Mandag varslet meteorologene om snø i Troms og Finnmark. I tradisjon tro fører det til stor pågang hos dekkhotellene i Tromsø.

Et av byens største dekkhotell, Dekkteam, forteller at de har blitt nedringt av paniske tromsøværinger mandag. Alle vil skifte til vinterdekk.

Og samtlige fikk en beskjed de helst skulle vært foruten.

– Vi er blitt nedringt, det har vært helt kaotisk. Det skjer hvert eneste år. Folk er dårlige på å planlegge. Samtlige har fått beskjed om at vi ikke har noe ledig tid, sier daglig leder i Dekkteam Tromsø, Stian Johannessen, til VG.

Johannessen og co. ble fullbooket allerede for to uker siden. Dermed må tromsøværingene enten skifte dekk selv, eller belage seg på en liten tid uten bil.

– Folk må bare roe ned og la bilen stå. Snøen som kommer blir ikke liggende, aldri i verden. Hvis vi puster med magen så går dette seg til, sier Johannessen.

Slår aldri feil

Dette skjer hvert eneste år i Tromsø, ifølge dekkhotellene i Tromsø. Meteorologene varsler om høstens første snø, og tromsøværingene går til drastiske grep for å skifte dekk.

De som har bodd i Tromsø over tid, vet derimot at den første snøen aldri legger seg ordentlig. I verste fall blir det noen dager med snø på bakken.

– Alle venter til siste liten med å skifte dekk, det slår aldri feil. Vi har hatt en super sommer, så kommer snøen. Enkelte tar dette med godt humør, og vet at de kan ta det med ro, forteller Johannessen.

IKKE ENNÅ: Vi må nok litt lenger ut på høsten før du ser slike bilder fra 9000 byen. Foto: Lars Giske / iTromsø

Ta det med ro

Selv om det er sendt ut varsel på snø, så er ikke meteorologene stresset for kaos i trafikken i Nordens Paris.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga sier det er forståelig at folk reagerer slik på snø-nyheten. Selv ville han nok hatt litt is i magen.

– Skal man bare kjøre rundt i selve byen så blir det neppe store utfordringer. Det legger neppe seg et hvitt dekke på veien. Er man i tvil så er det jo tryggest å legge om. Jeg ville derimot hatt litt is i magen.

Det er oppe i høyden at snøen kan legge seg. Så de som skal kjøre over fjelloverganger, burde nok skifte dekk.

– Der kan det bli et vinterlig preg på veien, og jeg ville nok skiftet dekk selv. Snøen starter onsdag, og kan vare til søndag. Er man usikker så er det bedre å være skodd for vinteren, avslutter meteorologen.

Hele byen skal på veiene

Også Vianor i Tromsø er blitt nedringt mandag. Det er tydelig at snøen kom som et sjokk for tromsøværingene.

– Jeg tror hele byen skal ut å kjøre på onsdag. Vi prøver å trikse og fikse så godt vi kan, som regel går det greit, sier daglig leder Mette Ahlquist.

Vianor har et dekkhotell på nærmere 3000 biler. De er fullbooket de neste to ukene, og jobber fra tidlig morgen til sent på kveld.

– Vi bor mer eller mindre på jobb. Snøen kommer som julekvelden på kjerringa. Vi prøver å gjøre det beste ut av det, og som oftest går det seg til, avslutter Ahlquist.

For de som skifter dekk selv, her er et velment tips: Husk å ettertrekke på mutrene.

IKKE NOE SJOKK: Mette Ahlquist har vært ute en vinternatt før, og er ikke overrasket over trykket.

I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes kun fra og med 16. oktober til og med 30. april. Om føret krever det, så er det derimot tillatt å bruke piggdekk utenom disse datoene.