Tre ganger i året får vinimportørene anledning til å justere sine priser, som igjen gjør at prisene på Vinmonopolet endres. På nyåret trer også ulike avgiftsendringer i kraft.

En del av årsaken til at prisene øker nå er at både alkohol- og emballasjeavgiften inflasjonsjusteres med 3,8 prosent når vi har ringet inn det nye året.

16.885 av Vinmonopolets varer med edle dråper blir dyrere. 650 av varene øker med mer enn 100 kroner. Én flaske champagne blir hele 2.500 kroner dyrere. Det er en Cristian Senez Carte Verte Brut, som på nyåret kan handles for 18.499 kroner.

Sjekk listene og søk blant alle polvarene for å se hva som blir dyrere og billigere lenger ned i saken.

– Leverandører og importører til Vinmonopolet opplever, som de fleste andre, konsekvenser av kronekursen og økte priser generelt. Det kan være økte priser på råvarer, emballasje, etiketter og lignende, sier pressesjef Jens Nordahl.

I snitt stiger prisene på Vinmonopolet med 1,7 prosent.

Dumper prisen

Men 13.000 flasker vil også bli billigere, selv om det for det store flertallet dreier seg om noen få øre eller kroner. Bare 160 flasker vil gå ned 100 kroner eller mer i pris.

De tre flaskene rødvin som dumpes mest i pris, er tre relativt kostbare viner fra det franske Bordeaux-distriktet. En 2006-årgang Ch. Lafleur settes ned 2.700 kroner, og kan på nyåret kjøpes for 3.937 kroner.

Disse tre flaskene har Lars Søreide importert.

– På de litt dyrere vinene ser vi hele tiden hen til hva markedsprisen er for de respektive vinene, hva du kan få kjøpt vinen for i London- eller Bordeaux-markedet, sier Søreide.

– Det har vært et prisfall på dyrvin. Ikke noe dramatisk, men kanskje rundt 10 prosent.

Men de dårlige økonomiske tidene har truffet særlig det Søreide kaller mellomprissjiktet, flasker mellom 250 og 1.000 kroner.

– De helt dyreste vinene selges til mennesker som har råd til det uansett. I vanskelige tider er luksus slike luksusvarer, sier Søreide.

Den svake kronekursen har vært utfordrende for Lars Søreide AS i år.

– På vanlig konsumvin, eller fabrikkvin, så slår valutaen ut.

Han legger ikke skjul på at det var morsommere å selge vin for to år siden, da salget fikk seg et oppsving under coronapandemien.

Kan bli prisfall litt ut i det nye året

Søreide tror 2024 kan by på en trøblete start for vinimportører.

– Oppsummert tror jeg ikke konsumet vil gå ned, men man vil se en forskyvning fra middels til noe rimeligere vin. Det er en utvikling man har sett en stund.

På tampen av året har kronen styrket seg noe. Skulle dette fortsette, venter Søreide følgende:

– Da vil jeg tro at det kommer et prisfall et stykke ut på nyåret.

Vinmonopolet justerer prisene neste gang 1. mai.

Under finner du oversikten over alle polvarene som endrer pris sortert per kategori. Varer som ikke få endret pris er fjernet fra oversikten. Tips: Bruk søkefeltet for å finne din polfavoritt – og bla sideveis for å se alle detaljer.