Den nye statsministerens far heter Pierre Trudeau (1919–2000) og regnes av mange som «Det moderne Canadas far». Han var faktisk så populær at han fikk sin egen politiske farsott oppkalt etter seg, Trudeaumania, og ble valgt til statsminister i to perioder. Den første perioden hans varte fra 1968 til 1979 og deretter igjen fra 1980 til 1984.

I godt selskap

I sin andre periode sto Norge på en besøksliste sammen med flere andre europeiske land. Her til lands skulle han blant annet å lære mer om nasjonen Canada hadde lovd en utrykningsstyrke til hvis det skulle bryte ut krig med Sovjetunionen. Bildet er tatt på St. Hans-aften 1980 og er utlånt av daværende fylkesmann Martin Buvik som inviterte følget som også inkluderte utenriksminister Knut Frydenlund og hans fjortenårige sønn som holdt unge Justin (7) med selskap.

Les også: Trudeau vinner valget i Canada

Heklet sild

– Jeg syntes det var for ille at de unge skulle sitte på et kjedelig lunsjarrangement sammen med de voksne, så vi arrangerte en fisketur til Håkøya hvor de kunne hekle sild, sier Buvik til iTromsø.

Hvorvidt det er eneste gang noen har heklet sild fra Håkøybrua under politibeskyttelse, vites ei, men det må en vel nesten anta. Den unge Trudeau fikk da også fisk til stor forlystelse for det canadiske følget.

– Han kom inn på lunsjen med fisken høyt hevet og ropte «voici, voici» («se, se», journ. oversettelse). Vi ser jo at Trudeaus fiskelykke også har fulgt ham i det politiske liv, smiler Buvik.

Canadas Obama

Da Justin Trudeaus Liberale parti vant valget ble han Canadas nest yngste statsminister, men den første sønnen av en tidligere statsminister til å selv bli statsminister. Et erfarent politisk dyr som ga sin første kommentar ga til pressen i en alder av to år. Det var:

– God jul. Ha en fin bursdag.

Trudeau regnes som Canadas svar på Barack Obama og er kjent for sine svært liberale ideer. Han er en selverklært feminist, for legalisering av marihuana og har gitt nye representanter for partiet hans beskjed om at enten er de for abort eller så kan de finne seg et nytt parti.

Det har vel heller ikke skadet valgkampen hans at han er en kjekk fyr. Ifølge de kvinnelige velgerne.

foto
STATSMINISTER: Den lille gutten har vokst seg til og er nå nyvalgt statsminister og favoritt blant damene. Foto: Alex Guibord/ Flickr