Nyhetene om at puben Scotsman på Karl Johan i Oslo legges ned ble først meldt av lokalavisa iFinnmark(!).

Dermed er det duket for landesorg i den nordlige delen av landet. Flagg på halv stang. Sørgebånd. Gravøl på nærmeste pub. Det hersker i det hele tatt tvil om de vil evne å «stå han av».

I hvert fall om man skal tro nordlendinger VG har snakket med.

– Dette er trasige nyheter. Selv har jeg ikke vært der siden vi vant mot Bodø/Glimt i 96. Men det er en institusjon for folk nordfra. Så dette var synd, sier en trist Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Scotsman har gjennom flere tiår vært et yndet vannhull for nordlendinger - med plassering midt på Karl Johan - har reisende nordlendinger dermed hatt under sju minutter gange fra Flytoget, til man kan han en duggfrisk halvliter i hånda - omsvermet av nordnorske kjenninger.

OPPDATERING: Tørk tårene! Scotsman kommer onsdag kveld med kontrabeskjed - de skal ikke legge ned, men de må flytte ut av sine ikoniske lokaler. Hvor de flytter er ennå uklart

TRASIG: Gunnar Wilhelmsen kan angre på at han ikke har vært oftere innom Scotsman - for nå er det forbi. Foto: Terje Bringedal / VG

– Hovedstadsarroganse

iTromsø-redaktør og kommentator Egon Holstad har også fått med seg saken - som han ser på som nok et angrep fra Oslo-makta.

– Hva tenker du om at Scotsman skal legges ned?

– Jeg ser på nedleggelsen i et større bilde, at dette bare er nok et eksempel på hovedstadsarrogansen mot oss nordlendinger, at de vil ha byen for seg selv, til tross for at det er vi som i praksis finansierer den. Så jævla typisk.

– Hvordan tar du de tragiske nyhetene?

– Nokså tungt, ikke minst siden nyheten kommer samtidig med beskjeden om at det ikke blir tog til Tromsø. Hva er det de har imot oss der i sør, liksom?

TUNGT: Egon Holstad er en preget mann etter de dystre nyhetene fra hovedstaden. Foto: Svein Lian / iTromsø

– Hvilken betydning har Scotsman hatt for nordlendinger?

– Det er jo et av de få utestedene man har sluppet inn på, så nå vil nok minibarene på Oslo-hotellene få kjørt seg kraftig i tiden som kommer.

– Hva blir Oslo uten Scotsman?

– Oslo uten Scotsman blir som Venezia uten vann. Man kan saktens spørre seg hva som er vitsen med hele byen nå.

– Har du noen minner fra Scotsman du vil trekke fram?

– Jeg har dessverre aldri vært der. Jeg har heller ikke vært på Galdhøpiggen, men hadde likevel blitt rasende om noen bare hadde lagt den ned.

– Som Tromsøbrua

Jørn Hoel (trenger ingen introduksjon journ.anm.) røper at han kun har vært på Scotsman én gang i hele sitt liv.

– Men da jeg så nyheten om at de skal legges ned, tenkte jeg «what the fuck». Dette er jo en sånn plass alle folk nordfra har et sinnssykt forhold til. Det er som Tromsøbrua. Men jeg har aldri skjønt hvorfor. Kanskje fordi de blir dritings bare de lukker opp døra.

LEGENDE: Her er et foto av Jørn Hoel som dunker neppå en iskald Mack juleøl på sommerens varmeste dag, mens han griller i hagen med VG på besøk. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Hvor skal nordlendingene møtes hvis de vil samles nå da?

– De blir nødt til å komme på Jørn Hoel-konsert, selvfølgelig, sier Jørn Hoel.

– Der er det masse nordlendinger, jeg lover. Første mulighet er når jeg skal ha julekonsert i desember.

– Silkeprins

Men ingen har tatt nedleggelsen så tungt som fiskeridirektør Frank Bakke Jensen.

– No må man faen mæ være en rødhåra silkeprins hvis man skal passe inn i hovedstaden. Det blir ingen plassa å gå lenger, sier den tidligere forsvarsministeren.

Bakke-Jensen mener Oslo blir - om mulig - enda fattigere uten Scotsman langs Karl Johan.

Den tidligere Finnmarks-politikeren har i en årrekke pendlet til Oslo som både stortingsrepresentant og forsvarsminister. Nå pendler han til Bergen, hvor han leder Fiskeridirektoratet.

PREGET: Det er ikke sikkert Frank Bakke-Jensen noen gang vil komme seg helt, etter at Scotsman har varslet at dørene vil stenges. Heldigvis vil Skarven vertshus alltid finnes i Tromsø. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Jeg har vært godt fornøyd med å jobbe i Bergen, men nå er jeg hvertfall glad jeg ikke pendler til Oslo lenger. Det handler om at Bergen er en by med identitet - mens Oslo er en by uten identitet.

– Har du et favorittminne fra Scotsman?

– Så mange. Mitt første er fra 1986 da det var cupfinale mellom Lillestrøm og Tromsø. Tromsø gruste Lillestrøm, og vi spaserte ned til Scotsman. Inne på toalettet står en blodig balsfjording som har truffet på en gjeng fra Lillestrøm og blitt grundig rundjult. Når han ser meg ved urinalen, så roper han til kompisen sin «Se han der karn, han har svart hår og pesse gult, slå han i hjel!»

Oslo Høyre foreslo i sin tid varig vern av Scotsman. Det gjorde de som kompensasjon, etter at Bakke-Jensen raste over at søringene i Oslo Høyre i 2020 vedtok varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Scotsman er en institusjon. Har jeg et ledig øyeblikk i Oslo, så stikker jeg alltid innom der for å se om jeg treffer venner eller kjentfolk. Og da tenker jeg ikke på folk fra Agder.

– Kjenner du noen fra Agder?

– Nei.

Støre-regjeringen rammet

Også regjeringsapparatet er preget av de tragiske nyhetene som har truffet landsdelen.

Tøffest rammes forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Broch (Sp).

ALLTID INNOM: Sandra Borch pleier å ta med foreldrene på Scotsman. Har du forslag til hvor hun kan ta med nordlendinger for å få væskebalansen i orden nå? Send dem til Kunnskapsdepartementet på postmottak@kd.dep.no. Foto: Javad Parsa / VG

– Nå blir mørketida for alle nordlendinger forlenget. Scotsman er jo blitt som en institusjon for alle nordlendinger som besøker hovedstaden, og den plassen alle tar sitt første besøk innom for ikke miste væskebalansen, sier en nostalgisk Borch.

– Jeg har pleid å være der i forbindelse med cupfinale-helga eller når mamma og pappa er i byen. Bare gode minner derfra, sier hun.