– Hvor mange liv har de på samvittigheten? Nå snakket de i store bokstaver, men hvor lenge har de kommet med slike lovnader med senket stemme, spør hun.

En av hovedattraksjonene under forrige helgs alternativmesse, Keshe foundation, hevdet til iTromsø å kunne kurere kreft med «plasmaenergi». De frarådet også kreftrammede å benytte seg av ordinær kreftbehandling.

Les også: Kreftforeningen: – Dette er helt absurd

– Cellegift er veldig hardt på kroppen. Hvis man heller bruker vår løsning, så slipper du å miste håret og ha det så vondt. Derfor oppfordrer vi folk til å prøve vår behandling før de tar cellegift, sa Geir Amdal, en av tre styremedlemmer i Keshe Foundation Norway.

– Det er ikke noe nytt at alternative behandlere tilbyr diverse lindringer eller supplerende behandlinger til kreftrammede, men det som skiller seg ut her, er at de er såpass bastante på at de kan kurere sykdommen – at de fraråder syke en behandling som dokumentert fungerer, sier Mia Ingebrigtsen (30), og fortsetter:

– Hvis det var så lett, så hadde jeg kanskje ikke trengt å kappe av meg puppen, eller?

Les bakgrunnen: Fraråder syke mennesker ordinær kreftbehandling: – Vi kan kurere alle type kreft

Var selv sårbar

Ingebrigtsen ble i 2014 diagnostisert med brystkreft. Det var en aggressiv variant og brystet måtte fjernes. Kun en uke etter diagnosen, var operasjonen gjennomført. Hun har siden da gått gjennom flere tøffe runder med cellegift. I februar i år ble hun erklært frisk, men sliter fortsatt med senskadene etter behandlingen.

Da Ingebrigtsen så hva de alternative behandlerne i Keshe Foundation hevdet til iTromsø, ble hun både skremt og rasende.

– Det som er skummelt, er at personer i en svært sårbar situasjon risikerer å falle for dette. Når man er syk, er man sårbar – jeg har selv vært der. Da jeg først ble syk, sugde jeg til meg alt av tips som kanskje kunne hjelpe som en svamp. Jeg har imidlertid alltid vært kildekritisk, og rådførte meg hele tiden med onkologene om de supplerende behandlingene. Det er jo ting som kan svekke eller forstyrre cellegiftbehandlingen, slik som johannesurt, forteller hun.

Selv prøvde hun flere forskjellige alternative behandlinger, men alltid i kombinasjon med skolemedisinen.

– Jeg synes det er rått og kynisk av Keshe Foundation å holde på slik. Om Keshe går gjennom arkivene sine, hvor mange av dem som har kjøpt produktene deres har faktisk blitt friske? Ville de klart å se de pårørende i øynene etter en slik gjennomgang?

Les også: De lovet kreftkur på Alternativmessa. Nå kan de bli straffeforfulgt

River opp i gamle sår

At Amdal i samtale med iTromsø i tillegg omtaler kreft som noe mentalt, får Ingebrigtsen til å se rødt.

– Kreft er noe mentalt. Alle sykdommer er i grunnen mentale og derfor må man løse det mentale som gjør at man har blitt syk i utgangspunktet først, sa Amdal.

– Hvordan kan han si noe sånt? For det første kan det gi syke mennesker forferdelig dårlig samvittighet, da man insinuerer at de selv har tenkt seg syke. For det andre er det ikke slik at man bare kan tenke seg frisk. Kreft er en forferdelig sykdom, og det er ikke alltid slik at man kan bli frisk, forklarer hun.

Samtidig peker hun på at barn og unge kreftrammede eller pårørende kan få med seg slike uttalelser, og at dette kan skape frykt og engstelse.

– Et annet moment er hvordan slike utsagn river opp i både nye og gamle sår. Jeg har mange nære venner som har eller har opplevd kreft, og kjenner mange pårørende og etterlatte. Hvordan tror disse folkene i Keshe at det oppleves for dem når de konstaterer at de kan kurere sykdommen enkelt og greit. At det hele er en mental tilstand? At tapet av et familiemedlem kunne vært unngått om de bare brukte Keshes «evighetsmaskin» – at de valgte feil. Det er å stikke kniver i brystet på dem og vri om.

Les kommentar om saken: «Stopp dem før de indirekte tar livet av noen»

– Må stoppes

I etterkant av avsløringene fra alternativmessen, har blant annet fylkeslege Svein Steinert kommet på banen for å få straffeforfulgt organisasjonen, da markedsføringen og informasjonen til Keshe Foundation rammes av paragraf syv i lov om alternativ behandling. Der står det at behandling av alvorlig sykdom og lidelser ikke skal utøves av andre enn helsepersonell.

I etterkant av iTromsøs avsløringer fra alternativmessen, gikk Vivi-Ann Sandnes Eggum i Keshe Foundation tilbake på påstanden om at de kan kurere kreft.

Vil ikke stoppe debatten

– Vi har sagt ifra om at det ikke er en offisiell holdning. Vi er klar over lovgivningen, men man må ikke stoppe en debatt om «plasmateknologi», bare fordi metodene våre ennå ikke er anerkjent, sa hun til iTromsø.

Da iTromsø ringer Eggum for å få en kommentar på Mia Ingebrigtsens opplevelser av deres markedsføring og informasjon på alternativmessen, utdyper hun videre at de i dag ikke kan fastslå at de kan kurere kreft – i Norge.

– Her har vi ikke tunge forskningsresultater eller referanser å vise til, men andre plasser i verden har vi det. Vi møtte blant annet ei fra Istanbul som hadde forsøkt 130 ulike kurer på lungekreften sin, og hun var villig til å stille som referanse på at hun hadde hatt god effekt av vår behandling, forteller Eggun.

– Så det foreligger forskning som eksperter og onkologer kan gå gjennom?

– Vi arbeider med å innhente denne og vil presentere den på en pressekonferanse. Når er usikkert, men vi vil arbeide med det i løpet av neste uke, sier Eggum.

Mer enn det psykiske

Eggum har forståelse for at Mia Ingebrigtsen opplever markedsføringen og informasjonen rundt deres angivelige kreftkur som opprørende, slik den er fremstilt i media.

– Særlig reagerer hun på at dere omtaler kreft som en mental tilstand. Hun sier at dette kan oppleves som belastende for kreftsyke og medføre dårlig samvittighet for dem.

– Det handles om hvordan man tolker «mental». Det mentale er mer enn bare det psykiske. Det er det sanselige, arv, miljø, opplæring og vilje. Det er en emosjonell tilstand i form av en vibrasjon eller frekvens som er i ubalanse, hevder Eggum.

– Men du forstår at syke kan oppfatte en slik retorikk som belastende?

– Jeg har full forståelse for det, men spørsmålet er hva som er fakta. En følelse er en følelse, men hva er det konkrete resultatet? Vi har konkrete referanser fra andre som har brukt vår behandling med gode erfaringer.