- Uansett om du er taxisjåfør eller forbipasserende mener jeg helt klart at man må gripe inn i slike situasjoner og sjekke om vedkommende lider nød, sier ordenssjef i Troms politidistrikt, Tor Einar Eilertsen.

– Lavmål

Det var i mandagens avis  taxisjåfør Knut Fosslund sto fram og var kritisk til sine kolleger, både i Tromsø Taxi og Din Taxi, som ikke reagerte på at en mann lå livløs i Strandgata, med kroppen delvis ute i veien. I likhet med Fosslund er også ordenssjefen kritisk.

– Selv om det ikke er straffbart, er det moralsk forkastelig ikke å gripe inn i slike situasjoner. Det handler om å bry seg om medmennesker. Neste gang kan det være du som ligger der og trenger hjelp, påpeker Eilertsen.

Han er glad for at det finnes folk som Fosslund.

– Jeg må bare rose taxisjåføren som tok tak i situasjonen. Jeg er smertelig klar over at mange ikke griper inn fordi de ikke tør, men spør du meg så er det lavmål ikke å foreta seg noe som helst. Man kan i alle fall ringe politiet, mener Eilertsen.

Ser en annen vei

Arne Steinvik, leder for Natteravnene i Tromsø sentrum, mener det slett ikke er uvanlig at folk snur seg bort i stede for å gripe inn i situasjoner som den Fosslund kom over.

– Hendelser som denne opplever vi omtrent hver helg. Generelt sett er inntrykket at folk skygger banen i slike tilfeller. De går en annen vei eller later som de ikke ser hva som skjer. I de tilfellene der de faktisk stopper opp, er det ofte for å ta bilde av hendelsen med mobiltelefonen. Mange er rett og slett veldig sensasjonslystne, men lite hjelpsomme, mener Steinvik.

Han har vært natteravn i 15 år og vet derfor hva han snakker om.

– Jeg ser en tendens til at folk bryr seg mindre enn før. Det er trist. Når det er sagt må jeg få trekke fram de unge i 18-20-årsalderen. De bryr seg langt mer og viser veldig omsorg dersom noen i gjengen blir overstadig beruset. Det så jeg mange eksempler på både natt til 1. mai og natt til 17. mai, forklarer lederen for Natteravnene.

I likhet med politiets ordenssjef, tror Steinvik folk i mange tilfeller kvier seg for å gripe inn.

– De er redd det kan få konsekvenser og stoler heller på at politiet og Natteravnene gjør noe.

Undersøker saken

Daglig leder i Tromsø Taxi er på ferie og ikke tilgjengelig for kommentar, men styreleder Esben Johansen er klar på at oppførselen Fosslund var vitne til ikke er forenelig med selskapets verdier.

– Jeg kjenner ikke til denne historien bortsett fra slik den er fremstilt i avisa, men på generelt grunnlag kan jeg si at våre sjåfører gjennom kursene de må ta blir opplært til at de skal yte bistand og gripe inn. Jeg skal derfor prøve å undersøke dette nærmere, for det høres ille ut dersom dette stemmer, sier Johansen.

NATTERAVN: Arne Steinvik, leder for Natteravnene, opplever at de færreste stopper opp for å hjelpe folk i nød. Foto: Ronald Johansen