– Oppe i all elendigheten er vi helt overveldet. Ikke bare har vi fått masse støtte, hjelp og store pengesummer til nytt hjelpesenter, men kommunen har også vist stor velvilje og handlekraft. Det setter vi veldig pris på, og spesielt at det har tatt så kort tid, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

Hun står utenfor den nedlagte barnehagen på Håpet. Bygget har stått tomt en tid, men nå har kommunen sørget for at Dyrebeskyttelsen kan bruke lokale som midlertidig hjelpesenter fram til august 2018.

– Det er helt fantastisk. Her er det masse rom som gjør at man kan skille dyr fra hverandre ved behov. Det er nok plass til møter, det er rom til de frivillige, det er lagerplass og det er god bussforbindelse, sier Foshaug.

I dag skrev hun under på kontrakten som gir organisasjonen tilgang på bygget som er fire ganger så stort som det de hadde, til en månedlig leie på 3000 kroner. Det er det samme som de betalte for å leie på Prestvannet.

Flytter inn mandag

Og allerede på mandag flytter de første kattene inn på Håpet. På en uke har de fått meldinger om flere katter, også med kattunger, som er funnet ute og som trenger et hjem.

– Det er en kontinuerlig strøm katter som trenger et nytt hjem, og etter brannen har vi måttet plassere dem rundt om i fosterhjem. Det skal bli veldig fint å ha et eget sted igjen, sier styreleder Therese Rye.

Natt til lørdag rundt klokken fem kom meldingen om at det brant i Dyrebeskyttelsens hjelpesenter. Da brannvesenet kom til stedet var bygget allerede overtent, og de 13 kattene som bodde på senteret var døde av røykforgiftning. I ettertid har politiet konkludert med at hjelpesenteret, samt et hus 60 meter lenger unna, var påtent. Gjerningspersonen er ennå på frifot.

– For de frivillige har dette vært veldig tøft, og mange har et behov for og samles. Derfor er det veldig viktig for oss at vi nå får et nytt sted å være, slik at vi kan fortsette driften vår og prøve å komme tilbake til hverdagen, sier Rye.

foto
FIRE GANGER SÅ STORT: Den nedlagte barnehagen er langt større enn det tidligere hjelpesenteret på Prestvannet, og Foshaug poengterer at de mange rommene når gir dem helt nye muligheter til å hjelpe flere dyr.

– Hyggelig å bidra

Ordfører Kristin Røymo har også tatt turen til Håpet, etter at det ble klart at Dyrebeskyttelsen får flytte inn.

– Nå er det mange som skal takkes for å ha hjulpet en dyrebeskyttelse i krise, men jeg er imponert over folk i kommunen som virkelig har hevet seg rundt. Det som skjedde forrige helg har virkelig preget oss alle, og derfor er det veldig hyggelig å kunne være med å bidra til at de kan fortsette med den gode jobben de gjør, sier Røymo, og legger til:

– For det som har kommet fram i dagene etter brannen er jo hvor mye Dyrebeskyttelsen betyr, både for de frivillige som jobber der, men også for alle dyrene de hjelper. De tar inn dyr fra hele regionen, og det er virkelig imponerende.

Ønsker møbler og hvitevarer

Før brannen hadde Dyrebeskyttelsen fått godkjent å bygge et nytt hjelpesenter på Prestvannet, men byggesøknaden til huset er ennå ikke ferdigbehandlet. Foshaug sier at de har et håp om å være innflytningsklare våren 2018, men at de fram til da trenger møbler og inventar til den gamle barnehagen på Håpet.

– Hvis folk har møbler og hvitevarer som er av god kvalitet, men som de ikke trenger lenger, så send oss en e-post, sier Foshaug.

Innsamlingsaksjonene som har pågått har til sammen sørget for at Dyrebeskyttelsen har fått inn nesten én million kroner.

– Vi har fremdeles en stram økonomi, men pengene vi har fått inn er øremerket byggingen av nytt hjelpesenter, noe som gjør at vi ikke trenger å bekymre oss like mye som før. Vi setter veldig pris på all hjelp. Og ikke minst at vi nå får et nytt sted, sier Foshaug og nikker mot det gule bygget.