– Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Norges Bank setter med det opp renten med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent, noe som er i tråd med det sentralbanken har varslet på de to siste møtene.

Sentralbanken skriver i pressemeldingen at første rentekutt først kan komme til høsten neste år. Samtidig blir det bare signalisert ett kutt for 2024.

– Jeg ble overrasket. Dette er en iskald julegave fra Norges Bank. Det eneste man kanskje kan glede seg over i denne rapporten for vanlige norske husholdninger, er at renten ikke skal videre opp nå, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, i VGTVs studio.

På forhånd ventet et flertall av økonomene at renten skulle holdes i ro, men det var knyttet usikkerhet til utfallet.

«Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen, faller raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi nå ser for oss», skriver Norges Bank.

Mye usikkerhet

Due-Andresen viser til at Norges Bank nå signaliserer at vi er på et nivå som er høyt nok for å få prisveksten ned.

– Det betyr at sentralbanken ser det som mest sannsynlig at det neste trekket som kommer fra dem, er et rentekutt, og de åpner for at det kan komme til høsten 2024, sier sjeføkonomen.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, kaller dagens rentehevelse en iskald julegave fra Norges Bank. Foto: E24

Den svake kronen gjør det vanskeligere å få ned inflasjonen, ifølge Norges Bank. Etter torsdagens renteavgjørelse styrket kronen seg noe.

– Det er begrenset hvor varig effektene er, men blir vi liggende nå med en styringsrente som settes opp, og de andre begynner å kutte, blir renteforskjellene ganske betydelige i favør av kronen, som kan gi ganske mye drahjelp. Det er ikke dumt å håpe på det, sier seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets til E24.

– Avveiningene er vanskelige

Norges Bank skriver at de er beredt på å heve renten ytterligere hvis prisveksten holder seg høy lenger enn de ser for seg. Det kan blant annet skje hvis kronen svekker seg mer enn anslått.

Etter at renteavgjørelsen ble kjent møtte sentralbanksjefen pressen.

– På vegne av alle nordmenn med boliglån: Hvorfor måtte dette tvinges gjennom nå og ikke ventes med til etter jul for å se hvordan det utvikler seg videre?

– Det er usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Avveiningene er vanskelige. Vi skal sikre lav og stabil inflasjon, og samtidig bidra til at flest mulig er i jobb. Når vi setter renten, må vi balansere disse hensynene, svarer Wolden Bache på E24s spørsmål.

Samtidig fastslår hun at en renteheving nå reduserer faren for høy prisvekst og flere rentehevinger.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fortsatt høy prisvekst

Å få ned den kraftige prisveksten er den viktigste grunnen til at Norges Bank har økte renten kraftig de to siste årene.

Prisveksten har kommet noe ned fra de høyeste nivåene i fjor. Likevel ligger den fortsatt langt over målet Norges Bank styrer etter, som er stabil inflasjon på rundt to prosent.

Inflasjonen landet på 4,8 prosent på årsbasis i november. Kjerneinflasjonen, som Norges Bank er mest opptatt av, har i enda større grad holdt seg oppe. Den lå på 5,8 prosent forrige måned.

Den svake kronekursen spiller også inn for Norges Bank.

Det handler blant annet om at importerte varer blir dyrere, noe som bidrar til å holde norsk inflasjon oppe. Renten og forventningene til renten i Norge sammenlignet med andre land påvirker samtidig kronekursen.

Kjøligere økonomi

Nedkjøling i økonomien og svakere vekstutsikter i Norge er en viktig grunn til at flere økonomer ventet uendret rente på dette møtet.

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter eksempelvis uendret aktivitet i fjerde kvartal, og nedgang på 0,3 prosent i første kvartal 2024.

I tredje kvartal vokste norsk økonomi så vidt.

Norges Bank varslet både i september og november at renten trolig ville bli satt opp i desember.

I november sa samtidig Wolden Bache at renten kunne bli holdt i ro, dersom de ble sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned. Hun understreket at en eventuell heving ville avhenge av den økonomiske utviklingen.

Få dagens viktigste økonominyheter her!

Én liten endring kunne gitt Norges Bank mer slack – og deg lavere rente. Hør samfunnspodkasten Dypdykk fra Aftenposten: