Tall VG har hentet inn, viser en nedgang i antall jordmorårsverk på flere av sykehusene med fødeavdeling.

I 2015 hadde Helse Bergen 191 jordmorårsverk. I 2022 var antallet gått ned til 172.

Samtidig blir det flere kompliserte fødsler.

– Fødepopulasjonen har forandret seg. Vi har flere «eldre» fødende, flere overvektige, flere har sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk og flere kvinner får svangerskapsforgiftning. Vi setter også i gang flere fødsler. Alt dette krever flere ressurser, men vi blir færre jordmødre på avdelingene, sier Linn Charlotte Nordstrand, jordmor på Haukeland Universitetssykehus og tillitsvalgt i Jordmorforeningen(DNJ).

Ukomplisert

På et av rommene på sykehuset midt i Bergen, ligger en nyfødt, liten gutt i armene til mamma. Rebekka Sofie og Brynjar Bakken Aarskog forteller om en fin opplevelse da sønnen som kanskje skal hete Edgar, ble født. De skal reise hjem om ikke lenge og starte det nye livet som foreldre.

Rebekka Sofie fødte på Storken. Hun var en fødekvinne som ble vurdert å ikke ha risikofaktorer og fødte på avdelingen der «grønne» kvinner føder.

Men stadig flere kvinner blir vurdert som risikofødende.

I det store bildet blir det født færre barn i Norge. Men i 2021 hadde 48 prosent av alle fødsler én eller flere komplikasjoner eller inngrep, viser tall VG har fått fra FHI.

De har sett på kategoriene keisersnitt, tang/vakuum, stor blødning, fødseslrifter, indusert fødselsstart og lav Apgar-score etter fødsel. Det er et system for rask vurdering av allmenntilstanden hos nyfødte.

I 2012 var andelen fødsler med komplikasjoner eller inngrep 42 prosent.

UTEN RISIKOFAKTOR: Rebekka Sofie og Brynjar Bakken Aarskog hadde en fin opplevelse da de fikk en sønn. Foto: Julie Holmberg / VG

Risikofaktorer

– Det er risikofaktorer ved majoriteten av fødekvinner. Vi har 4500 fødsler i året her og de fleste kvinnene har ett eller annet som gjør at vi kategoriserer dem som «røde.» Det krever mer ressurser gjennom svangerskap og i fødselen. En del av vår oppgave er å gi kvinnene den fødselsopplevelsen de ønsker seg. Med det arbeidspresset vi har, er det ofte vanskelig å få til, sier Norstrand.

Fødekvinnen skal følges opp av to jordmødre gjennom hele forløpet. Når fødselen starter eller skal settes i gang, skal hun henvende seg til ansvarsvakten som får hjelp av kollegaer eller lege hvis det er nødvendig.

Flere årsverk

Totalt har antallet avtalte jordmorårsverk i spesialisthelsetjenesten økt med 14 siden 2015.

Men det betyr ikke at alle stillingene er besatt. Tall VG har hentet inn, viser at en rekke jordmorstillinger er ubesatte eller at sykepleier er ansatt i jordmorstilling.

Jordmorforeningen tillitsvalgte Linn Charlotte Norstrand ved fødeavdelingen ved Helse Begen, bekrefter at jordmorgruppen merker at de blir færre.

– Jobben oppleves som tøffere. Arbeidspresset er større, vi er færre til å fylle vaktene. Det er til enhver tid ganske fullt på avdelingen. Flere fødsler settes i gang, flere er langvarige og det er flere større blødninger, sier Norstrand.

Hun beskriver jordmorjobben som svært viktig i forhold til kvinnehelse.

– Nå er det jordmormangel og det skaper ringvirkninger langt utover det vi opplever på avdelingen. Vi trenger jordmødre gjennom svangerskapet, vi trenger de som jobber med fødsel og de som er til stede for kvinnen i barseltiden, sier Norstrand.

Den tillitsvalgte jordmoren mener at når jobben hun og kollegaene får gjort en god jobb med kvinnen på sykehuset, har det ringvirkninger langt utover de første dagene.

– Starten på tilknytningen mor/barn skjer hos oss. Hvis kvinnen får en dårlig opplevelsen, kan det komme opp igjen senere. God føde- og barselomsorg er god samfunnsøkonomi, sier Norstrand.

Sykepleiere i jordmorstilling

Politisk leder i Jordmorforeningen Lena Henriksen, sier til VG at mange jordmorstillinger fylles opp av sykepleiere.

- Det kan se ut som om stillingene er fylt opp. Men det går nå mange sykepleiere i jordmorstillingene, sier Henriksen.

HARDT PRESS: Politisk leder i Jordmorforbundet besøkte kollegaer i Tromsø. Hun sier de var tydelige på at de ikke fikk gjort jobben sin godt nok. Foto: Sonja Balci

Hun besøkte tirsdag kveld kollegaer på UNN i Tromsø. Der har det vært en svært travel sommer. Ansatte har beskrevet forholdene som kaotiske. I juli døde en liten gutt i mors mage i uke 42 av svangerskapet.

– I løpet av to år har 14 jordmødre sluttet ved UNN fordi det ikke er mulig med tilrettelegging i turnus. Jordmødre ønsker å gjøre en god jobb for den fødende kvinnen. De opplever et voldsomt arbeidspress. Støttefunksjonene er borte. Sofaen på vaktrommet der man kunne hvile, er borte, sier Henriksen.

Jordmødrene hun møtte i Tromsø, var tydelige på at de ikke får gjort jobben sin godt nok.

- De forteller at hvert budsjettår innledes med en prosess om sparing. De opplever at de ikke får gjort jobben sin og beskriver det som forferdelig, sier Lena Henriksen.

Ved UNN har antall jordmødsårsverk gått ned fra 79 til 69 fra 2015 til 2022.