Øystein Blix har i 30 år vært en kjent skikkelse i byens jazzmiljø, både som utøvende musiker og komponist, og for sitt engasjement i jazzklubben. De siste ti årene har musikeren, ifølge ham selv, beveget seg litt bort fra arbeid med jazzensembler og egne bandprosjekter, for å bevege seg i nye musikalske retninger.

På mandag står musikeren og komponisten foran en ny milepæl i karrieren, da et flunkende nytt åndsverk skal presenteres på Nordlysfestivalen – uten Blix selv på scenen.

– For første gang skal jeg bare sitte i salen og høre på at to ensembler fremføre mine verk, sier Blix og legger til:

– Det tok meg 30 år å komme dit, så dette gleder jeg meg til.

«Grovmessing»

Verket som skal urfremføres er «Light Memories of Summer», skrevet i fire satser for tre tromboner og tuba. Musikkverket er bestilt av Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN), med støtte fra Det norske komponistfond.

– Ensemblet Tre tenorer og en bass fra FMKN skal fremføre musikken. Dette er selve «grovmessingen» i forsvarets divisjonsmusikk, forklarer komponisten.

Blix underviser i musikk på UiT, men anser ikke seg selv som en klassisk skolert komponist av den grunn.

– Jeg har jo bakgrunn i jazzen, så dette blir en måte å utfordre meg selv musikalsk. Tanken var å skrive noe som ikke var avhengig av meg som utøver, og forhåpentlig kunne leve sitt eget liv, sier Blix.

Fra barokk til Zappa

Han medgir at hans musikalske bakgrunn likevel har satt et lite preg på verket.

– Man vil nok høre visse jazzinfluenser, men jeg har også hørt det bli beskrevet som barokk. Jeg henter inspirasjon fra mange steder og stjeler som en ravn når jeg komponerer, forteller Blix og utdyper:

– Frank Zappa skrev nye musikkstykker hele natten, for deretter å låse musikerne inn i studioet i tolv timer i slengen, gjerne uten toalett- eller spisepauser. Han hengte seg heller ikke så mye opp i at musikken skulle ha en bestemt form, og jeg har prøvd å gjøre det samme.

Strykere fra Finnmark

I tillegg til FMKNs urpremière vil et annet av Blix’ komposisjoner, «Six Movement for Strings», også settes opp. Dette er også et bestillingsverk, som ble bestilt av Scene Finnmark og urfremført i 2016.

På Nordlysfestivalen blir det første gang verket settes opp i Tromsø med originalbesetningen fra Ensemble Noor.

Med en besetning utelukkende av tre strykere fra Alta, blir det altså neppe like «groovy» som hva man tidligere er vant til fra den drevne jazzmusikeren.

– Jeg håper folk er interessert i å høre en annen side av meg, sier Blix.

Begge verkene spilles mandag klokken 18.00 i lillesalen på Kulturhuset.