I fjor oppsøkte 600 av 9.000 studenter studentrådgivningen på Universitetet i Tromsø for å snakke med en psykolog eller sosiolog. Hovedtyngden er nye studenter, og omtrent 75 prosent er jenter. Eksamensangst er ett av problemene som blir hyppig tatt opp.

Oppsøk hjelp

– De negative tankene man har i hodet tar fullstendig overhånd. Man bekymrer seg og gruer seg forferdelig til eksamen. Studiene blir et ork, og i verste fall dropper man ut, sier Kaare Olsen, tidligere leder for studentrådgivningen ved UiT.

Hvert semester holder han kurs i eksamensmestring. Her lærer deltakerne å overvinne frykten for testingen av pensum.

– De fleste av oss har litt prestasjonspress, og det er bra. På den måten skjerpes sansene, og man yter mer. Men når det går så langt at du utvikler en angst for å prestere, anbefaler jeg at du oppsøker hjelp så tidlig som mulig, sier Olsen til iTromsø.

Tabutema

– Opplever du at dette er et tabutema blant studentene?

– Ja, og det er synd. Det er ingen ting å være flau over, og du er ikke alene. De fleste som sliter med prestasjonsangst er også flinke studenter.

For å unngå stresset råder Kaare Olsen at man er aktiv og sosial.

– Gå på lesesalen, delta på forelesninger, repeter pensum – og vær sosial. Flere undersøkelser viser at strykprosenten går betydelig ned om man føler tilhørighet til en gruppe man føler seg vel sammen med, sier Olsen.

Status

– Eksamensangst? Nei, nå har jeg vært her i fire år, så sånn sett føler jeg meg egentlig ganske herdet, sier masterstudent Amund Jacobsen.

– Det er klart, det ligger jo over skuldrene hele tiden. Det blir gjerne skippertak uken før, innrømmer Vegard Karlstrøm.

– Jeg gruer meg jo, men det er ikke slik at jeg spyr akkurat. Mitt problem er vel at jeg ikke gjør noe med problemet, legger Ida Cecilie Aronsen til.

Studentene tror at det er mange som overdriver nervene de har for eksamen.

– Selvfølgelig er det mange som virkelig sliter med dette. Men jeg vet også at mange bruker det. Det blir på en måte en slags status. Om du har eksamensnerver, vet man at du bryr deg om resultatet, og leser mye, sier Karlstrøm.

De mener at det beste rådet mot presset er å stresse ned, og å se det hele i perspektiv.

– Vi leser jo mye om folk som får panikk og leser hele natten før eksamen. Stress heller ned, det er ikke jordens undergang om det går dårlig, sier Ida Cecilie Aronsen.

EKSAMENSPSYK: Mange studenter sliter med nerver foran eksamen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø EKSAMENSPSYK: Mange studenter sliter med nerver foran eksamen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø Foto: Tom Benjaminsen