Leder av Norges Handikapforbund Tromsø, Laila Edvardsen, påstår at kinoen krever ekstra gebyrer når handikappede og funksjonshemmede, som avhengig ledsagere, skal bestille kinobilletter.

– Vi har ikke mulighet til å bestille billett på internett fordi vi må ha med oss ledsagere. Jeg må selv møte opp på kinoen for å bestille billett, og da krever de et gebyr på 10 kroner fordi vi ikke bestilte på nett, sier en frustrert Edvardsen.

Les mer: Kinoeiere får utbytte for første gang.

– Bryter loven

Edvardsen sitter selv i rullestol og ser på et kinobesøk som veldig tungvint. Om en person med ledsagerbevis skal bestille billett til en kinofilm må vedkommende kjøpe den fysisk i skranken.

Dette er fordi hjemmesiden til kinoen ikke gir dem mulighet til å bestille plasser med ledsagere.

– En ledsager skal komme inn på kinoen gratis, derfor kan ikke jeg bestille tre billetter på nett. Da vil det bli fullpris på ledsagerne. Dermed er det umulig for ledsagerne å bestille riktig på nett, sier Edvardsen.

– Dette er en prinsippsak, og det er diskriminerende. Vi er i 2014, og det føles veldig feil å bli behandlet slik. I første omgang burde de fjerne det ekstra gebyret, deretter vurdere en endring slik at funksjonshemmede også kan bestille billetter på nett, legger hun til.

Les mer: Mobiliserer for festivalstøtte.

– Høres urimelig ut

Seniorrådgiver ved likestillings – og diskrimineringsombudet, Eli Knøsen, sier at de ikke har kjennskap til denne problematikken. Derfor kan de bare uttale seg på generelt grunnlag.

– Dette må man vurdere saklig og få fram begge sider av saken. Om man må betale ekstra for en kinobillett fordi man ikke kan bestille på nett, høres urimelig ut, forklarer Knøsen.

Videre påpeker hun at det er relativt vanlig at funksjonshemmede ikke har muligheten til å bestille kinobilletter på internett.

Les mer: Rekordmange filmer påmeldt.

Jobber for en bedre løsning

Administrerende direktør ved Aurora Kino, Geir Martin Jensen, sier at det ikke skal være slik at funksjonshemmede må betale ekstra gebyrer for å bestille i skranken.    - Om dette har skjedd, så er det en misforståelse eller en feil. De billettypene som vi ikke har tilgjengelig på vår hjemmeside skal det ikke tas ekstra gebyrer for, forklarer Jensen.    - Det ekstra gebyret på ti kroner skal kun gis til ordinære billetter, slik at folk skal bruke internett eller billettmaskinen på kinoen, legger han til.    Jensen forklarer videre at de ved kinoen har tatt en vurdering om det burde skje noen endring for å gjøre billettsalget enklere for funksjonshemmede.    - Det arbeides med en ny løsning, men det er en utfordring med å ha slike billettyper for salg på internett. Det er flere som har krav på billetter til redusert pris og det er vanskelig å kontrollere- dette via vår hjemmeside. Hvis vi skulle hatt denne type ordning, ville det fort blitt slik at andre tar i bruk disse tjenestene, sier Jensen.    - Vi vurderer en ny ordning for at det ikke skal være forskjeller, legger han til.

Les mer: Blind "ser" film med mobil-app.