– Vi frykter for en langvarig fengsling i Litauen, sier Oddbjørn Mikkelsen, faren til en av tromsømennene.

I juni falt dom for de tiltaltes befatning med narkotiske tabletter i Litauen. Tromsøværingene hadde da sittet varetektsfengslet i hele to år, etter at de i 2012 ble pågrepet med 866 reseptbelagte tabletter utenfor et kjøpesenter i Kaunas i Litauen.

Under straffesaken la aktoratet ned påstand om 11 års fengsel for alle tre, mens dommen endte på 4,5 års fengsel. Også en litauisk lege som var tiltalt for å ha skrevet ut resepter, skal ha fått en langt mildere straff enn det påtalemyndigheten ba om.

Frykter to nye år

Straffeutmålingen har ført til at påtalemyndigheten har anket saken til en høyere rettsinstans, og ny rettssak er nå berammet til 18. desember.

Men de fengslede tromsømennene og deres familier frykter at rettsprosessen på ny vil komme til å trekke ut i langdrag.

Oddbjørn Mikkelsen besøkte nylig sønnen sin i fengselet ”Pravieniškiu pataisos namai-atviroji”, der alle tre ble overført rett etter dommen.

– Han stålsetter seg på å bli sittende to nye år i påvente av at saken skal komme opp igjen for retten. På oss virker det som om det har gått prestisje i saken for den litauiske påtalemyndigheten, og at de skal statuere et eksempel overfor de tre nordmennene, sier Mikkelsen.

– Tilbake til start

Han forteller om et sterkt møte med sønnen sin i det litauiske fengselet, som ligger noen mil utenfor hovedstaden Vilnius.

– De har jo følelsen av at de er tilbake der de begynte, noe som selvfølgelig har gått innpå dem. Men sønnen min virket mentalt sterk, og han hadde vel forsonet seg med at han ikke kan gjøre noe fra eller til før ankesaken er over. Han benytter tiden til å studere språk og å trene. Det verste er å ikke vite noe om hvor lang tid dette vil ta, sier Oddbjørn Mikkelsen.

Han fikk møte sønnen i et møterom inne i fengselet.

– Det er jo helt andre forhold i litauiske fengsler enn vi har her i Norge. Så vidt jeg har forstått er fengselet en gammel fangeleir fra krigen, der flere innsatte sitter sammen og deler noen rom. Men de tre norske er i det minste samlet nå – i begynnelsen satt de jo i isolat. De har også tilgang på et uteområde, der det er mulig å få bevegd seg og spilt litt fotball, sier Oddbjørn Mikkelsen.

Sterkt møte

Faren opplevde det som veldig tøft å skulle forlate fengselet – etter endelig å få tilbrakt en dag sammen med sønnen sin igjen.

– Det var et sterkt møte, og enda sterkere var det da dørene slamret igjen bak meg på vei ut igjen. Jeg så jo hva han gikk til – og hva jeg gikk til. Men han ser ut til å takle det. Da er også jeg nødt til det, sier Oddbjørn Mikkelsen.

Ved den norske ambassaden i Litauen får iTromsø opplyst at de følger saken tett, og at de nå avventer endelig dom i saken.

STERKT MØTE MED SØNNEN: Oddbjørn Mikkelsen kom nylig hjem fra Litauen, hvor han endelig fikk besøke sønnen sin som har sittet fengslet i godt over to år. Foto: Privat