– Vi har hatt den varmeste dagen så langt i år, sier Ola Bakke Aashammer om søndagen.

Han er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Tromsø. Temperaturen toppet sent søndag ettermiddag, da gradestokken målte 21,2 grader ved Vervarslinga på toppen av Tromsøya.

Litt kaldere ble det ved Holt som målte en makstemperatur på 18,7 grader, mens måleren i Tromsdalen sa 17,2 grader og ved lufthavnen 16,6 grader.

– Med en gang man kommer ned i den kalde solgangsbrisen, så blir det en god del kjøligere. Det har ikke vært over 20 grader i dag nede på Holt som ligger mer utsatt for solgangsbrisen, sier Aashammer.

– Virkelig på tide

Likevel betyr målingene over 20 grader på toppen av Tromsøya at søndag 18. juni ble årets første «nordiske sommerdag».

– Når vi kommer oss over 20 grader, så regner vi det som en nordisk sommerdag. Havet gjør at det ikke blir like varmt her som på innlandet, så i indre strøk som i Dividalen og Tamokdalen har det vært over 25 grader, sier meteorologen.

HER VAR DET VARMEST: Kvaløysletta og toppen av Tromsøya ble søndagens værvinnere. Foto: Norsk Klimaservicesenter

Mamma Sandra Midttun og døtrene Ulla (6) og Eva (3) utnyttet allerede det sommerlige været lørdag og dro til Telegrafbukta for å leke i sanden og vasse i sjøen.

– Det føles helt fantastisk, og nå var det virkelig på tide. Planene våre for de neste dagene er å være mest mulig på stranden, og kanskje bade litt, sa Midttun lørdag.

Badevannet var 10 grader varmt ved Brensholmen søndag.

Søk le for vinden

Det kan bli enda varmere mandag, men meteorologen tør ikke å love noe.

– Det ser ut til at det blir et godt stykke over 20 grader også i morgen. Det blir ikke så mye vind, men ut på ettermiddagen kan det blåse opp en god bris langs fjordene. Langs kysten beror alt på solgangsbrisen, sier han.

Derfor har han også et råd til de som vil simulere en sommerdag i Syden mens de har sjansen.

– Hvis man skal nyte sola i morgen, så gjelder det kanskje å finne stedene som ligger i le i forhold til solgangsbrisen.

– Neste helg ser mye dårligere ut

Det er bare å følge rådet til Aashammer og nyte sola og varmen mens den er her. Ingenting varer evig, spesielt ikke værsystemene rundt Tromsø.

– Det er et lavtrykk som trekker inn fra Atlanteren, men det er fortsatt fem-seks dager til, så det er en del usikkerhet i de prognosene. Som det ser ut nå, så får vi mer sørvesterlig vind med mer nedbør, sier han.

Vær-ikonene på yr.no vitner om mer regn og mindre sol torsdag, fredag og lørdag, og det ser ut til å bli kaldere fra fredag.

Det bringer tilbake bitre minner fra et visst høytrykk som satte oss i sjakkmatt og serverte kaldt vær og regn i mange uker på rad, mens søringene klaget over rekordtemperaturer i hovedstaden.

– Så vedvarende dårlig værperiode som vi hadde nå i mai, det klarer jeg ikke å se i mine prognoser, sier meteorologen heldigvis, før han fortsetter:

– Men neste helg ser betraktelig mye dårligere ut enn denne helga har vært. Man får prøve å nyte morgendagen og så ta det som det kommer inn mot helga.

Stor skogbrannfare – men ikke i Tromsø

Det er sendt ut farevarsler om skogbrannfare i det meste av Sør-Norge, Trøndelag og nå også Finnmark. Men det slipper Tromsø altså. Ha-ha, søringer.

– Det ser ikke ut til at det kommer skogbrannfare for Tromsø med det første, sier Aashammer.

Det fuktige været og den nedbørsrike mai og juni betyr at Tromsø ikke har nådd de truende nivåene ennå, og med regnet som kommer inn mot neste helg blir det nok værende sånn.

– Jeg tviler på at vi kommer til å sende ut noe farevarsel, sier han.