Voronchikhina mener UDI benyttet seg av feilaktige tall og regelrett regnefeil da de beregnet om hun hadde høy nok inntekt til å dekke det såkalte underholdskravet for å få midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

iTromsø omtalte saken om Voronchikhina i forrige uke, og det tok ikke lang tid før tilbakemeldingene rant inn hos 29-åringen.

– Mange tok kontakt med meg på Facebook og skrev at de kjenner seg igjen i situasjonen min. For de fleste hadde det endt godt, og uansett er det fint å se at man ikke er alene om å kjempe mot det store systemet, sier Voronchikhina.

Vurderte saken på nytt

I slutten av forrige uke øynet Voronchikhina håp om at det kan ende med at hun får bli i Norge.

– Jeg fikk en telefon fra en veldig hyggelig kvinne i UDI i forrige uke, og hun fortalte at flere representanter i direktoratet skulle ta et møte for å vurdere saken min på nytt, sier Voronchikhina.

Mandag ettermiddag fikk hun svar.

– Jeg fikk bare en telefon om at UDI fortsatt ikke mener de har gjort noe feil i saken min, og at de uansett ikke kan gjøre noe, i og med at saken ligger hos Utlendingsnemnda (UNE).

Saken ble sendt fra UDI til UNE, etter at UDI ga Voronchikhina avslag på klagen om midlertidig oppholdstillatelse i september. UNE kan ikke si noe om Voronchikhinas sak før det foreligger et vedtak. Normalt tar det rundt fire måneder i saker som omhandler arbeidstillatelse.

Slettet innlegg

Etter at iTromsø publiserte saken om Voronchikhina, delte hun den på UDIs Facebook-sider. UDI slettet delingen, med følgende begrunnelse: «Grunnet taushetsplikt kan vi dessverre ikke diskutere saken din her på Facebook. Vi må derfor slette ditt innlegg».

– Det er enormt frustrerende å møte motstand i alle kanaler. Først etter at jeg fortalte om situasjonen min i avisen, fikk jeg en telefonsamtale, sier Voronchikhina.

29-åringen driver firmaet Multilingo, og opplever store konsekvenser ved usikkerheten i månedene fremover.

– Det er umulig for meg å svare kunder som eksempelvis ønsker seg språkkurs i løpet av neste år. I tillegg går dette selvfølgelig veldig inn på meg. Å ikke vite gjør sitt til at motivasjonen synker, og det påvirker helsen min negativt å gå rundt og tenke på alt som kan skje dersom jeg ikke får videre opphold. Slik er det allerede nå, og jeg kommer til å måtte gå rundt med de samme tankene i fire måneder til, sier hun.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra UDI, men direktoratet hevder at det ikke gjøres noen ny vurdering i saken.

– Saken ligger nå hos UNE, og det er derfor de som kan uttale seg videre om saksgangen, skriver presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i en e-post til iTromsø.