Jeg kan ikke fatte og begripe at den utsøkte fisken lange har et så frynsete rykte som den har. Det er sågar folk som mener at lange er å regne som u-fisk som muligens kan brukes som agn, men at den definitivt ikke duger som menneskeføde.

Ingenting kunne være lengre fra sannheten – lange er ifølge meg minst like god som skrei og den koster bare halvparten!

Så i ukas matspalte prøver vi å være litt fiske-ambassadører og lage en lekker lange-rett.

Lettstekt lange

150–200 g langefilet per pers

2 ss meierismør

2 ss nøytral olje

Salt

Skjær langefiletene i serveringsstykker. Strø salt over og la stå i kjøleskapet i minst en halvtime.

Smelt smør sammen med olje i en stekepanne, og la fettet bli litt brynt. Legg filetene i pannen og stek på middels varme i tre minutter på hver side.

Selleri- og potetmos

100 g melen potet per pers

100 g sellerirot per pers

15 g meierismør per pers

2 ss fløte per pers

Salt, hvit pepper

Skrell og del poteter og sellerirot. Kok i lett saltet vann til de er myke - og slå av vannet.

Mos alt sammen med en stamper, blant inn fløte, smør og krydder. Når smøret er smeltet visper du moset med miks-master eller ballongvisp slik at det blir luftig og fint.

Sitronsautert fennikel

1/2 fennikel per pers

1/2 sitron

Smør

Puss fennikelen og skjær i «båter». Smelt smør i en teflonpanne og stek fennikel lett på hver side i et par minutter. Press saft fra den halve sitronen over og legg på lokk. Senk varmen og la dampe under lokk til fennikelen er myk.

Syltet rødløk

1 rødløk

1/2 dl 7 % eddik

1 dl farin

1,5 dl vann

3 cm ingefær i «mynter»

Bland sukker, eddik, vann og ingefær i kasserolle. Varm opp slik at sukkeret løser seg opp.

Del løken på midten. Skjær så tynne skiver som du klarer og legg disse i en skål. Slå over eddiklagen og legg et kaffefat på toppen. Sett i kjøleskapet i en time eller mer.

Server langen med kokte Puy-linser, selleri- og potetmos, fennikel, løk og terninger av sprøstekt tørrsaltet bacon. Topp det hele med en kvast fersk timian.

I glassene serverte jeg en fruktig Pinot Noir fra California som passet særdeles godt.

Vel bekomme!