Jeg leser massevis av matblogger fra inn- og utland. En av dem jeg leser mest er Carolines gourmet – som lages av norsk-italienske Caroline Schoning.
Dagens rett er inspirert av en oppskrift jeg fant hos henne.
Hvit bolognese er en vanlig rett i Piemonte i Italia der Caroline bor.
Til forskjell fra sine røde storebror så er denne retten tilberedt uten tomatpure, men den er like fullt smaksrik og kraftig.
Servert sammen med en hjemmelaget pasta er den et skikkelig herremåltid.
Slik lager du hjemmelaget lasagne
Hvit bolognese
1 stor gulrot
1 gul løk
1–2 selleristenger
2 fedd hvitløk
Hakk gulrøtter, selleri og løk i små, små terninger. Fres dem i olivenolje på mellomvarme til de nesten er gjennomsiktige. Da legger du i finhakket hvitløk og freser i ytterligere ett minutt.
200 g karbonadedeig
200 g hakket svinefilet
200 g salsicciafyll
(Pølsefyllet kan erstattes med svinekjøttdeig blandet med litt finhakket salt flesk, salt, pepper, paprikapulver, fennikelfrø og 1/2 glass viltvin)
Stek kjøttet sammen med grønnsakene. Strø over salt, sort pepper, tørket oregano, cayennepepper og finrevet sitronskall.
Så heller du over 5 dl av 50–50 kyllingkraft og lyst øl eller halvtørr hvitvin.
Kok opp, legg på lokk – og la koke i minst to timer, men gjerne mer. Om det ser ut til å koke tørt kan du helle på mer vin/øl og kraft.
God, gammeldags Pasta Bolognese
Hjemmelaget pasta
100 g hvetemel «00» per pers
1 egg
Salt
Melet må være av typen «00» som du får kjøpt i de fleste matbutikker. Vanlig hvetemel blir litt for kraftig.
Legg melet i en dunge på et bord. Lag en grop i midten og knekke eggene oppi. Rør rundt – først med en gaffel for å knuse plommene, så med fingrene for å lage en fast deig. Deigen skal være skikkelig fast, men ikke tørr.
Pakk inn i plastfolie og la deigen hvile i en halvtime i kjøleskapet. Bruk en pastamaskin eller en kjevle til å lage tynne, tynne leiver av pasta som du skjærer i strimler på 2 mm. Tørk dem litt – enten ved å henge dem opp eller ved å strø over litt polentamel på benken.
Kok opp rikelig med saltet vann og kok pastaen «al dente».
Server pasta og saus sammen med parmesanost, litt blandet salat – og en god rødvin fra eksempelvis Langhe i glasset.
Imponer med en lekker Chicken Tikka Masala
Buon appetito!