Det viser seg nemlig hvert år at selve livbåtkapproingen, som den ble omtalt som tidligere, havner litt i bakgrunnen til fordel for de fantasifulle kostymene. I 1999 førte det til forståelig forvirring for speaker Per Wiggo Jørgensen som måtte spørre:

Herrer eller kvinner?

– Deltar de i herreklassen eller kvinneklassen?

Usikkerheten ble raskt avklart da han fikk «se brysthårene tyte fram under behåen til en av roerne.»

– Mannskapets hårete armer og plastikkpupper viste at «jentene» fra Asko for med juks og fanteri, konkluderte Bladet Tromsøs journalist. Vi har ikke lyktes med å finne et bilde av dette laget, men enkelte ting er kanskje bedre overlatt til fantasien?

Med tanke på kostymetradisjonene anser vi oss derfor ikke som nåtidens Nostradamus når vi spår at sentrum i dag blir like mye preget av pirater, smurfer, romvesener og andre fantasifulle kostymer som av mer eller mindre topptrente deltakere i Midnight Sun Marathon.

Kom fra Haugesund

Enkel hoderegning tilsier altså at livbåtkapproingen startet her i byen i 1952 med Fritjof Gundersen som tok med seg tradisjonen fra sin hjemby Haugesund som har arrangert slik kappestrid siden 1880. Det skjer den 17. mai og de første årene var også dette datoen for Tromsøs del. Det forklarer snøen på enkelte av de gamle bildene.

Og mens konkurransen de første årene var forbeholdt yrkesretninger knyttet til havet, har dette blitt særdeles utvannet opp gjennom årene. Det skjedde først med Tromsø skibsverft fikk lov å stille lag. Sannsynligvis fordi jobben deres vel må sies å være maritim i sin natur. Og når man først har gitt fanden lillefingeren...

Flyter av gammel vane

Denne morsomme tradisjonen ivaretas i Tromsø av Tromsø Roforening og speaker Jørgensen som har forsøkt å overdøve brølet fra coxene i båtenes bakskott siden 1977.

I år som i fjor er det store usikkerhetsmomentet knyttet til livbåten som benyttes i herreklassen. Den skal visstnok være 94 år.

– I fjor sa jeg at de holder seg flytende bare på ny maling og godvilje. I år tror jeg at jeg sier at det bare er på grunn av ny maling at de fortsatt kan brukes. Vi får håpe at alle de mannskapene som deltar er svømmedyktige, sa Jørgensen i 1986.

I år flyter den visst bare av gammel vane.

På itromso.no kan du se flere bilder fra tidligere arrangement. Der er det mye rart å se!