Jeg leser massevis av matblogger fra inn- og utland. En av dem jeg leser mest er Carolines gourmet – som lages av norsk-italienske Caroline Schoning.

Dagens rett er inspirert av en oppskrift jeg fant hos henne.

Hvit bolognese er en vanlig rett i Piemonte i Italia der Caroline bor.

Til forskjell fra sine røde storebror så er denne retten tilberedt uten tomatpure, men den er like fullt smaksrik og kraftig.

Servert sammen med en hjemmelaget pasta er den et skikkelig herremåltid.

Hvit bolognese

1 stor gulrot

1 gul løk

1–2 selleristenger

2 fedd hvitløk

Hakk gulrøtter, selleri og løk i små, små terninger. Fres dem i olivenolje på mellomvarme til de nesten er gjennomsiktige. Da legger du i finhakket hvitløk og freser i ytterligere ett minutt.

200 g karbonadedeig

200 g hakket svinefilet

200 g salsicciafyll

(Pølsefyllet kan erstattes med svinekjøttdeig blandet med litt finhakket salt flesk, salt, pepper, paprikapulver, fennikelfrø og 1/2 glass viltvin)

Stek kjøttet sammen med grønnsakene. Strø over salt, sort pepper, tørket oregano, cayennepepper og finrevet sitronskall.

Så heller du over 5 dl av 50–50 kyllingkraft og lyst øl eller halvtørr hvitvin.

Kok opp, legg på lokk – og la koke i minst to timer, men gjerne mer. Om det ser ut til å koke tørt kan du helle på mer vin/øl og kraft.

Hjemmelaget pasta

100 g hvetemel «00» per pers

1 egg

Salt

Melet må være av typen «00» som du får kjøpt i de fleste matbutikker. Vanlig hvetemel blir litt for kraftig.

Legg melet i en dunge på et bord. Lag en grop i midten og knekke eggene oppi. Rør rundt – først med en gaffel for å knuse plommene, så med fingrene for å lage en fast deig. Deigen skal være skikkelig fast, men ikke tørr.

Pakk inn i plastfolie og la deigen hvile i en halvtime i kjøleskapet. Bruk en pastamaskin eller en kjevle til å lage tynne, tynne leiver av pasta som du skjærer i strimler på 2 mm. Tørk dem litt – enten ved å henge dem opp eller ved å strø over litt polentamel på benken.

Kok opp rikelig med saltet vann og kok pastaen «al dente».

Server pasta og saus sammen med parmesanost, litt blandet salat – og en god rødvin fra eksempelvis Langhe i glasset.

Buon appetito!

TRE X KJØTT: Til venstre finhakket ytrefilet av svin, i midten rått fyll til den italienske salsiccia-pølsen og til høyre god karbonadedeig.
KRAFTIG: Kjøtt og finhakkede gulrøtter, selleri og løk freses i olje og kokes i god kraft og hvitvin eller lyst øl.
STEIKJE FINE ... Disse «gardinene» er hjemmelaget tagliatelle som henger på tørk. Enkle å lage, men det funker selvsagt med kjøpte.