Danseren Jenny Svensson, skuespilleren Jussi Salminen og musikeren Aleksander Kostopoulos begynte å jobbe med forestillinga «Graceland» for snart et år siden. De besøkte asylmottak,voksenopplæring og kultursenter for innvandrere flere steder i Nord-Norge. De ønsket å møte andre innvandrere gjennom dans og improvisasjon og samtidig gi et aktivitetstilbud til ei gruppe mennesker som har begrensa med aktivitetstilgang.

Møter med asylsøkere

Utgangspunktet for forestillinga har vært kunstnernes opplevelser og erfaringer fra denne turen, sammen med asylsøkernes egne fortellinger om hvordan deres møte med det norske samfunnet har vært.

Forestillinga tar i bruk både dans, skuespilleri og musikk, og publikum får disse opplysningene om forestillingas tilblivelse gjennom det talte ord, og det utbroderes gjennom musikken og dansen og bevegelsene.

Det handler om integrering og ekskludering, om å være innvandrere som blir sett på som ressurspersoner, som Jenny Svensson og Jussi Salminen. Og å være innvandrer som myndighetene vil sende tilbake dit de kom fra, som gruppa med unge asylsøkere på Finnsnes som alle har fått endelig avslag på sine søknader.

Forholdene de kom fra, gjør det imidlertid umulig å sende dem tilbake der de kom fra. Dermed må de bli boende på asylmottaket uten mulighet til å få jobbe, studere eller reise. Volleyballtrening en kveld i uka og loppemarked hver fjerde lørdag er det de har av faste fritidstilbud. Hva gjør det med unge mennesker?

Ærlig og ærbødig

«Graceland» fanger disse situasjonene på en ærlig og ærbødig måte. Den har en fin variasjon i uttrykk og tempo. Med rolige sekvenser innbyr den til ettertenksomhet. Med tempo og action formidler den dramatikken.

Jenny Svensson og Jussi Salminen utgjør en flott duo med sterke uttrykk på golvet. Aleksander Kostopoulos imponerer med det han skaper av musikk og lydbilder med sine trommer og perkusjonsinstrumenter.

Scenekunstprosjektet «Graceland» er valgt ut til å være Dansearena Nords bidrag til grunnlovsjubileet i 2014. Den presenteres nå med to forestillinger på Nordlysfestivalen og på formiddagen for ungdomsskoleelever i regi av Den kulturelle skolesekken.

INNVANDRING: Scenekunstforestillinga «Graceland» med Jenny Svensson, Jussi Salminen og Alexander Kostopoulos (med ryggen til). Her feires det norske. Begge foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
ÅPNINGSSCENEN: Jenny Svensson og Jussi Salminen danser åpningsscenen i «Graceland». Foto: Helge Matland