Tidligere denne måneden la administrasjonssjefen i Tromsø kommune fram sitt forslag til kommunebudsjett. I budsjettet er bibliotekfilialen i Kroken foreslått nedlagt.

Søndag ble Facebook-gruppa «Nei til nedleggelse av Kroken bibliotek!!!» opprettet, og samme kveld hadde gruppa intet mindre 1.000 medlemmer. Tallene skyter fortsatt til værs, og tirsdag ettermiddag var over 1.300 personer med i gruppa.

Tok grep

– Alle skal tvinges over brua til øya. Enten for å bruke det nye Tromsøbadet, eller nå for å gå på biblioteket. Hvorfor er ikke Kroken og fastlandet attraktivt for politikerne, spør Sol Maria Haugan. Hun var innom biblioteket i forrige uke, og der fant hun en papirliste med et opprop for å bevare biblioteket.

– Kun seks–syv personer hadde skrevet under på oppropet. Jeg tenkte at i vår digitale verden måtte vi ha et digitalt opprop, og derfor tok jeg til Facebook. Og med den oppslutningen vi har fått, ser det ut til at mange ønsker å bevare biblioteket.

Populært

Haugan forteller at biblioteket blir godt brukt i bydelen.

– Jeg og barna mine pleier å ta en søndagstur til biblioteket for å finne bøker. Skolene og barnehagene i området bruker også biblioteket aktivt.

Døtrene Sara Haugan Jacobsen (11) og Vilde Haugan Jacobsen (9) trives godt på bibliotekfilialen i Kroken.

– Vi er ofte på biblioteket og låner bøker og lydbøker. Det er kort vei hit og de som jobber her er veldig greie, forteller Sara engasjert, før hun viser fram plakatene de har laget med beskjeden «ikke legg ned Kroken biblioteket! Vi liker å lese!»

Favorittbøkene til søstrene handler om hester og ridning, og begge liker å skrive og lese på fritiden.

Hauan frykter at et nedlagt bibliotek kan legge en demper på lesegleden.

– Vi har ikke nok bokhylleplass hjemme. Bare i sommer leste Sara 35 bøker, og begge jentene er ofte innom her og låner nye bøker. Om biblioteket legges ned, må jeg laste hele familien inn i bilen, kjøre til byen, for å så finne parkering for å komme oss på biblioteket. Det ville blitt langt færre besøk. Samtidig så er det mange som ikke har tilgang til bil i det hele tatt, og det er ikke kort selv om man tar buss, forklarer hun.

Fakkeltog

Sammen med Kroken bydelsråd planlegger hun å avholde et fakkeltog for å demonstrere mot kommunens nedleggingsplaner.

– Vi har planlagt et fakkeltog 29. november. Vi tenker å invitere politikere, slik at de kan få med seg innspillene fra Kroken sånn at de kan ta et fornuftig valg. Jeg skal også sende et brev til kommunen med innspill fra bydelen før kommunestyremøtet i desember.

Forferdelig

Lene Regine Kjølaas er en av bibliotekarene på bibliotekfilialen. Hun må jobbe med frykten om nedleggelse over seg fram til kommunebudsjettet behandles i desember.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Flere barnehager og skoler vil miste sitt bibliotektilbud. I fjor hadde vi 19 eventyrstunder og 18 klassebesøk. De kan ikke uten videre ta buss helt inn til byen. Samtidig er det ikke snakk om store kostnader å drifte biblioteket her, det er to årsverk og et bokbudsjett på 159.000 kroner. Det er ingen leiekostnader for kommunen.

Kroken bibliotek ligger i samme bygg som Kroken ungdomsskole. Skolen har ikke et eget skolebibliotek, og ved en eventuell nedleggelse, vil også ungdomsskolen stå uten et bibliotektilbud.

foto
BIBLIOTEK: bibliotekfilialen i Kroken er populær blant barn og unge. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø