Varsler stor russisk marineøvelse i nord

Den russiske nordflåten varsler en stor øvelse i Barentshavet og Norskehavet. The Barents Observer skriver at øvelsen karakteriseres som en stor øvelse og vil omfatte 30 ulike fartøyer. Øvelsen skjer bare kort tid etter at en gruppe britiske og amerikanske skip seilte i Barentshavet for første gang siden midten av 1980-tallet. Øvelsen Nordflåten varsler er den tredje i rekken på like mange år.

To selskaper konkurrerer om redningsoppdrag i Tromsø

To helikopterselskaper har posisjonert seg for å konkurrere om oppdraget med å drive redningshelikopter fra Tromsø.

Regjeringen har vedtatt å etablere en base for redningshelikopter i Tromsø for å tette gapet mellom basene i Bodø og på Banak, og basen i Tromsø skal drives av en sivil operatør.

De to selskapene som nå er kvalifisert for å konkurrere om den attraktive kontrakten er ifølge Justis- og beredskapsdepartementet Lufttransport og CHC Helikopter Servise. Det er begge selskaper som i dag drifter redningshelikoptre, henholdsvis på Svalbard og i Florø.

Administrerende direktør Frank Wilhelmsen uttalte tidligere i sommer til iTromsø at å få drive redningshelikopter i Tromsø ville bety enorm for selskapet som tapte konkurransen om å drive ambulansefly.


Frank måtte se en halv milliard i omsetning forsvinne

500 millioner i omsetning ble borte. Det gjorde også 136 ansatte da luftambulanseoppdraget de hadde hatt i 30 år ble borte. – Selvfølgelig tenkte vi på hvordan vi skulle overleve, sier administrerende direktør Frank Wilhelmsen.

Målt i 90 km/t i 60-sone – mistet lappen

Politiet gjennomførte i formiddag en fartskontroll i 60-sonen ved Futrikelv på Kvaløya. Kontrollen førte til fire forenkla forelegg og ett førerkortbeslag, det melder Troms politidistrikt på Twitter.

En sjåfør ble målt i 90 km/t og mistet dermed førerkortet.

Mann i 70-årene bortvist fra sentrum

Like før 22:15 tirsdag kveld fikk politiet melding om en mann som utagerte i Tromsø sentrum. Han slo rundt seg med et håndjern, pratet i telefon og vinglet rundt.

Han skal ikke ha skadet noen, og håndjernet viste seg å være et lekehåndjern.

Det var som først omtalte saken. Da de snakket med operasjonsleder i Troms politidistrikt, Karl Erik Thomassen, like før 22:30 hadde de kontroll på personen. Nordlys

– Vedkommende skal ha slått på ting, laget «alo», stanset biler – ja, generell uadekvat atferd, sa Thomassen til Nordlys.

Mannen ble sendt hjem, og fikk pålegg om å holde seg borte fra byen frem til 08:00 onsdag.

Mann falt ned fra Hamperokken

FALLULYKKE: Mannen skal ha falt ned cirka 50 meter på vestsiden av Hamperokken. Onsdag ettermiddag har 36-åringen fortsatt status som alvorlig skadd, melder UNN.  Foto: Ann Sissel Jenssen

Troms politidistrikt meldte rundt midnatt at en mann hadde falt ned fra Hamperokken.

– En turvenn av han er innringer, og er på stedet. Ambulansehelikopter er på vei til stedet, skrev Troms politidistrikt på Twitter i natt.

Én time senere meldte politiet at ambulansehelikopter fra UNN var på stedet, og at skadeomfanget var ukjent.

Når iTromsø snakker med UNN like før klokken 06:30 kan de opplyse om at mannen er alvorlig skadd. Onsdag ettermiddag er statusen uendret.

– Han er fortsatt alvorlig skadd, sier pressevakt på UNN Hilde Pettersen Kvalvik.

Hun forteller at den skadde er en 36 år gammel mann, som er utenlandsk statsborger men bosatt i Norge.

Politiets operasjonsleder Eirik Kileng forteller til iTromsø at det er usikkert hva som har hendt. Ulykken skal ha skjedd på vestsiden av Hamperokken like før toppen.

– Vi vet at han har falt nedover, men om det er snakk om fritt fall eller om han har glidd ned vet vi ikke.

Ifølge turkompisen, som meldte fra om hendelsen, skal 36-åringen ha falt cirka 50 meter, opplyser politiet.

Eksperter varsler vepsesommer

VEPSESOMMER: Antallet veps vil trolig ta seg opp fremover.   Foto: Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Ifølge insektsekspertene er annethvert år vepseår, og faller alltid på partallsår. I Norge er det juli og august som er de store vepsemånedene.

– Trolig tar antallet veps seg betydelig opp de kommende ukene, sier regionsjef i Anticimex, Stian Mjåsund, i en pressemelding.

Mange kan oppleve veps som truende og innpåsliten, men vepsestikk er ikke farlig med mindre man er allergisk. Et vepsebol kan være irriterende, men ifølge If skadeforsikring gjør vepsen sjelden skade på boligene våre.

– Veps gjør sjelden skade på boligene våre og er en naturlig del av den norske faunaen, så du bør helst ikke fjerne bolene med mindre vepsene er svært plagsomme, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Tatt i 90 km/t i 60-sone – mistet lappen

En kvinne i 40-årene mistet lappen i Ramfjorden etter å ha blitt målt i 90 km/t i 60-sonen, det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Fylkeskommunen skal dele ut over 25 millioner

Troms og Finnmark fylkeskommune skal i samarbeid med Nordland fylkeskommune dele ut 25,48 millioner kroner til prosjekter som støtter opp under regjeringens nordområdepolitikk, det melder Troms og Finnmark fylkeskommune i en pressemelding.

Det var tidligere Utenriksdepartementet som forvaltet ordningen i sin helhet, med regionreformen har 40 prosent av midlene blitt overført til Troms og Finnmark fylkeskommune. Til sammen 45,48 millioner kroner skal bidra til å støtte opp under regjeringens nordområdepolitikk. 20 millioner kroner skal forvaltes av Innovasjon Norge Arktis og gå til bedriftsrettede tiltak. Målsettingen er at tiltakene som iverksettes skal bidra til helhetlig nordområdeperspektiv, økt bruk av nyutviklet kunnskap og teknologi, i tillegg til økt kunnskap om situasjonen til urbefolkningen.

– Med disse midlene kan vi realisere mange gode prosjekter der bærekraftig samfunnsutvikling i nordområdene står i fokus, sier fylkesråd for næring og miljø, Karin Eriksen (Sp).

Arktis 2030 har fire innsatsområder, kunnskap, infrastruktur, miljøvern og klimaendringer og næringsliv.

Vogntogsjåfør tatt i Sentrumstangenten

Politiet har kontrollert forbudet mot vogntog over 12 meter i rushtiden i Sentrumstangenten i dag. Under kontrollen fersket de en sjåfør som brøt forbudet. Vedkommende blir anmeldt for brudd på dette.

Nødetatene rykket ut til svidd pizza

En mann i slutten av 20-årene sovnet fra en pizza i stekeovnen i morgentimene og fikk nødetatene på døren.

– Nabo så røyken og varslet nødetatene, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Mannen sjekkes av ambulansen, og blir avhørt på stedet.

Snart blir reglene for turistfiske strengere

Fra januar 2021 senkes utførselskvoten fra 20 til 18 kilo filet og kan det kun føres ut fisk to ganger i året per person, en betydelig innstramming i forhold til årets regler hvor man kan føre ut fisk en gang i uken.

I tillegg endres reglene for fangstrapportering. Informasjonsplikten for turistfiskevirksomhetene tydeliggjøres, og det innføres et krav om digital fangsrapportering innen utgangen av 2021. Det legges samtidig opp til strengere praktisering av regelverket og strengere reaksjoner dersom regelverket brytes.

Åpner ny butikk på Jekta

I dag åpnet «Get Fit» i andre etasje på Jekta Storsenter, en butikk som kun selger kosttilskudd. De har spesialisert seg på kosttilskudd som ikke finnes andre plasser i landet, og har agentur på ti forskjellige produsenter av kosttilskudd.

Butikkjeden ble etablert i 2016, og butikken på Jekta er den tredje de åpner.

Røykutvikling fra bolig på Kvaløya

Nødetatene rykket ut til Kvaløysletta etter at politiet fikk inn melding om røykutvikling fra et bolighus, like før klokken 19 mandag kveld.

Fem minutter etterpå meldte Troms politidistrikt at røykutviklingen skyldtes tørrkoking. Brannen ble slukket før nødetatene rakk fram til stedet.

Operasjonsleder Eirik Kileng opplyser at ingen personer kom til skade.

Full mann ble nektet å fly

Politiet hentet en beruset mann i 50-årene på Tromsø Lufthavn. Dette melder Troms politidistrikt på Twitter mandag ettermiddag.

Mannen fremsto som aggressiv og truende, og ble nektet å reise med fly. Han ble innsatt i drukkenskapsarrest, opplyser politiet.

Mann satt i fyllearresten

En mann i 20-årene ble natt til mandag satt i fyllearresten i Tromsø, det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Mannen ble hentet av politiet etter ordensforstyrrelser, og blir anmeldt for forholdet. Han skal ikke være bosatt i Tromsø.

Pasient truet til seg bil og rømte fra institusjon

En pasient ved en institusjon i Tromsø truet til seg en bil fra en ansatt og stakk av fra stedet. Dette melder Troms politidistrikt søndag kveld.

– Vi lokaliserte bilen og fulgte etter vedkommende utover Kvaløya til Straumsbukta der vi hadde etablert en veisperring. Vi har nå kontroll på bil og pasient, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Eirik Kileng forteller at biljakten fra Tromsøya til Straumsbukta gikk forholdsvis rolig for seg, og det er ikke meldt om skader på personell eller andre kjøretøy.

– Vi fikk beskrivelse av bil og registreringsnummer like etter klokken 20, og en patrulje klarte å lokalisere bilen. Det ble satt opp en massiv blokade ved hjelp av en buss, og pasienten overga seg helt uten dramatikk, sier Kileng.

Sovnet på bussen - kjørt rett til politiet

Politiet i Tromsø melder på Twitter at en manns om hadde sovnet på bussen sent lørdag ble kjørt direkte til politihuset – av rutebussen. Den rusede mannen i 30-årene ble satt i arresten for avrusing. Han kan dessuten vente seg en anmeldelse for hindring av offentlig tjenestemann og for besittelse av narkotika.

Trafikkulykke på Ringvassøya – én person skadd

Nødetatene er på vei til en trafikkulykke på Ringvassøya. En motorsykkel skal ha kjørt inn i en personbil bakfra, det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

– Fører av MC er skadet, men ved bevissthet, skriver politiet.

– Vi er ikke fremme enda, men er på stedet om rundt ti minutter, sier operasjonsleder Eirik Kileng til iTromsø klokken 19:15.

Kileng opplyser til iTromsø klokken 19:45 at det er snakk om en lettmotorsykkel som har kjørt inn i en personbil. Ingen i personbilen ble skadd i trafikkulykken.

– Føreren ramlet av, og landet i grøfta cirka tre meter fra veien. Personen er hentet av ambulanse, sier Kileng.

Føreren skal være under 18 år.

Veien er ryddet, men politiet er enda på stedet og snakker med vitner. Det vil bli opprettet sak, opplyser Kileng.

Like før 20:30 etterlyser politiet to bilførere som kjørte i retning mot Kvalsundstunnelen.

– Disse bilførerne kjørte en sort pickup med tilhenger samt en sort personbil som kjørte forbi den førstnevnte pickupen i området Skulgammen, skriver politiet på Twitter.

Båt gikk på grunn utenfor Tønsvika

En sjark gikk på grunn utenfor Tønsvika i dag morges i åttetiden. HRS er på stedet for å hjelpe mannen, som har sittet alene i sjarken siden morgentimene.

– Han har stått der i hele dag, nå skal vi ta han av. Redningsskøyte fra Tromsø er på stedet nå, forteller Sten Rune Nikolaisen ved HRS til iTromsø like før klokken 18:00.

Hva har han gjort der hele dagen?

– Han har sittet å sola seg, sier Nikolaisen og ler.

Sjarken var på vei nordover og gikk på grunn i fjæra, og mannen som var om bord er ikke skadd. Båten skal ha kommet unna kun med noen riper under.

– Den ville blitt ødelagt om vi skulle dratt han av i fjæra, men nå som det blir flo er vi der for å hjelpe.

Vet dere hva som har skjedd?

– Han har vært uheldig og gått på grunn. Det er ikke noe trivelig, men sånn er det bare.

Kjørte 28 km/t over fartsgrensen – mann (54) mistet lappen og fikk bot

En 54 år gammel mann er i Nord-Troms tingrett dømt for fartsovertredelse.

Mannen tilsto i retten og samtykket til at saken ble avgjort ved tilståelsesdom.

Tidlig i juni ble mannen målt til en gjennomsnittshastighet på på 78 km/t på en strekning på 857 meter.

Fartsgrensen på strekningen var 50 km/t.

Påtalemyndigheten la ned påstand om bot på 10.500 og tap av førerretten i fire måneder.

Retten sa seg enig i aktors påstand.

Kongeskipet til kai i Tromsø

ETTERFYLLER: Kongeskipet "Norge" til kai i Tromsø  Foto: Anna Wangensteen

Kongeskipet "Norge" la lørdag formiddag til kai i Tromsø, ifølge kongehuset i forbindelse med et privat tokt. Skipet, der H.M. Dronning Sonja er ombord har tidligere i uka vært i Lofoten og på yttersiden av Senja.

Det er ikke kjent hva som er planen med besøket i Tromsø, bortsett fra at det åpenbart ble etterfylt drivstoff.

Ny styringsgruppe i Framsenteret

LEDER: Bo Andersen er oppnevnt som ny leder av Framsenterets nye styringsgruppe.  Foto: Norsk Romsenter

Forskningssamarbeidet FRAM – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning har fått ny ledelsesstruktur. Bo Andersen er oppnevnt som ny leder av den nye styringsgruppa. Det melder Framsenteret i en pressemelding.

Andersen er tidligere administrerende direktør i Norsk Romsenter.

Den nye styringsstrukturen er resultatet av en dialog mellom Klima- og miljødepartementet og sentermedlemmene, som et ledd i oppfølgningen av evalueringen av Framsentersamarbeidet.

Funksjonsperioden er to år, men ved oppstart av styringsgruppen oppnevnes fire av medlemmene for tre år for å få en hensiktsmessig overlapping, skriver Framsenteret i pressemeldingen. Andersen er oppnevnt for tre år.

Medlemmer oppnevnt etter forslag fra Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og UiT – Norges arktiske universitet:

Norsk Polarinstitutt: Forskningsdirektør Nalan Koc (styrets nestleder – to år)

UiT Norges arktiske universitet: Prorektor Kenneth Ruud (tre år)

Havforskningsinstituttet: Forskningsdirektør Geir Lasse Taranger (to år)

Medlemmer oppnevnt etter forslag fra Framsenterets valgkomité:

Forskningssjef Cathrine Henaug, NINA – Norsk institutt for naturforskning (tre år)

Forskningsdirektør Anita Evenset, Akvaplan-niva/NIVA (tre år)

Forskningssjef Jo Aarseth, NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi (to år)

Fylkeskartsjef Steinar Vaadal, Kartverket (to år)

Medlem oppnevnt etter forslag fra Forskningsledergruppen:

Forskningsdirektør Eldbjørg Heimstad, NILU – Norsk institutt for luftforskning (tre år)

Trafikkulykke på Ringvassøya – motorsyklist av veien

  Foto: RONALD JOHANSEN

Politiet melder på Twitter at en motorsyklist skal ha kjørt av veien på Ringvassøya.

Føreren skal være ved bevissthet.

Oppdatering: Politiet melder at motorsyklisten har fått tilsyn av ambulansepersonell og skal være uskadd.

Motorsyklist målt til 105 km/t i 60-sona

En motorsyklist ble målt til 105 km/t i 60-sone ved Vikran.

Vedkommende har fått sitt førerkort beslaglagt og er anmeldt.

Fratatt førerkort og anmeldt etter råkjøring på Straumhella

Politiet melder på Twitter at de har målt en bilfører til 86 km/t i 60-sonen på Straumhella.

Vedkommende har fått sitt førerkort beslaglagt og er anmeldt for forholdet.

11 bøtelagt etter fartskontroll på Breivikeidet

Politiet hadde fredag fartskontroll i 60-sonen på fylkesvei 91 ved Breivikeidet

Resultatet av kontrollen ble 11 forenklede forelegg.

Høyeste målte hastighet i kontrollen var 81 km/t.

Rekende båt ved Skulsfjord - eier bes kontakte politiet

Politiet melder på Twitter at de funnet en rekende båt i Skulsfjord.

Båten er en eldre hvit 14 fots plastbåt, med blå bunn. Formentlig av typen Ørnen 380 med en 9,9 hk Yamaha motor, skriver politiet.

Eier bes kontakte politiet på telefonnummer 02800.

Oppdatering: Drøye tre timer etter at melding om båten kom, melder politiet at eier av båten har meldt seg.

Alle koronatestene fra Heracleum negative

Torsdag meldte Tromsø kommune at én person, som er ansatt ved Heracleum bo- og servicesenter, testet positivt for covid-19 og ble satt i isolasjon etter å ha ankommet Tromsø fra Østlandet lørdag den 4. juli.

Den ansatte hadde vært i kontakt med fem ansatte og syv beboere, som alle ble testet i går. Testresultatene har alle gitt negative resultater, melder Tromsø kommune i en pressemelding fredag.

– Karantenen for beboerne på Heracleum opprettholdes i til sammen ti dager tellende fra og med søndag 5. juli. Hva gjelder de fem ansatte vil noen måtte være i karantene i ti dager, mens andre kan jobbe med bruk av munnbind og med gjentatt testing, opplyser kommunen.

Stengningen av Heracleum blir opphevet og det gis i all hovedsak ordinær adgang til bo- og servicesenteret for brukere og publikum.

Ifølge pressemeldingen vil det ennå være en viss mulighet for at de som har vært i kontakt med den smittede selv kan utvikle sykdom, men sannsynligheten for at andre skal bli smittet er svært liten. Situasjonen på og omkring Heracleum anses derfor å være under kontroll.

Mann i 30-årene mistenkt for fyllekjøring

En mann i begynnelsen av 30-årene er mistenkt for promillekjøring i Tromsø fredag morgen. Det melder Troms politidistrikt på Twitter like før klokken 05.30.

Det er tatt blodprøve av mannen og førerkort er beslaglagt, opplyser politiet.

To sjåfører stoppet etter mistanke om ruspåvirket kjøring

Utrykningspolitiet stoppet et kjøretøy ved Hansjordnesbukta i Tromsø for kontroll torsdag kveld, melder politiet på Twitter.

Fører av bilen og en passasjer ble pågrepet, henholdsvis for mistanke om ruspåvirket kjøring og besittelse av narkotika.

Sjåføren har fått sitt førerkort beslaglagt, blodprøve fremstilt og politiet har anmeldt den mistenkte narkotikabesittelsen.

Like etterpå meldte politiet om at de hadde stoppet nok et kjøretøy etter mistanke om ruspåvirket kjøring.

Denne gangen sør på Tromsøya. Føreren av denne bilen hadde ikke førerkort og siktes for det, i tillegg til ruspåvirket kjøring.

I tillegg er dette kjøretøyet nå avskiltet.

Brannutrykning til Egon – evakuerte gjester

Restaurant-gjestene måtte forlate, både brann og politi rykket ut.

Oppdragsleder Gunhild Skoglund i politiet opplyser at det har tatt fyr eller vært varmgang i en frityrkoker, og at lokalene derfor måtte evakueres.

Hun opplyser at situasjonen nå er under kontroll, og at det verken er skader på lokaler eller folk.