Dette skriver Dagbladet.

Nynorskdebatt

I et innlegg som ble delt på Facebook 16. januar, skrev Mostue blant annet følgende om målformen:

- Utenom dyrevern og barnevern er det få saker som engasjerer meg mer enn nynorsk . Jeg sleit så med nynorsk at jeg ble kjent på Bjørknes for å være en av de som klarte å stryke flest ganger , og det med høyt snitt i alle de andre fagene.

Mostue kommenterte saken i forbindelse med et forslag fra Høyres programkomité om å fjerne karakter og eksamen på nynorsk i skolen.

Rettepenn

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og en av de som reagerte sterkest var Øystein Vangsnes, professor i nordisk språkvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.

Han la ut et bilde på Twitter hvor han har brukt rettepennen på innlegget fra Mostue og det går spesielt hardt utover (bokmåls-)rettskrivinga til veterinæren.

- Mobbing

Dette, sammen med mange andre negative tilbakemeldinger hun har fått, oppfatter Mostue som mobbing:

- Sist jeg opplevde noe som det her, var da døtrene mine gikk i fjerde klasse. Det er en klar mobbesituasjon, og jeg er overrasket over den aggressive responsen jeg har fått, forteller hun til Dagbladet.

- Hatsk og intolerant

Vangsnes har på sin side ifølge Dagbladet beklaget på Facebook om Mostue er såret av kommentarene eller om hun oppfatter de som mobbing.

Han mener allikevel at kritikken er berettiget:

- Det kan oppfattes som uthenging, noe det også har blitt. Alt bunner i at hun har lagt ut en hatsk, intolerant og kunnskapsløs melding om nynorsk som har fått ufortjent mye oppmerksomhet, sier han til Dagbladet

- Jeg hadde et retorisk poeng. Hun forteller i innlegget om sine problemer med nynorsk, men det virker som hun har litt mer generelle vansker hva det gjelder rettskriving. Det er interessant, fordi mange som er imot nynorsk, forfekter det synet at det er bedre å bruke tida på ett av skriftspråka, fortsetter han.