– Pass på glasset ditt, ikke ta imot drinker fra fremmede og ikke gå alene. Ellers er pass, penger, prevensjon og solkrem en fin regel, sier Stig Henning Pedersen som er driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Han slår alarm, etter en undersøkelse utført av Respons Analyse for Farmasiet viser at de færreste ungdommer husker å beskytte seg mot kjønnssykdommer og solskader når de drar på partyferie i syden.

63 prosent svarer i undersøkelsen at de har opplevd solskader på ferien, mens bare 14 prosent svarer at de er nøye med å bruke kondom.

– Selv om guttene er flinkere er det fortsatt altfor lave tall. Det er mange forskjellige bakterier, virus og parasitter som kan smitte med ubeskyttet seksuell kontakt, og det er kjedelig å ta med seg hjem, sier Pedersen.

SLÅR ALARM: – Vi ser at det er altfor mange foreldre som unngår å snakke ordentlig med barna sine før en slik utenlandsreise. Blant annet oppgir 45 prosent at de aldri har hatt samtaler med foreldre om prevensjon og sikkerhet før reisen, sier Stig Henning Pedersen som er driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet. Foto: Ilja C. Hendel for Farmasiet

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 15. til 29. juni 2023 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 16 og 19 år. Den hadde 234 respondenter i Norge.