Om lag 100 mennesker kom da Kafé 103 åpnet dørene og inviterte til gratis julemat og julepresanger. Brukerne av kafeen er stort sett rusavhengige og en av dem som hadde tatt turen var Morten Lund.

For ham betyr dette mye.

– Det blir nok ikke så mye mer julefeiring på meg i år enn dette. Jeg har ikke vært så opptatt av å feire jul siden barna mine ble voksne, så det er jo helt supert at jeg har dette tilbudet, sier Lund.

Sosialt

Lund mener at det for dem som bruker kafeen er viktig å få en mulighet til å feire litt jul, spise ribbe og sosialisere seg.

– Jeg pleier å komme hit og synes det er veldig fint. Folkene her er utrolig hyggelige, sier Lund.

Ann Sofi Lillegård jobber på kjøkkenet og kan fortelle at all maten kommer fra næringslivet i byen.

– Selv om dette er kommunalt, har ikke kommunen mulighet til å betale for dette. Derfor henvendte jeg meg eksempelvis både til Ingebrigtsen kjøtt og Mydland, som begge har vært med på å bidra. Det er jo ikke så gøy å «tigge» om mat, men for dette er det verdt det, sier Lillegård.

Tøff tid

Det er miljøarbeidertjenesten som står bak kafeen, og avdelingsleder Arne Solheim forteller hvor viktig det er å arrangere denne julefesten.

– Det er vanvittig flotte folk som pleier å komme hit og mange har ikke muligheten til å feire jul sammen med familien. Noen har venner og familie å komme til, mens andre har brent noen bruer og ingen å komme til. Da er det fint at de kan komme innom her før jula, sier Solheim.

Også det sosiale samværet mener Solheim er viktig.

– Her kan brukerne våre prate med hverandre og ha noen fine timer i ei tid som for mange av dem er både vanskelig og tøff. Vi er jo dessverre stengt i jula — i likhet med så mye annet i byen. Derfor er denne dagen desto viktigere, sier Solheim.