Tidligere i dag ble det kjent at regjeringspartiene med KrF og Venstre går inn for en sammenslåing av Troms og Finnmark.

– Tromsø vil klare seg fint uansett, men vi har en jobb å gjøre. Det er en sterk frykt i Finnmark for Tromsø, sier Cecilie Myrseth.

God storebror

Myrseth mener Tromsø ikke bør ta opp debatten om en regionhovedstad.

– Tromsø er den største byen og bør ikke løfte den debatten. Nå må Tromsø prøve å forstå frykten blant mange i Finnmark og være en god storebror i prosessen med sammenslåingen, sier hun.

Regionshovedstad

Kristin Røymo vil ikke si noe om Tromsø som en mulig regionhovedstad.

– Jeg er mer opptatt av funksjoner som bør ligge på de ulike plassene. Tromsø er den desidert største byen og den arktiske hovedstaden, men det er mange andre viktige byer i den nye regionen, sier Røymo og trekker fram blant annet Alta, Kirkenes, Vadsø og Hammerfest.

Positivt for Tromsø

For Tromsø tror Røymo konsekvensene av en sammenslåing vil være positive.

– Jeg tror verdiskapningen i Finnmark vil bli viktigere her i Tromsø. Vi vil også bli bedre kjent med vårt nabofylket, det tror jeg er bra, sier hun.

Ikke redd for Tromsø

Laila Davidsen (H), vararepresentant på Stortinget for Finmark, er ikke bekymret for å miste makt til Tromsø.

– Jeg tror ikke mesteparten av oppgavene vil falle til Tromsø. De har en stor andel statlige og offentlige arbeidsplasser og ser nok behovet for å være raus med andre byer i Troms og Finmark, sier hun.

Ønsker mer makt i Vadsø

Vadsø er i dag fylkeshovedstaten i Finmark, Davidsen mener flere av arbeidsoppgavene til administrasjonen i den nye regionen vil gå dit.

– Vadsø har et stort kompetansemiljø for de oppgavene som skal løses i fellesskap i Troms og Finmark, og det er viktig for meg at de får en stor andel av disse, sier Davidsen.