Statsminister Jonas Gahr Støre sier han er takknemlig for at reindriftsutøverne på Nord-Fosen har gått med på avtalen med Roan Vind.

– Denne saken har satt sine spor hos mange og på mange vis, og den har utfordret samenes tillit til staten, sa Støre og la til at man skal ta lærdom av dette.

Statsministeren mener at dagens avtale markerer en viktig milepæl. Han sa videre at avtalen innebærer at reindriftsnæringen kan videreføres i generasjoner.

– Det blir ofte bedre resultater med megling, men det tar tid. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå er kommet i enighet, sier Støre til VG. Han forstår at det har vært en stor belastning for reindriften.

Både Roan Vind og Energidepartementet forteller at partene er enige om at det i avtalen ikke foreligger krenkelse av artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

– Så har også sametingspresidenten i dag sagt at det er grunn til å si at menneskerettighetsbruddet har opphørt, sier Støre til VG.

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)

– Dette har vært en belastende og vanskelig sak, spesielt for familiene som driver reindriften på Fosen, sier energiminister Terje Aasland om meglingsprosessen som har pågått siden april 2023.

– Jeg er glad for at partene har blitt enige om en fremtidsrettet løsning som ivaretar reindriftens rettigheter. Enigheten mellom partene legger til rette for at også nye generasjoner kan se mulighetene for å videreføre reindriften.

Terje Aasland

Energiminister

Dette er avtalen

– Vi er enige om en økonomisk kompensasjon og om et tilleggsland til vinterbeite, sier Terje Haugen, leder av Nord-Fosen siida til VG.

Tilleggslandet skal erstatte vinterbeitet gruppen med reindriftssamer tapte, da vindturbinene ble satt opp. Det skal nå staten arbeide med å finne, sier Haugen.

Dette i likhet med avtalen om Sør-Fosen som ble inngått i desember, skriver Energidepartementet i en pressemelding.

– Jeg vet ikke hvor dette tilleggslandet blir, jeg håper at de finner det rimelig fort. Vi er helt avhengig av mer vinterbeite, sier Haugen.

– Dersom slikt vinterbeite kommer på plass så snart som mulig, og senest vinteren 26/27, vil det reparere menneskerettsbruddet på Roan, skriver Nord Fosen siida på Instagram.

Terje Haugen

Leder av Nord-Fosen siida

Nord-Fosen siida har ønsket å få 45 vindturbiner fjernet, men gikk med på en avtale da det ble klart at det ikke ville gå.

– Vårt mål har hele tiden vært å sikre at reindriften skal fortsette, og så håper vi at staten har tatt lærdom av saken. Nå vil vi fokusere på det vi skal gjøre, det er godt å være ferdig med saken. Det har vært fryktelig intenst og vi har vært helt utkjørte på slutten, sier Haugen.

Foto: Faksimile fra Instagram-profilen til Nord Fosen siida.

Avtalen innebærer at Roan Vind fortsetter vindkraftproduksjonen som i dag.

– Selskapet betaler Nord-Fosen siida syv millioner kroner i årlig kompensasjon i hele konsesjonsperioden, ut 2043. Dersom det skal søkes om ny konsesjon etter 2043, kan det først skje om Nord-Fosen siida gir samtykke til at konsesjonssøknad kan sendes, heter det i en pressemelding fra Roan Vind.

Ifølge NRK er første året for utbetaling 2018, noe som tar totalsummen til 175 millioner kroner. Utbetalingen skal imidlertid reguleres i takt med prisveksten, ifølge NRK.

Kompensasjonen er den samme som Sør-Fosen sijte fikk, på syv millioner kroner, ifølge Haugen.

I tillegg til alt det nevnte skal regjeringen for 2024 foreslå en engangssum på fem millioner kroner til opprettingen av et sør-samisk kulturfond.

Vindkraftparken på Roan. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Haugen anslår at de har vært i over 20 møter med staten og utbygger for å finne en løsning, etter dommen i Høyesterett. I et brev før nyttår beskrev gruppen det som «å forhandle med en pistol mot tinningen».

– Det er merkelig at vi skal forhandle eller megle om en høyesterettsdom, mer enn det vil jeg ikke si om saken nå.

Aksjonistene: – Ikke rettferdig

Fosen-aksjonistene skriver i en pressemelding at de ikke er fornøyde med regjeringens oppfølging av høyesterettsdommen, og sier at avtalen ikke betyr at menneskerettighetsbruddet er opphørt.

– Det har vært utrolig tungt å se hvilken umulig situasjon staten har satt reineierne på Nord-Fosen i. Trusselen om å utrede saken på nytt, og dermed sette i gang en full omkamp om Høyesterettsdommen, hang over dem hele veien, sier Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding.

Ella Marie Hætta Isaksen

– Det er tydelig at dette ikke er en rettferdig måte å løse opp i menneskerettighetsbrudd på.

Hætta Isaksen sier samtidig at det er viktig å understreke at menneskerettighetsbruddet ikke er opphørt før både Sør- og Nord-Fosen har fått tilgang til gode områder som skal erstatte deres tapte vinterbeiter.

– At det skal gå så mange år med menneskerettighetsbrudd i staten Norge er og forblir en total rettskatastrofe som storsamfunnet må ta lærdom av.

Sametingspresidenten: Grunnlag for reparasjon

– Med avtale både for Sør-Fosen sijte og Nord-Fosen siida er det grunn til å mene at menneskerettsbruddet er brakt til opphør, og at avtalen legger et grunnlag for at menneskerettsbruddet kan repareres. Det er derfor avgjørende at staten raskt sikrer det nødvendige tilleggsarealet for begge sijtene, sier sametingspresident Silje K. Muotka i en pressemelding.

Hun sier Sametinget ikke har fått satt seg inn i hele avtalen, men forstår at den inneholder de samme elementene som avtalen for Sør-Fosen siida om økonomisk erstatning og nytt areal for vinterbeite.

– I tillegg har staten forpliktet seg til tre ekstra tiltak. Det ene er at staten skal sette av særskilte midler for styrking av sørsamisk kultur. Det andre er at alle reindriftssiidaer i landet som blir påvirket av vindkraftverk skal ha 0,1 øre/kWh av vindkraftproduksjonen avsatt direkte til sine siidafond. Det tredje er at staten skal følge opp arealsituasjonen på Fosen slik at reindriften ikke blir ytterligere skadelidende, og slik at de på et senere tidspunkt fullt ut kan reetablere seg på Fosen, heter det i pressemeldingen.

Silje K. Muotka

Sametingspresident

Lars Haltbrekken i Sosialistisk Venstreparti sier i en pressemelding at det er bra at partene har kommet til enighet, men ar det er trist at det har tatt så lang tid etter at reindriftssamene vant mot Høyesterett i oktober 2021.

– Nå trenger vi en uavhengig gransking av prosessen, slik at vi kan unngå at dette skjer igjen. - ⁠Nå må staten sørge for at reindriften på Fosen raskt får nye beitearealer, slik avtalene legger opp til, sier Haltbrekken.