– Jeg tenkte «wow». Dette er stort, sier Maren Irene Gåre Bakkevoll.

1. juni skal rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen legges fram. Hele den 700 sider lange rapporten skal leses høyt og det hele skal sendes direkte på NRK.

Selve sendingen er anslått å vare i 35 timer. Høytlesningen skal fremføres av både kjendiser, kunstnere, politikere, samfunnsaktører, representanter for institusjoner og av vanlige folk.

Mikkel Gaup og Solveig Kloppen

Rundt 100 personer skal lese fra rapporten. Blant dem er Joar Nango, Mikkel Gaup, Solveig Kloppen, medlemmer i Sannhets- og forsoningskommisjonen og skuespillere ved Kvääniteatteri, Beaivváš – Det Samiske Nasjonalteatret og Hålogaland Teater.

Det er Kvääniteatteri, Nationaltheatret og Festspillene i Bergen som står bak «Norge lytter». Rapporten skal leses fra perm til perm og det hele sendes fra Nationaltheatrets hovedscene.

Jonas Toft og Maren Irene Gåre Bakkevoll er blant dem som er plukket ut til å delta i direktesendingen. De er to av totalt fem personer som representerer Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitetet.

– Jeg tror og håper det blir naturlig at jeg deltar. Det arbeidet som kommisjonen har gjort, det gjelder alle i Norge, sier Jonas Toft, som er leder for studentparlamentet.

Han er også fra Bergen. Før han kom til Tromsø visste han lite om samer og kvener.

– Jeg visste bare det jeg hadde lært på skolen. Det var at Norge har et urfolk, det er samer og de har et sameting. Det var veldig overflatisk. Før jeg flyttet til Nord-Norge visste jeg ingenting om samehets og det som samene opplever, sier Toft.

Lavt kunnskapsnivå

Nettopp det at det er veldig mange som vet lite om samisk historie og kultur, er bekymringen til Maren Irene Gåre Bakkevoll. Hun er student og sitter i universitetsstyret. Hun er også samisk.

– Jeg bekymret for at rapporten blir noe som bare samene er opptatt av. Men rapporten tar ikke bare for seg samisk historie. Det er norsk historie. Dette er noe flere nordmenn må lære om, sier Bakkevoll.

Hun opplever at kunnskapsnivået om samisk kultur er veldig lavt.

– Det oppleves på samme måte som når man reiser til USA og noen spør deg om Norge er hovedstaden i Danmark. Det er veldig mange i Norge som vet lite om samisk kultur, sier Bakkevoll.

Mange er uvitende

Det er også Toft enig i.

– Jeg tror mange, som meg, er uvitende. Vi har kanskje ikke arvet noen av holdningene, men til gjengjeld er vi noe naive, sier Toft.

De to UiT-representantene vet foreløpig lite om hva som skal skje rundt selve opplesningen av rapporten. Selve innholdet i rapporten offentliggjøres ikke før den legges fram for Stortinget. Opplesningen starter torsdag 1. juni klokken 12.00 og skal vare omtrent til fredag klokken 23.00.

– Vi vet nesten ingenting. Vi vet at vi skal lese rundt 10–20 minutter, men ikke når på døgnet, sier Toft.

Rapporten tar for seg hvordan fornorskningen av samer, kvener og skogfinner har foregått. Kommisjonsleder Dagfinn Høybråten har tidligere uttalt at den vil avdekke en del av Norges historie som ikke har vært kjent tidligere.

– Hva tror du rapporten vil bety?

– Det kommer an på hvordan den blir mottatt. Uansett så vil det gi oss et dokument som gjør at historiene som fortelles ikke blir glemt. Jeg håper dette blir starten på noe stort, sier Bakkevoll.