– Oi, det hørtes jo veldig hyggelig ut, sier Espen Stellander fra ambulansetjenesten/AMK da iTromsø avslører at han skal motta en av avisens julestjerner i år.

Hele desember gir iTromsø julestjerner til hverdagshelter av ulikt slag som fortjener å få en anerkjennelse før jul.

– Han fortjener absolutt en julestjerne, rett og slett for sin godhet og omsorg for alle som jobber i tjenesten vår, sier kollega Hege Nilsen som er ambulansepersonell ved Kåfjord ambulansestasjon og har sendt inn forslag på at Stellander bør få ei julestjerne.

– Godt å ha en man kan gråte til

Stellander er enhetsleder ved Ambulansetjenesten Tromsø og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). Der har han personalansvar for ambulansearbeiderne som jobber i Tromsø. Men ikke for Hege Nilsen, som jobber et godt stykke unna.

– Han er en fantastisk kollega, ikke bare for de i Tromsø, men også for oss i distriktene. Han stiller opp for alle sammen, sier Nilsen.

Jobben som ambulansearbeider kan være tøffere enn de fleste jobber, og da er det ekstra viktig å ha mennesker som bryr seg rundt seg, sier Nilsen. Det mener hun at Stellander gjør.

– Jeg vet jeg kan ringe til han Espen hvis det er noe som er vanskelig på jobb. Han tar telefonen bestandig. Når det er oppdrag som er tøffe, er det godt å ha en man stoler på, kan gråte til og snakke med. At man rett og slett blir sett, sier Nilsen.

– Han viser en unik omsorg for oss alle sammen. Han bryr seg oppriktig.

– Sårbart system

– Det er fine ord, sier Stellander da iTromsø videreformidler det Nilsen har sagt.

Han har jobbet i ambulansetjenesten siden 1999, først som ambulansepersonell, siden som leder for ambulansearbeiderne.

– Det er fantastisk at de ansatte er bevisste på og legger merke til det vi gjør for dem. For det tar ganske mye tid, og da er det fint å vite at de setter pris på det, sier han og synes det er «utrolig fint» å få julestjernen fra Nilsen som ikke jobber i Tromsø.

Men han mener at innsatsen avslører et hull i systemet.

– Dette viser også hvor sårbart systemet vårt er. Vi er kommet såpass langt, men det er fortsatt ikke noe organisert system som ivaretar de ansatte i en så stor organisasjon som UNN, sier han.

Han mener at det burde gjøres mer for å få ned de ansattes sykefravær.

– Vi må bli bedre til å ta vare på de ansatte. Nå skal vi spare igjen. Men jeg har ikke hørt ett ord om å ivareta de ansatte. Vi har et stort sykefravær, og jeg syns det er rart at vi ikke har mer fokus på å se de ansatte. Har du det bra i livet, har du det også bra på jobb, sier han.

KULTUR: Hege Nilsen mente at Espen Stellander fortjente julestjernen fordi han er så god til å følge opp ansatte, både i Tromsø og i distriktene. Foto: Ronald Johansen

For ham er det en viktig del av jobben å følge opp de ansatte, både i hverdagen og etter tøffe oppdrag. Men det er ikke en stillingsinstruks – det er noe han gjør frivillig, understreker han.

– Det minste de ansatte fortjener er at de blir sett og ivaretatt av oss i ledelsen. Ambulansepersonellet kommer opp i ting som ingen andre kommer opp i. Å sørge for at de har det bra, er det desidert viktigste vi kan gjøre, sier Stellander.

– Det er en fantastisk jobb

Stellander merker også i hverdagen at de ansatte på ambulansetjenesten er takknemlige for det han gjør.

– Jeg vet at de setter pris på det. Det blir sagt. De spør også ofte hvordan jeg har det. Da svarer jeg ærlig, sier han.

– Blir du værende i ambulansetjenesten resten av karrieren din?

– Ja, det tror jeg, svarer han etter en kort tenkepause.

– Rett og slett fordi det er en fantastisk jobb. Det de ansatte gjør kan egentlig ikke beskrives. De gjør en forskjell, og så føler jeg at jeg skal være her og ta vare på dem, slutter han.