– Dette var rart, sier Bjørn Kavli.

– Hva er det som har skjedd?

– Nei, det må jeg finne ut av.

Samferdselssjefen i fylket fikk en litt annerledes utfordring fra iTromsø fredag morgen. En observant bilist la nemlig merke til noe snodig med skiltingen ved Hansjordnesbukta. På skiltet som skal vise trafikkmønsteret mens tunnelen er stengt, står det nemlig at man kan kjøre rett fram for å komme til sykehuset RiTø, en forkortelse for Regionsykehuset i Tromsø. Det iTromsøtipseren bet seg merke i er at sykehuset ble døpt om til UNN for flere tiår siden.

Ikke ett skilt, men to

Første januar 2002 ble sykehuset omdøpt til UNN. Det er altså gode 21 år siden.

iTromsøs fotograf ville se skiltet med egne øyne. Da oppdaget han at det sto feil ikke på ett, men på to skilt.

I 1975 fikk Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) navnet sitt. Det navnet har ikke blitt brukt siden 2002. Men på skiltet på nordsiden av sentrum brukes navnet fortsatt. Foto: Ronald Johansen

Bjørn Kavli berømmer bilisten for å ha lagt merke til skiltfeilen.

– Det er ingen som har tenkt på det, rett og slett. Jeg vet ikke hvor lenge det har stått der, sier han.

Feil i minst 22 år

Begrunnelsen er at skiltet har to sider. Siden som nå er synlig for trafikantene, benyttes kun når tunnelene er stengt. Og den delen har altså ikke blitt oppdatert på en gullklokkealder.

– Det har stått der helt siden tunnelen ble laget, på 90-tallet. Eller i hvert fall siden sykehuset het RiTø, sier Kavli og humrer.

SKAL BYTTES UT: Bjørn Kavli lover at feilene på skiltene skal fjernes. Men de får stå i Hansjordnesbukta i halvannet år til. Foto: Ronald Johansen

– Men kan dere ikke bare snu skiltet tilbake, så rettsiden kommer fram?

– Nei, for da står det at veien til UNN går gjennom tunnelen.

Han oppdaget dessuten en feil til på skiltet.

– Det har jo blitt riksvei, E8. Det er derfor ikke rett på skiltet at det er fylkesvei 862, sier han.

Nå tar fylkeskommunen grep og fjerner både RiTø og fylkesvei 862 fra skiltet. Og når tunnelen åpner igjen, anslagsvis om halvannet år kan Kavli friste med et flunkende nytt skilt.

Vi skal erstatte hele greia med en elektronisk skilttavle når tunnelene blir oppgradert. Siden vi skal skifte ut hele skilttavla, bytter vi ikke det ut nå, sier han.