Jeg kan ikke fatte og begripe at den utsøkte fisken lange har et så frynsete rykte som den har. Det er sågar folk som mener at lange er å regne som u-fisk som muligens kan brukes som agn, men at den definitivt ikke duger som menneskeføde.
LES OGSÅ: Bolognese i hvitt
Ingenting kunne være lengre fra sannheten – lange er ifølge meg minst like god som skrei og den koster bare halvparten!
Så i ukas matspalte prøver vi å være litt fiske-ambassadører og lage en lekker lange-rett.
Lettstekt lange
150–200 g langefilet per pers
2 ss meierismør
2 ss nøytral olje
Salt
Skjær langefiletene i serveringsstykker. Strø salt over og la stå i kjøleskapet i minst en halvtime.
Smelt smør sammen med olje i en stekepanne, og la fettet bli litt brynt. Legg filetene i pannen og stek på middels varme i tre minutter på hver side.
LES OGSÅ: Heit pulled pork
Selleri- og potetmos
100 g melen potet per pers
100 g sellerirot per pers
15 g meierismør per pers
2 ss fløte per pers
Salt, hvit pepper
Skrell og del poteter og sellerirot. Kok i lett saltet vann til de er myke - og slå av vannet.
LES OGSÅ: Lekker lammefilet
Mos alt sammen med en stamper, blant inn fløte, smør og krydder. Når smøret er smeltet visper du moset med miks-master eller ballongvisp slik at det blir luftig og fint.
Sitronsautert fennikel
1/2 fennikel per pers
1/2 sitron
Smør
Puss fennikelen og skjær i «båter». Smelt smør i en teflonpanne og stek fennikel lett på hver side i et par minutter. Press saft fra den halve sitronen over og legg på lokk. Senk varmen og la dampe under lokk til fennikelen er myk.
Syltet rødløk
1 rødløk
1/2 dl 7 % eddik
1 dl farin
1,5 dl vann
3 cm ingefær i «mynter»
Bland sukker, eddik, vann og ingefær i kasserolle. Varm opp slik at sukkeret løser seg opp.
Del løken på midten. Skjær så tynne skiver som du klarer og legg disse i en skål. Slå over eddiklagen og legg et kaffefat på toppen. Sett i kjøleskapet i en time eller mer.
Server langen med kokte Puy-linser, selleri- og potetmos, fennikel, løk og terninger av sprøstekt tørrsaltet bacon. Topp det hele med en kvast fersk timian.
I glassene serverte jeg en fruktig Pinot Noir fra California som passet særdeles godt.
Vel bekomme!