Tromsø Arbeiderparti går til valg på at det offentlige skal ha ansvar for å drifte velferdstjenestene til innbyggerne i kommunen. Vi er positive til at det offentlige kan samarbeide med private og spesielt ideelle aktører. Men det må være som supplement, i tråd med de målene vi har satt for de ulike tjenestene.

Høyresidens politikk innebærer at vi vil få omfattende konkurranseutsetting og kommersialisering av viktige velferdstjenester i Tromsø. Det betyr et press inn mot de mest sårbare og arbeidskraftintensive delene av velferdssektoren, som for eksempel eldreomsorgen. Det vil legge press på bemanningstetthet, lønn og pensjon. Og det rammer særlig de lavtlønnede i sektoren.

Beregninger viser at en helsefagarbeider kan tape over 60 000 kroner i året i pensjon ved at hennes kommunale arbeidsplass konkurranseutsettes. I en tid hvor vi ganske snart kommer til å ha knapphet på kompetent personell i helse - og omsorgssektoren, er dette uholdbart dersom vi skal kunne rekruttere de dyktigste ungdommene til disse viktige yrkene. En fersk undersøkelse vi har fått utført i Tromsø, viser at en overveldende majoritet i befolkningen støtter vårt syn på at det må være offentlig ansatte og ikke kommersielle aktører som utfører omsorgstjenestene. Dette er helt i tråd med de målingene som tidligere er utført på landsbasis om temaet. Folk ønsker rett og slett ikke utstrakt privatisering og konkurranseutsetting av velferdstjenestene.

De borgerlige partiene begrunner privatiseringen med at vi må slippe til «alle  gode krefter». Ingen er uenig i at vi trenger alle de faglige ressursene vi har. Men det blir ikke flere sykepleiere, helsefagarbeidere eller leger av at vi privatiserer. Når denne kompetansen går fra det offentlige over til private aktører, mister vi muligheten til å styre ressursene slik at vi kan gi likeverdige og gode tjenester til alle som trenger det.

Tromsø Arbeiderparti vil forbedre pleie - og omsorgssektoren ved å redusere byråkratiet og gi de ansatte større handlingsrom i møte med den enkelte bruker. Slik kan tjenestene bli bedre, mer forutsigbare og mer i samsvar med den enkeltes ønsker og behov. Og slik kan vi bruke de samlede ressursene helt og fullt til beste for pasienter og brukere.

14. september vil det stå om viktige verdier. Jeg ønsker alle Tromsøs innbyggere et godt valg!