Før nyttår skal departementet ta en avgjørelse på hvilket alternativ de vil anbefale til regjeringen når det gjelder nybygg til Tromsø Museum Universitetsmuseet.

Departementet har bedt om innspill fra kommunen i forbindelse med at det skal fattes konseptvalg for Universitetsmuseet. Departementet mener det er tre aktuelle alternativ; hele museet lokalisert i Breivika, delt lokalisering mellom Breivika og sentrum, eller hele museet i sentrum.

Strekker seg langt

Kommunestyreflertallet vedtok allerede i 2013 at sentrum er det beste alternativet. Før valget lanserte det avgåtte byrådet den privateide verftstomta som alternativ for Tromsø Museum. Nå har det nye byrådet lansert to nye tomtemuligheter, begge på kommunal grunn:

• Aker Solution-tomta på nedsiden av Strandveien, sør for Framsenteret

• På ei sjøfylling, øst for Hålogaland Teater

– Dette er innspill til Kunnskapsdepartementet i forbindelse med at de skal ta avgjørelsen før nyttår. Vi ønsker det beste, rimeligste og raskeste alternativet. For oss er det viktigst at museet ligger i sentrum, og vi vil strekke oss langt for å få det til, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap), byråd for finans Jens Ingvald Olsen (Rødt) og byråd for byutvikling Ragni Løkholm Ramberg (Ap).

Byggeklar tomt

Ifølge innspillet fra kommunen er Aker Solution-tomta omtrent byggeklar ettersom reguleringsplanarbeidet på det nærmeste er ferdigstilt. De regulerte bygningsvolumene kan tilpasses museumsbehovet uten en omfattende planprosess, og vil i realiteten kunne igangsettes så snart en eventuell utbygger ønsker.

– Den sjøbaserte lokaliseringen vil måtte klareres med tanke på utfylling og ny regulering, men dette anses heller ikke som en spesielt krevende planprosess. Denne lokaliseringen vil også kunne gi en gunstig synlighet både fra sjø og land, og vil slikt sett kunne representere en betydelig attraksjon både for turister og besøkende, og selvsagt også for byens befolkning, heter det i kommunens innspill.

Byrådet understreker at det også finnes andre attraktive lokaliteter i sentrum, som kommunen gjerne utreder nærmere når en beslutning om plassering i sentrum er tatt.

– Vi har i møte med UiT oppfattet at man ikke vil motsette seg en plassering i sentrum dersom realistiske tomtealternativ finnes, noe vi har redegjort for at det finnes, mener kommunen.

Tettere tilknytning

Om det blir en delt eller samlet museumsløsning er det regjeringen som til slutt avgjør. Byrådet mener et samlet Tromsø Museum i sentrum vil skape størst merverdi for samfunnet og gi best grunnlag for positive ringvirkninger langt utenfor institusjonen selv.

Kultur- og idrettssjef Lisa Hoen mener nytt museum i sentrum vil knytte kommunen og universitetet tettere sammen, og være et viktig tilbud for byen.

– Universitetet vil kunne formidle forskningsvirksomheten i hjertet av byen, og det vil vær et viktig tilbud til barn, unge og familier i sentrum, sier Hoen.

BEST: Byråd for byutvikling Ragni Løkholm Ramberg (fra venstre), byråd for finans Jens Ingvald Olsen, kultur- og idrettssjef Lisa Hoen og byrådsleder Kristin Røymo mener sentrum er det klart beste alternativet for nybygg til Tromsø Museum. Foto: Kjetil Vik
VED BRUA: I mulighetsstudien for Tromsø Museum AT Plan & Arkitektur har laget for Vervet AS og kommunen er museet plassert ved bruhodet. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur
DELT LØSNING: I følge mulighetsstudien er verftstomta også egnet for en delt museumsløsning derfor det blir valgt. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur
LANDEMERKE: – Fra Tromsøbrua vil museet bli et landemerke inn i bysentrum. Museumsbygget vil få en vakker beliggenhet mot Skansen, Slipptorget og indre havn, heter det i mulighetsstudien. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur
I SJØEN: Sjøtomt utenfor Hålogaland Teater er også aktuell til museum. Dette er bare en illustrasjon og viser ikke hvordan museet blir seende ut. Illustrasjon: Remco Veld