Franz Kafkas dystopiske univers er kanskje ikke det første man kommer på når man snakker om barneunderholdning, men med «Gutten som ble et insekt» har Hålogaland Teater klart å skape akkurat det.

Forestillingen bygger på den velkjente kortromanen «Forvandlingen» fra 1915, men er omskrevet og tilpasset et publikum fra 6 år og oppover.

I HT-versjonen møter vi åtteåringen Gregor, som bor sammen med sine foreldre og tenåringssøsteren Grete. Gregor er skoleflink og deltar i alle tenkelige fritidsaktiviteter. Alle rundt åtteåringen stiller skyhøye forventninger til ham, til én dag da alt endrer seg: Når Gregor våkner opp har han blitt forvandlet til et stort og ekkelt insekt, og ingen voksne skjønner lenger hva han sier.

Fest for de minste

Stykket tematiserer i god modernistisk stil rundt fremmedgjørelse og isolasjon, men prøver først å fremst å kommunisere dette mot barn. Her har det blitt tatt noen interessante lydtekniske grep, hvor bruk av hodetelefoner gir en litt annen opplevelse for barna enn for den litt eldre delen av publikum. I likhet med på scenen er det ingen av de voksne som skjønner hva Gregor sier, og en del av stykket oppfordrer dermed til publikumsdeltakelse fra de yngste.

Siden mye av dialogen forsvinner i høyfrekvente snipp-og-snapp-lyder, kan det nok fort bli litt krevende for enkelte å henge med, mens det for de minste blir en festforestilling.

Høyt tempo

Teknisk sett er «Gutten som ble et insekt» en fryd å se på. Scenografien er oppfinnsom, lyssettingen er atmosfærisk, og skuespillerne bruker hele scenen for hva den er verdt, der det meste foregår i et forrykende tempo.

Gunnar Eirikssons akrobatiske bruk av kulissene er også noe som ser ut til å begeistre det yngste publikummet stort.

Anbefales varmt

Å bearbeide Kafka for barn er ganske surrealistisk i seg selv, med alt det tunge og mørke som følger med. Regissør Eline Arbo og de andre involverte fortjener rett og slett hatten av bare for ideen. Når såpass alvorlig tematikk utforskes på en så underholdende og familievennlig måte, er det ikke annet å gjøre enn å varmt anbefale «Gutten som ble et insekt» til barn i alle aldre.

Terningkast: 5

«Gutten som ble et insekt»

Hålogaland Teater, Scene Øst

Regi: Eline Arbo

Med: Gunnar Eiriksson, Maria Agwumaro, Kristine Cornelie Margrete Hartgen, Martin Karelius Østensen og Ida Løken Valkeapää