– For Norges Bank er dette hyggelig lesning, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank til E24.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august 2022 til august 2023 er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor, skriver SSB.

Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, så er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

Konsensus på forhånd var en totalinflasjon på 5,4 prosent i august, dermed uendret fra juli, ifølge Bloomberg. DNB Markets ventet på sin side en totalinflasjon på 5,5 prosent og kjerneinflasjon på 6,6 prosent i august.

– Mindre press på Norges Bank

Kjerneinflasjonen (uten energipriser og endringer i avgifter), som Norges Bank er mest opptatt av når de setter renten, endte på 6,3 prosent.

Dermed kom tallene inn lavere enn markedet ventet.

– Det er ventet et kjerneprisene vil holde seg høye lenger, men det at totalinflasjonen avtar såpass fort gjør at det blir mindre press på Norges Bank, sier Martinsen videre.

Han sier at det gjør at sentralbanken kan ta mer hensyn til veksten i økonomien utover høsten.

– Dette kommer ikke til å endre deres planer om å heve renten i neste uken, men utsiktene fremover blir mer drevet av også realøkonomien.

Venter renteheving

Norges Bank har hevet styringsrenten raskt for å forsøke å dempe prisveksten og få den ned mot målet på to prosent. Styringsrenten ligger i øyeblikket på 4 prosent, med en rentetopp på 4,25 prosent. Neste rentebeslutning kommer torsdag 21. september.

– Det skal store ting til for at de ikke hever renten på neste møte, sa sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til E24 i forrige uke.

Leiemarkedet i Norge er trangt, og leieprisene fortsetter oppover. Dette er med på å dra opp KPI-tallene justert for avgiftsendringer og uten energivarer, skriver SSB.

– Husleiene har tikket jevnt oppover de siste 15 månedene, noe som er ganske uvanlig, sier Kristiansen.

I august i år lå betalt husleie 4,0 prosent høyere enn ett år tidligere, og viser med dette tolvmånedersrater som man må mange år tilbake for å finne igjen.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter veksten i KPI. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, sier Espen Kristiansen.

Norges Bank hadde ventet en prisvekst på 6,1 prosent i august og en kjerneinflasjon på 6,4 prosent. Martinsen peker på strømprisene som en faktor som demper prisveksten. Martinsen i Swedbank trekker også frem matprisene.

– Det er vanlig at de faller i august. Vi ser at det er et litt mindre fall enn vanlig. Men faren var nok at de kunne falt enda mindre. Det tar vi med som en positiv effekt.

Vesentlig lavere strømpris

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022.

– En av grunnene til dette fallet er fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene. Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier Kristiansen.

Det er vanlig at matvareprisene går ned fra juli til august, og i år ble det målt en prisnedgang på 0,8 prosent. De er nå 9,3 prosent høyere enn for ett år siden.

August er vanligvis den måneden i året, sammen med desember, der matprisene har svakest prisutvikling.

Snittet fra de siste 20 årene, 2023 ekskludert, viser at matprisene pleier å falle 1,1 prosent i august.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt.