Hurtigruten mistenkte ikke koronasmitte

Hurtigruten skal ikke hatt noen mistanke om koronasmitte om bord på «Roald Amundsen» før passasjerene gikk i land i Tromsø.

Det sier Hurtigrutens kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege til VG fredag kveld.

Ifølge kommunikasjonssjefen skal noen av besetningsmedlemmene ha blitt isolert om bord på grunn av annen sykdom, og to personer ble sendt til UNN da skipet kom til land. Rutinemessige koronatester ved sykehuset skal ha avdekket smitten.

– Det var ingen tegn til koronasmitte, verken blant gjester eller mannskapet, før dette. Da prøvesvarene kom, hadde de fleste gjestene allerede reist, sier Ege til VG.

Fire personer fra skipet ble fredag innlagt på UNN med koronasmitte. Til sammen 337 personer settes i karantene.

Hurtigruten har foreløpig ikke svart på noen av iTromsøs henvendelser.

UNN oppfordrer ansatte om å holde seg i Norge

Torsdag ettermiddag sendte UNN ut en SMS til sine ansatte hvor de oppfordret dem til å holde seg i Norge.

– Ledelsen har i løpet av dagen bestemt seg for at de ønsker å forsterke budskapet FHI kom med om at alle som arbeider innenfor helse burde holde seg i Norge, forteller kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Per-Christian Johansen.

– Det er ikke et påbud, men en oppfordring.

Årsaken bak oppfordringen er ifølge Johansen den seneste oppblomstringen av koronasmitte omkring i befolkninga, også i utlandet.

– Man ber de ansatte som har vært utenfor Norge i løpet av de siste 10 dagene om å teste seg og få negativt svar før de møter opp på jobb, sier Johansen.

UNN har per nå ikke oversikt over hvor mange ansatte dette gjelder.

To nye av mannskapet på «Roald Amundsen» innlagt på UNN

To nye fra besetningen ved MS Roald Amundsen er innlagt ved UNN Tromsø, opplyser sykehuset torsdag.

Totalt er det nå fem innlagte covid-19-pasienter på UNN, fire fra besetningen på «Roald Amundsen» og én som var passasjer på skipet.

Politiet har startet etterforskningen av Hurtigruten

Troms politidistrikt har startet etterforskning av Hurtigruten for å avklare om foretaket eller personer om bord på fartøyet kan ha overtrådt bestemmelser i straffeloven om smittevern og/eller bestemmelser gitt i medhold av smittevernloven, skriver politiet i en pressemelding.

De gjennomfører nå avhør av mannskapet på «Roald Amundsen».

Politiet har særlig interesse i å få avklart hvorvidt mannskap om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp avskipet til Tromsø havn fredag 31. juli.

Videre vil politiet også etterforske hvorvidt Hurtigruten eller enkeltpersoner om bord på fartøyet har brutt regler om karanteneplikt.

– Troms politidistrikt er nå i gang med avhør av mannskap og andre personer tilknyttet Hurtigruten. Vi kan ikke kommentere innhold fra avhør da etterforskningen foreløpig er på et tidlig stadium, sier påtaleansvarlig i Troms politidistrikt, Lisa-Mari Ellingsen.

To koronapasienter utskrevet fra UNN

UNN opplyser onsdag at to av besetningsmedlemmene fra MS «Roald Amundsen» som har vært innlagt med covid-19 ble skrevet ut tirsdag ettermiddag.

Sykehuset har dermed tre innlagte pasienter med bekreftet koronasmitte som fortsatt er innlagt. To besetningsmedlemmer og en passasjer fra hurtigruteskipet.

Nødetatene rykker ut til Kroken – melding om brann i ventilator

UTRYKNING: Nødetatene rykket til Gabbrovegen etter melding om brann. 

Politiet opplyser på Twitter at nødetatene rykker ut til en adresse i Gabbrovegen i Kroken.

Nødetatene på stedet. Det skal ikke være åpen ild å se, men mye røyk i huset.

Røykdykkere går gjennom huset for å forsikre seg at det ikke er folk der.

Et vitne er sjekket av ambulansepersonell ettersom vedkommende ble eksponert for røyk.

Huseier er varslet og er på tur til stedet.

Nytt smittetilfelle i Tromsø – ikke knyttet til Hurtigruten

Tromsø kommune har i dag fått et nytt positivt covid-19-tilfelle, som ikke er knyttet til MS «Roald Amundsen», skriver kommunen i en pressemelding sent tirsdag kveld.

Person som har testet positivt reiste til Tromsø med fly fra utlandet i slutten av juli, og er nå i isolasjon i Tromsø.

Kommunen opplyser at arbeidet med å kartlegge nærkontakter er i full gang. Folkehelseinstituttet har ansvaret for å spore eventuell smitte om bord på den aktuelle flygingen.

Om man ser bort fra smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» er dette det første positive smittetilfellet i Tromsø siden 8. juli.

Leteaksjon på Ringvassøya – mann i 70-årene funnet i god behold

Politiet fikk melding like etter midnatt om at en mann i 70-årene ikke hadde returnert til teltplassen han delte med en kamerat.

Letemannskaper fra politiet, Norsk Folkehjelp Tromsø, Røde Kors Tromsø, Norske Redningshunder og Norsk Radio Relæ Liga bidro i søket.

Like etter klokken 03 ble mannen funnet i god behold. Han hadde mistet retningen tilbake til teltet.

Også kameraten han delte teltplassen ble hentet av de frivillige letemannskapene. Han var uten telefondekning der han teltet så mannskapene måtte oppsøke ham for å orientere om funnet av kameraten. Han valgte da å bli med ned.

Politiet satte åpenbart pris på hjelpen fra de frivillige som bidro på leteaksjonen:

– Stor takk til alle frivillige som nok en gang stilte opp og bidro. Dere er unike, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Gutt (17) stoppet i bil – mistenkes for promillekjøring

Politiet opplyser at de stoppet en 17 år gammel gutt på E8 ved Berg.

På grunn av hans alder hadde han selvfølgelig ikke førerkort.

Han er fremstilt for blodprøve da politiet mistenker at han også var alkoholpåvirket.

17-åringens verge er kontaktet og politiet oppretter sak.

Hurtigruten-passasjerer i karantene får reise hjem

Passasjerene fra MS «Roald Amundsen», som har vært i karantene i Tromsø siden fredag, har i dag fått tillatelse av kommuneoverlegen til å reise hjem under strenge betingelser. Alle har testet negativt på koronaviruset.

Dette skriver Tromsø kommune i en pressemelding tirsdag kveld.

Passasjerene får ikke reise med offentlig transport, men med bil og buss i regi av Hurtigruten. De må også følge et sett med særegne smittevernsregler, som må signere under på at de garanterer å følge. Hjemme fortsetter karantenetiden på ti dager.

Her er de særegne reglene:

• De må holde minst to meter avstand til andre enn de som tilhører egen husstand.

• Ved fergeoverfart må de sitte i bilen/bussen.

• Eventuell overnatting må være forhåndsavtalt og overnattingsstedet må være kjent med at de forholder seg til gjester som er i karantene.

• De bør som hovedregel ikke oppsøke offentlig steder. Nødvendige ærend i butikk, fylling av bensin, toalettbesøk og så videre kan gjennomføres, men da med minst to meter avstand til andre og sikring av smittevern/hygiene, særlig under dobesøk.

• De kan ikke besøke kafeer/veikroer eller liknende dersom dette ikke er forhåndsavtalt og det er laget et opplegg som sikrer karantenereglene. Vi anbefaler take-away og/eller at det kjøpes inn mat i forkant av reisen.

• Alle kan oppholde seg ute der avstand til andre kan sikres.

Hjemkommunene har fått eller får beskjed fra Tromsø kommunes smittesporingsteam om at de får hjem en passasjer i karantene.

Troms Turlag åpner alle hyttene igjen

ÅPEN: Jægervasshytta og andre DNT-hytter som tilhører blir nå åpnet. Arkivfoto.  Foto: Jan Børre Henriksen

Fra onsdag 5. august kan DNT-medlemmer bestille overnatting på alle hyttetun tilhørende Troms Turlag, skriver turlaget på egne nettsider.

Mye av aktiviteten på hyttene har vært begrenset av smittevernhensyn. Fra og med fredag 14. august er det igjen mulig å overnatte på alle DNT-hyttene i Indre Troms, med en rekke forholdsregler på plass.

For å ha kontroll på antall gjester og smittesporing er hyttene bare tilgjengelige ved forhåndsbestilling, og kun i helgene.

«Bare medlemmer kan bestille og vi gjør oppmerksom på at enhver bestilling gjelder fra fredag til søndag. Grunnet karantene er det er ikke mulig å bruke hyttene på ukedagene eller på dagsbesøk.»

Videre stilles det også andre krav til dem som ønsker å bruke hyttene:


Fra og med neste uke starter åpningen av turlagshyttene

Med start den 1. juni vil det på nytt bli mulig å overnatte på hyttene til Troms Turlag.Troms Turlag gjenåpner, men hyttene forblir stengt

Korona-pandemien kom som lyn fra klar himmel for Troms Turlag. Etter to måneders stopp starter de nå opp igjen med fellesturer- og aktiviteter. Turhyttene vil derimot forbli stengt inntil videre.


  • Dra ikke på hyttetur dersom du ikke føler deg frisk.
  • Hyttene holdes stengt mandag-torsdag for å kunne praktisere 72-timers karantene mellom de ulike gruppene som besøker hyttene.
  • Lakenpose eller sovepose kombinert med eget putetrekk skal benyttes.
  • For å opprettholde regelen om en meters avstand kan kun halvparten av sengene på hytta brukes og bookes. Begrensningen gjelder ikke dersom alle gjestene tilhører samme husstand.
Anna Wangensteen

Eldre hurtigrutepassasjer med korona innlagt på UNN

En eldre person er lagt inn på UNN Tromsø med bekreftet covid-19, det melder sykehuset på Twitter.

Vedkommende var passasjer på den andre seilasen med MS Roald Amundsen.

Fire besetningsmedlemmer er fortsatt innlagt, det er forventet at flere av dem blir utskrevet i løpet av de nærmeste dagene.

FHI: Hurtigruten brøt avtale om å informere passasjerene

Det melder NRK.

– FHI ventet i to døgn på at Hurtigruten skulle varsle om mulig koronasmitte på MS «Roald Amundsen». Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NRK.

Hadsel kommune informerte FHI allerede onsdag om at en person i kommunen hadde blitt koronasmittet to dager etter et cruise med MS «Roald Amundsen». Kommunelegene ville også sende ut pressemelding om den mulige smitten om bord på skipet, men etter dialog med Hurtigruten, ble denne informasjonen utelatt, skriver NRK.

– Vi hadde da et møte med Hurtigruten der vi forklarte at de måtte varsle alle passasjerene på aktuelle seilas, og de bekreftet at de skulle gjøre det. Vi ble ikke informert om at Hurtigruten deretter endret standpunkt og ikke varslet passasjerene. Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, sier Vold til NRK.

Ytterligere én passasjer har testet positivt

Ytterligere én passasjer fra den andre seilasen på MS «Roald Amundsen» har testet positivt på covid-19. Det ble klart mandag kveld, skriver Tromsø kommune i en pressemelding.

Personen som har testet positivt er innbygger i Tromsø kommune.

Totalt har tre passasjerer av de 75 kommunen har hatt ansvar for å teste, testet positivt.

To av disse er hjemmehørende i andre kommuner, men befinner seg i isolasjon i Tromsø.

Kun en passasjer som oppholder seg i Tromsø gjenstår å teste. Denne testen vil skje tirsdag.

Mann i 20-årene mistenkes for ruspåvirket kjøring – hadde ikke lappen

Politiet melder på Twitter at de i natt stoppet en mann i Tromsø og anmeldt han for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort.

Mannen i 20-årene ble videre fremstilt for blodprøve på legevakt da det mistenkes at han var ruspåvirket.

En passasjer i bilen ble også arrestert da politiet fant det de antar er narkotika på ham.

Også passasjeren er i 20-årene. Han skal være en kjenning av politiet i forbindelse med lignende forhold.

Turgåer skadd på Kattfjordeidet

Luftambulanse forsøker å bistå skadd turgåer i bratt terreng under Storsteinnestindan på Kattfjordeidet. Dette melder politiet på Twitter mandag kveld klokka 20:39.

– Jeg har fått beskjed om at luftambulansen forsøker å finne en plass å lande slik at de kan komme til. Dersom det ikke går må man finne på et annet alternativ, forteller politiets operasjonsleder, Beate Helberg.

Den skadde personen er nå fraktet til UNN av luftambulansen.

Operasjonleder har ikke informasjon om skadeomfang eller hvem det er som er skadet.


Politiet skal etterforske om Hurtigruten har brutt loven

ETTERFORSKER: Politiet skal etterforske om Hurtigruten har brutt loven.  Foto: Tom Benjaminsen

Det melder politiet i Troms i en pressemelding mandag ettermiddag.

«På bakgrunn av det som har kommet fram i mediene i løpet av helgen har politiet besluttet å opprette sak og etterforske om Hurtigruten som foretak eller enkeltpersoner kan ha overtrådt bestemmelsene i straffeloven om smittevern», skriver politiet i pressemeldingen.

Videre skriver politiet at det vil være sentralt å avklare om foretaket eller ansvarlige personer om bord på skipet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre koronasmitte, da Hurtigruten la til kai i Tromsø på fredag.

Trafikkulykke på E8 – en fører til legevakt

Politiet opplyste på Twitter mandag morgen at de hadde fått melding om en trafikkulykke på E8 ved Hundbergan.

En bil skal ha kommet over i motgående felt og kollidert med møtende bil.

To personer var involvert i ulykken. Den ene føreren ble sendt til legevakt for sjekk.

Ulykken skapte trafikale problemer i begge retninger, og trafikken ble dirigert på stedet.

I en oppdatering klokken 10.05 meldte politiet at bilene var berget og veien åpnet. Politiet åpner sak mot den ene føreren.

– Vi har beslaglagt førerkortet til en av de involverte, og opprettet sak på bakgrunn av undersøkelsene som ble gjort på stedet, opplyser operasjonsleder Lennart Steffensen.

Fikk melding om ungdommer som løftet på måseunger

Søndag fikk politiet inn melding om noen barn eller ungdommer som gikk i området rundt Ishavsbyen videregående skole, og som tok på og løftet måseunger.

Troms politidistrikt kommer med en klar melding:

– Dette skal ikke forekomme. Ifølge viltnemnda vil ikke måseungene overleve menneskelig kontakt på grunn av at immunsystemet deres ikke er utviklet, skriver politiet på Twitter.

Flytter Hurtigruten-skipet til Breivika

FLYTTES: Tidlig søndag kveld forlot MS «Roald Amundsen» Prostneset.  Foto: Rudi Nikolaisen

Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen», som ankom Prostneset fredag, flyttes søndag kveld til ny havn i Breivika.

Det bekrefter Øystein Knoph, pressevakt i Hurtigruten.

– Det er riktig at vi flytter MS «Roald Amundsen». Hun skal ligge i opplag i Tromsø og vi ønsker å gjøre den sentrale kaiplassen tilgjengelig, skriver han i en SMS til iTromsø.

Skipet forlot kaiplassen ved Prostneset rundt klokken 18.40 og seilte i sørgående retning.

Fredag ble det påvist utbrudd av koronasmitte om bord på Hurtigruten-skipet. Så langt er fire passasjerer og 36 medlemmer av besetningen smittet.

– På grunn av situasjonen som har oppstått, har vi bestemt å være i Tromsø en periode. Da er det naturlig å overlate kaiplassen midt i Tromsø slik at Tromsø Havn kan disponere det, sa Knoph til iTromsø søndag formiddag.

Ytterligere en passasjer har fått påvist koronasmitte

Ytterligere en passasjer fra Hurtigruten har fått påvist koronasmitte, skriver NTB søndag kveld.

Passasjeren er blant de rundt 40 personene som holdes i karantene i Tromsø. (NTB)

Mistenkes for promillekjøring med båt

En mann i 20-årene er anholdt av politiet, mistenkt for promillekjøring med båt. Det melder Troms politidistrikt søndag kveld.

Mannen la til kai i Tromsø sentrum, og skal ha vært tydelig beruset. Han er sendt til legevakt for blodprøve, opplyser politiet.

Sak opprettes.

Sykkelulykke i Otervik på Kvaløya - Mann fraktet til UNN med helikopter

Søndag skjedde det en sykkelulykke i Otervik på Kvaløya. En mann i 60-årene er alvorlig skadd, men stabil etter ulykken, opplyser UNNs pressevakt Per-Christian Johansen.

– Vi fikk inn meldingen gjennom AMK klokken 12.57. Vi har sendt ut mannskap som har kommet til stedet nå, forteller Rune Nilsen, operasjonsleder i politiet til iTromsø.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hva som er forløpet til hendelsen.

– Vi vet ikke om det er andre som er involvert i ulykken, men vi er på stedet for å snakke med eventuelle vitner og danne oss et bilde om hva som kan ha skjedd.

Politiet ønsker at eventuelle vitner ringer dem på 02800.

iTromsø skrev tidligere av ulykken skjedde på Sommarøy. Dette er nå rettet opp.

Elleve negative koronatester bekreftet: – Slår oss ikke til ro

Gunnar Wilhelmsen  Foto: Håkon Steinmo

Tromsø kommune opplyser i en pressemelding at elleve prøver fra passasjerer fra MS «Roald Amundsen» er negative. Dette er prøver tatt av passasjerer som er testet i Tromsø lørdag.

– Dette er gode nyheter. Vi slår oss likevel ikke til ro, men fortsetter det omfattende smittesporingsarbeidet helt til vi har alle svar, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø i pressemeldingen.

I løpet av søndag ettermiddag er det forventet å få svar på de ti siste prøvene som ble tatt lørdag.

FHI samler inn prøveresultatene for passasjerer som har testet seg i andre kommuner.

– Fra vår side er det viktig å understreke at alle som har vært om bord på én av de to siste seilasene med MS Roald Amundsen, bør teste seg. Det gjør man ved å kontakte sin lokale kommunehelsetjeneste, eller i kommunen der man befinner seg, sier Wilhelmsen.

Flytter MS «Roald Amundsen»

Roald Amundsen, hurtigruten  Foto: Håkon Steinmo

Hurtigruteskipet «MS Roald Amundsen», som ankom Prostneset fredag flyttes til havnen i Breivika. Det bekrefter Øystein Knoph, PR-sjef i Hurtigruten overfor iTromsø.

– Vi kommer til å flytte «MS Roald Amundsen». På grunn av situasjonen som har oppstått så har vi bestemt å være i Tromsø en periode. Da er det naturlig å overlate kaiplassen midt i Tromsø slik at Tromsø Havn kan disponere det, sier Knoph.

Det er foreløpig uklart når skipet blir flyttet.

Fredag ble det påvist koronasmitte på «MS Roald Amundsen». Nyheten kom ut etter at passasjerene hadde forlatt skipet.

Har varslet kommuneoverlegen og FHI: Cruiseskip med over 100 passasjerer ankom Tromsø

Søndag morgen ankom cruiseskipet «Seadream I» Prostneset. Skipet har 108 passasjerer og et mannskap på 84.

Etter situasjonen med «MS Roald Amundsen» har kommuneoverlegen og FHI blitt informert om anløpet.

«Seadream I» skulle i utgangspunktet ligge på samme kai som hurtigrute-skipet, men ligger søndag formiddag ved kaia på nordsiden.

Hurtigruten-passasjer reiste til Narvik med buss

Troms og Finnmark fylkeskommune opplyser at en av busspassasjerene på linje 100 fra Tromsø til Narvik lørdag klokken 10.30, var om bord på «MS Roald Amundsen».

Hurtigrute-skipet kom til Tromsø fredag. Samme dag ble det påvist koronasmitte om bord i båten. Da hadde alle passasjerene gått ut.

«Siden flere av mannskapet på båten har fått påvist korona-smitte, bes de som var reisende på denne bussen om å ta forholdsregler», skriver fylkeskommunen på tromskortet.no

Et tre har falt over strømledninger

Troms politidistrikt melder at et tre har falt over noen strømledninger i Alfheimvegen lørdag kveld.

– Politiet har sperret veien i påvente av Bydrift, som skal komme med sperremateriell. Troms Kraft er varslet. Brann bistår med motorsag, skriver politiet på Twitter klokken 19.30.

Fire korona-innlagte ved UNN: – Øker ikke beredskapen per i dag

Universitetssykehuset i Nord-Norge øker foreløpig ikke beredskapsnivå.  Foto: Håkon Steinmo

Fire pasienter er innlagt ved universitetssykehuset i Tromsø som følge av koronautbruddet på Hurtigruten. UNN har lenge hatt grønt beredskapsnivå, og ifølge kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen vil de foreløpig ikke gå opp et beredskapsnivå.

– Beredskapsnivået vurderes fortløpende fra dag til dag, med utgangspunkt i antall innlagte pasienter på sykehuset. UNN kommer ikke til å øke beredskapen per i dag, meddeler han.

– Hvor mange pasienter må legges inn før sykehuset øker beredskapen?

– Sykehuset følger en overordnet pandemiplan for trinnvis vurdering av pasientgrunnlaget opp mot beredskapsnivået. Vi ser på det totale pasientgrunnlaget satt opp mot hvor stor bemanning og kapasitet UNN har der og da, svarer Johansen.

Koronasenteret har utvidet kapasitet ut helgen

Fredag ble det bestemt at alle 177 passasjerer fra MS «Roald Amundsen» skal i karantene etter smitteutbruddet. Til nå er fire besetningsmedlemmer innlagt på UNN med koronasmitte.

Fungerende leder ved koronasenteret i Tromsø, Øyvind Benjaminsen, forteller fredag kveld at det fortsatt jobbes med å få kontakt med alle passasjerene. Han har foreløpig ikke oversikt hvor mange som gjenstår.

– Vi har et nært samarbeid med FHI for å få kartlagt alle. Dette arbeidet vil pågå utover kvelden, helt til vi har fått kontakt med alle, sier Benjaminsen.

Han opplyser at kommunens koronasenter i Fiolvegen vil ha dobbel kapasitet hele helgen.

– Vi vil være tilgjengelig på telefon for publikum mellom klokken 08.30 og 20.30 hver dag, til og med søndag, sier han.

Søndag kveld vil det tas en ny vurdering.