– Markedet ligger riktignok fremdeles klart i favør av heving i desember, men forventningene til kutt gjennom 2024 ser ut til å ha økt betraktelig.

Det sier makroanalytiker og seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets. Forrige uke falt norske markedsrenter i takt med internasjonale renter etter at den amerikanske inflasjonen for oktober var svakere enn ventet på forhånd. Det skapte også god stemning i aksjemarkedene.

I lys av dette regner nå markedet med rundt 50 prosents sannsynlighet for at renten kuttes til 4 prosent innen august neste år, ifølge Berg.

– Det handler også om økte forventninger om rentekutt i utlandet på møtedatoene lenger frem. Fed-kutt er eksempelvis ikke langt unna i så måte, sier han.

DNB Markets tror den norske styringsrenten vil holdes på 4,5 prosent til desember 2024.

Ved forrige rentemøte varslet Norges Bank at styringsrenten trolig vil settes opp i desember til en topp på 4,5 prosent og signaliserte at den blir liggende der gjennom neste år.

Makroanalytiker og seniorøkonom Oddmund Berg DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal

Markedet venter også en heving i desember, og antagelsene skjøt i været etter inflasjonstallene for oktober, da prisveksten igjen økte.

– Norges Bank kan ikke føle seg trygge på at kjerneinflasjonen er på vei ned i lys av de tallene som har kommet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Samtidig har markedets renteforventninger på mellomlang sikt falt parallelt med det vi har sett ute. Tidspunktet for første forventede kutt er fremskyndet, sier han.

Handelsbanken venter også rentekutt ved slutten av neste år og tror Norges Bank vil være sent ute sammenlignet med andre sentralbanker.

– Markedet er på vippen om rentekutt allerede i juni neste år, sier han og mener det blir interessant å se om sentralbanksjefene vil prøve å prate forventningene opp igjen.

– Sentralbankene er opptatt av å holde renteforventningene oppe, og det blir spennende å se om de synes at forventningene har dempet seg litt vel raskt, sier Hov.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Adrian Nielsen

Amerikansk kutt i mars

Den siste månedens nedgang i de amerikanske rentene fortsetter, noe som også har påvirket de norske forventningene.

Renten på den tiårige amerikanske statsobligasjonen falt med 17 basispunkter sist uke, og renten stengte på 4,44 prosent fredag, ned fra 4,61 prosent fredagen uken før.

Markedet er enstemmig i forventningen om en uendret rente fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) i desember, mens man regner med en 30 prosents sannsynlighet for et kutt i mars.

Den europeiske sentralbanken (ESB) kan kutte renten i april, ifølge markedssentimentet.

BNP-tall til uken

Torsdag legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tallene på Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) i tredje kvartal.

DNB Markets tror de har sett tendenser til at forbruket er blitt svakere og tror veksten i fastlandsøkonomien ender på minus 0,1 prosent i september.

«Det vil gi en vekst i tredje kvartal på 0,1 prosent, noe som er litt sterkere enn Norges Bank la til grunn i forrige Pengepolitisk rapport (PPR) og sånn sett støtter synet om en heving i desember», skriver meglerhuset.

Hov i Handelsbanken mener lønns- og produktivitetsveksten i nasjonalregnskapstallene blir mest interessant.

«Lønnsveksten skal mer ned, produktivitetsveksten mer opp (som vil gå på bekostning av sysselsettingen), og bedriftenes marginer skal mer under press, for å si det med rene ord», skriver han i en rapport.

Han venter videre at aktiviteten i Fastlands-Norge tok seg opp med 0,2 prosent etter nullvekst i andre kvartal.

Norges Banks estimat er på 0,3 prosent.

Renteheving i Sverige

Svenskene har vært bakpå hva gjelder rentenivå sammenlignet med her hjemme. Torsdag kommer trolig en siste økning fra Riksbanken.

Berg spår at det blir en siste renteheving på 0,25 prosent til 4,25 prosent, til tross for at tallene for svensk inflasjon i oktober og de siste månedene har vist tegn til at prispresset avtar og andre sentralbanker har tatt en pause, ifølge DNB Markets.

«Vi tror Riksbanken vil adressere at kjerneinflasjonen fortsatt er svært høy, og høyere enn anslått så sent som i september, for å være sikker på at inflasjonen kommer ned til målet innen rimelig tid», skriver DNB Markets i en rapport.

Få dagens viktigste økonominyheter her!