter tæring etter næring, har ikke røde tall og driver fornuftig. De eldste kundene er ofte de mest trofaste, og de blir jo etter hvert borte. Barnehagen er allerede lagt ned og vi frykter at skolen vil lide samme skjebne. Det er ikke så mange unge som kommer hit, men en del folk i moden alder har flyttet tilbake. Vi har god tro på famtiden, avslutter Sonja Bruvold.