Torsdag startet rettssaken mot den tiltalte kvinnen i 20-årene. Det var den 28. november i fjor at kvinnen påsto at hun ble forsøkt voldtatt av en utenlandsk mann i Tromsø sentrum. Saken ble etterforsket, og politiet kom relativt raskt fram til at det ikke hadde funnet sted noen voldtekt eller voldtektsforsøk. Ifølge politiet tilsa det samlede materialet, vitner, bevis samt tidsbildet de arbeidet ut fra, at det ikke hadde skjedd noen voldtekt.

Den unge kvinnen risikerer nå opp til ett års fengsel for å ha avgitt falsk forklaring om en straffbar handling som ikke er begått.

Har overvåkingsklipp

I retten torsdag forklarte aktor i straffesaken, politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen, at påtalemyndigheten mener å ha tilstrekkelig bevis for å kunne fastslå at voldtektssaken er blitt diktet opp.

– Politiet mottok en telefon fra tiltaltes samboer om et voldtektsforsøk. Politiet rykket ut, og startet etterforskning. Tiltalte ble fraktet til et voldtektsmottak, opplyste aktor i retten.

Den påståtte voldtekten skal ha funnet sted da tiltalte og samboeren var på vei hjem fra et julebord, og tiltalte ble levnet alene en stund. Men etter det tredje avhøret med tiltalte snudde politiet i saken.

– Et viktig spørsmål er hvor lenge hun var alene, og videoovervåking er et sentralt bevis, opplyste Ellingsen i starten av rettssaken.

Påtalemyndigheten vil i løpet av rettssaken, som er berammet for Nord-Troms tingrett i to dager, blant annet presentere overvåkingsklipp med bilder og lyd fra stedet.

Husker lite

Den tiltalte kvinnen forklarte i retten torsdag at den aktuelle novemberkvelden startet med et julebord på et hotell i sentrum, og at det var like i nærheten av dette hotellet at det påståtte voldtektsforsøket skulle ha skjedd. Ifølge kvinnen husker hun svært lite fra kvelden. Hun mener imidlertid at hun kun drakk vin og vann i løpet av kvelden, og at hun derfor er usikker på om det kan være alkoholens skyld at hun ikke husker deler av kvelden.

Det siste den tiltalte husker fra kvelden var at hun pratet med en venninne på julebordet, og at hun på vei hjem skal ha blitt stående alene i et smug. Det er her den tiltalte kvinnen hevder at voldtektsforsøket skal ha skjedd.

Imidlertid husker hun ikke dette selv. I retten fortalte kvinnen at samboeren fant henne liggende på bakken, og at han skal ha sett en mann springe fra stedet. Det neste hun husker er at hun satt i en politibil og var opprørt – dette etter at samboeren hadde ringt politiet og meldt fra om et voldtektsforsøk.

– Har ikke løyet

Selv om tiltalte ikke husker store deler av kvelden, avviser hun at hendelsen er diktet opp.

– Jeg ville ikke løyet om noe slikt. Noen må ha prøvd å gjøre meg noe siden jeg var så hysterisk da jeg satt i politibilen, sa tiltalte under sin forklaring i retten torsdag.

Det er innkalt totalt 14 vitner til straffesaken.

RETTSAK: Torsdag startet rettssaken mot den tiltalte kvinnen i 20-årene. Her forsvarer Annichen Rye-Homlboe. Foto: Tom Benjaminsen