I en fersk pressemelding skriver Tromsø kommune at man styrer mot et merforbruk på 22,4 millioner kroner i 2014. Det viser økonomirapport 2, som legges fram i dag.

Selv om millionunderskuddet ser ut til å bli et faktum, så kunne det likevel vært betydelig verre. Økonomirapporten for mai viste at man lå an til et merforbruk på 66,9 millioner kroner.

Kontinuerlig

Kommunen innførte imidlertid flere sparetiltak, som ifølge pressemeldingen har hatt effekt.

- Det er økende etterspørsel etter kommunens tjenester. Vår viktigste oppgave er å levere gode tjenester til tromsøværingene. Økonomirapport 2 bekrefter at også Tromsø kommune må jobbe kontinuerlig med omstilling og effektiviseringstiltak, for å yte best mulig tjenester for hver brukte krone, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen i pressemeldingen.

Det er pleie- og omsorgstjenesten som står for nesten hele merforbruket i kommunen per 31. august. I denne sektoren er avviket på 21 millioner kroner.

Mindre i skatteinntekter

Samtidig får Tromsø 25 millioner mindre i skatteinntekter enn forventet. Det kompenseres dog delvis av at man hadde forventet et dyrere lønnsoppgjør enn tilfellet ble - nærmere bestemt 15 millioner kroner.

– Det må kuttes i drift i større grad nå enn før. Vi må moderere driften på noen områder for å kunne prioritere noe annet høyere. Vi må skape rom for å kunne investere i fremtiden, sier Hilmarsen i pressemeldingen.

I april, da prognosen tilsa et merforbruk for 2014 på 35 miillioner kroner, sa byrådsleder Øyvind Hilmarsen at han hadde som mål å gå i null for inneværende år.

Revidert budsjett viser at samlede utgifter er på 3,75 milliarder kroner. Økonomirapporten behandles av kommunestyret 29. oktober.