Tori Stødle, pianist, skal spille inn plate i en russisk by Foto: Lars Åke Andersen

Konsertpianisten og professoren i klaverspill jobba i ei årrekke for å få satt ut i livet ideen om at Tromsø skulle arrangere en stor internasjonal konkurranse for pianister. Siden ideen ble virkelighet har hun vært både kunstnerisk leder og en primus motor i arbeidet med å skape et godt arrangement.

Og det har hun klart.

Den første utgaven av konkurransen ble gjennomført i juni 2009. Det ble satt «verdensrekord» i antall søknader om å få delta; 361 søknader fra 56 land. Nivået på deltakerne ble karakterisert som meget høyt, og var enda høyere i den neste utgaven i juni 2011.

Top of the World International Piano Competition roses opp i skyene av både deltakere og prestisjefylte internasjonale tidsskrift. I programmet «Kulturnytt » på NRK P2 10. mai ble konkurransen omtalt som en av verdens mest prestisjetunge musikkonkurranser.

Gjennombrudd

– 2011 har vært et hyggelig år både for meg og for konkurransen som har befesta sin stilling og fått det store internasjonale gjennombruddet, sier Tori Stødle som synes det er ei ære å bli nominert som kandidat til «Årets tromsøværing».

– Alle kandidatene har på hver sine områder gjort en innsats for byen som vil gjøre dem til verdige vinnere av konkurransen. Jeg synes det er ei ære bare å bli nominert i dette selskapet, sier Tori Stødle.

- Ikke alene

Men hun vil ikke alene ta all ære for pianokonkurransens suksess.

– Man kan ha så mange gode ideer man vil om man ikke treffer mennesker som har tro på dem og som kan bidra til å sette dem ut i livet. Det er mange som har bidratt, fra et flott styre til studenter på konservatoriet som stilt opp og jobbet gratis med den praktiske gjennomføringa av konkurransen. Dessverre mista jeg en viktig støttespiller da Arne Eidsmo døde i høst. Han har som styreleder i Top of the World vært svært viktig for konkurransens eksistens, sier Tori Stødle.