Folkehelseinstituttet anslår at det finner sted 130.000 ulovlige ruskjøringer daglig i Norge. Nå har UP gått til anskaffelse av helt nytt utstyr som skal avsløre bilister i pille- og narkorus i alle landets politidistrikt.

Flere blir avslørt

– Det er to til tre ganger flere som kjører i narkotika- og medikamentrus enn alkohol. Med det nye utstyret kan vi forlange rutinemessig test uten mistanke. Instrumentet dedikerer bruk av narkotika eller medikamenter ved hjelp av en spyttprøve. Ved utslag blir det tatt blodprøve for å bevise narko- eller medikamentbruk, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet i Norge.

Distriktssjefen for UP i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen, har store forhåpninger til den nye rusmåleren.

– Det blir enklere å teste på annet enn alkohol og jeg har større forhåpninger til dette utstyret enn det vi prøvde ut for halvannet år siden. Jeg tror vi kommer til å avsløre bilførere i narkotika- og medikamentbruk enn som er påvirket av alkohol, sier Marthinsen.

I løpet av sommeren

UP har nettopp inngått avtale om anskaffelse av Dräger Drug Test 5000. Så snart utstyret er på plass skal UP-ansatte læres opp før det blir tatt i bruk på veiene.

– Vi vil ha det nye utstyret på plass så raskt som mulig. Dette har vi ventet på siden 2012, da veitrafikkloven ble endret. Jeg håper at vi kan ta det i bruk på stopp-punktene i løpet av sommeren.

Den nye rusmåleren skal både ha forebyggende effekt og avdekke kjøring i annen rus enn alkohol.

– Nå får vi et mer effektivt anslag om bruk av narkotika eller medikamenter. Med spyttprøve får vi en rask analyse i tvilstilfeller, og kan deretter beslutte at vedkommende tas inn til blodprøve, sier UP-sjefen.

Til stor hjelp

Mens UP tidligere måtte se etter tegn og symptomer på pille- og narkorusete bilister, blir det enklere med nytt måleutstyr.

– Før måtte vi «lese» personen og sjekke vedkommendes pupiller og puls, nå vi hjelp av utstyr for å sjekke om en person er rein eller ikke. Det vil være til stor hjelp og gi trygghet for at vi tar de riktige valgene. Instrumentet hjelper oss å fatte en beslutning før vi tar bilisten med til lege for blodprøve, sier Marthinsen.

ANALYSE: På dette apparatet analyseres spyttprøven. Foto: Dräger Safety Sverige AB Foto: Dräger Safety Sverige AB
AVSLØRE FLERE: Distriktsleder for Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen, tror det nye utstyret fører til at flere blir tatt for ruskjøring. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad