Riksvold ble ansatt i 50-prosentstilling i kommunen 1. november i fjor. Siden den gang har stillingen bare økt.

– Det kom som en følge av samhandlingsreformen og at man har hatt mer fokus på tverrfaglighet og tverrfaglige legemiddelgjennomganger. Samhandlingsreformen førte til at liggetiden på sykehus ble kortere, og da må kommunehelsetjenesten være i stand til å ta imot sykere pasienter, og behandle mer kompliserte sykdomstilfeller selv. Da trenger de økt kompetanse spesielt med tanke på legemiddelbruk, sier Riksvold.

Og det er på legemiddelgjennomgangene Riksvold kommer inn i bildet.

– På legemiddelgjennomgangene jobber man klinisk. Da jobber man med enkeltpasienter både på sykehjem, hjemmetjeneste, og fastlege, hvor man har et tverrfaglig team som består av lege, farmasøyt, og sykepleier. Deretter går man gjennom medisinbruken til hver enkelt pasient for å optimalisere den, og avdekke og løse det som er av problemer av legemiddelbehandlinger for den pasienten, forteller 36-åringen.

Skal lære opp andre

Eva Olsen (53), avdelingsdirektør for helse og omsorg i Tromsø kommune er godt fornøyd med å ha ansatt en farmasøyt på heltid.

– Det er flott å få Ellen fra femti- til hundre prosentstilling. Hun vil være med på å sikre medisinhåndteringen, og vil være en veldig bra ressurs for oss, sier Olsen.

– I tillegg vil hun drive med en del opplæring for å sikre kompetansen til andre som skal jobbe med medisiner.

– Se til Tromsø

Å være farmasøyt på heltid i offentlig sektor, er noe som sees på som uvanlig. Per januar 2016 var det bare Trondheim- og Stavanger kommune som hadde dette. Nå har Tromsø kommune fulgt etter som den tredje i Norge.

– Det har vært anbefalinger at andre kommuner skal ansette farmasøyter, så det er flere som jobber for det. Der er jo ganske nytt med egne farmasøyter i kommunene. Vi var først i Nord-Norge i alle fall, sier Riksvold

Eva Olsen ønsker at flere kommuner følger Tromsøs eksempel.

– Jeg håper flere kommuner ser til Tromsø og det vi har gjort, sier 53-åringen.

– Tromsø har vært tidlig ute med dette i forhold til de andre kommunene og har vært tidlig ute på det med legemiddelbehandling, sier Riksvold.

For behovet for farmasøyter i offentlig sektor er stor.

– Det kliniske og tverrfaglige fokuset hvor farmasøyten også er en del av teamet, siden det er vi som kan mest om legemidler har ført til at man ser behovet for farmasøyter, forteller farmasøyten.

Holder med én

Til tross for at Tromsø kommune er en stor kommune, blir det bare én farmasøyt i full stilling i første omgang.

– Nå skal vi få erfaring med å ha én farmasøyt i full stilling, så får vi se etter det, sier Olsen.