Tidligere ble det planlagt en utvidelse av flyplassen i Tromsø i 2020-21, men i år bestemte Avinor seg for å fremskynde prosessen til byggestart i 2017. På en pressekonferanse i vår ble det kjent at Avinor legger 300 millioner kroner på bordet for utbyggingen av Tromsø lufthavn Langnes.

Les mer: Store endringer på gang

Les mer: Utvider flyplassen raskere enn forventet

T2-prosjektet

Samtidig foregår det en stor utvidelse av Oslo Lufthavn Gardermoen, under prosjektnavnet T2. Den totale budsjettrammen for utbyggingen er på 14 milliarder kroner. Da byggeplanene først kom, var prislappen på planene anslått til 12,5 milliarder, ifølge E24.

Mange om beinet

Nå frykter flere at de økte kostnadene som har oppstått i Oslo vil påvirke utbyggingen i Tromsø. Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) fra Tromsø er nestleder i Stortingets næringskomité. Han mener det nå må tas politiske grep for å få på plass finansiering av utbygging i Tromsø.

– Kjenner du til at planene for utbygging av Langnes skal være lagt på is?

– Jeg kjenner ikke til interne prosesser i Avinor, men det kan nok medføre riktighet. Avinor må gjøre mange avveininger da de har mange flyplasser der kapasiteten er for liten. Det gjelder både Bergen og Trondheim, og det er mange om beinet, sier Korsberg.

Han mener utbygging av Langnes er såpass viktig for næringslivet og samferdselen i Nord-Norge, at politikerne må på banen.

– Jeg mener det er riktig å gjøre noen politiske grep utover å avvente Avinors økonomiske vurderinger for å få på plass en annen finansiering av utbyggingen.

Les mer: Dette glemmer stressa passasjerer på flyplassen

Møter ministeren

– Jeg skal i møte med samferdselsministeren tidlig på nyåret for å diskutere utbyggingen av Langnes, og jeg antar at han vil besøke lufthavnen i Tromsø for å få en oppdatering om ikke lenge. Denne saken vil løftes politisk, og det er svært aktuelt nå i arbeidet med ny nasjonal transportplan, sier Korsberg.

Christian Chramer, regiondirektør i NHO Troms og Svalbard, forventer at planene for flyplassen realiseres.

– Jeg har ikke hørt noen signaler om at utbyggingen av Langnes lufthavn ikke blir noe av, men jeg forventer at planene realiseres. Det er høyst påkrevd av mange grunner. Langnes lufthavn er en viktig del av generell samferdsel i nord, det er vårt tog og vår langdistansebuss mellom nord og sør. Fra næringslivet har man etterspurt dette i mange år, flyplassen vi har i dag er ikke bygd for dagens trafikk.

– Tromsø er utsatt

Direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen, frykter at utbyggingen på Tromsø lufthavn er utsatt etter budsjettøkningen ved Gardermoen.

– Jeg har hørt at flere flyplassutbygginger i norske byer kan være under press på grunn av at utbyggingen på Gardermoen er blitt så kostbar, og da er Tromsø også utsatt. Dette er en diskusjon som blant annet nå har kommet opp i Storbyalliansen, som består av næringsforeningene i de store byene i landet. Det er alvorlig om Avinor nå velger å utsette utbyggingen av den internasjonale terminalen på Langnes, som var første byggetrinn som skulle etterfølges av en utbygging av rullebanen. En utvikling av lufthavnen er svært viktig for hele næringslivet. Det gjelder alt fra turisme til logistikk og distribusjon, sier Nilsen.

Følger original plan

Lufthavnsjef Jonny Andersen ved Tromsø lufthavn skriver i en sms til iTromsø at han ikke kjenner til at utbyggingen skal være truet av utsettelse.

– Jeg har ingen ny informasjon på at tidsplanen for terminalprosjektet på Tromsø er justert. Vi starter som planlagt skisseprosjektet ut på nyåret hvor ferdigstillelse av terminal er planlagt til siste halvår 2018. Alt dette i henhold til vår originale plan, så ingen justeringer så langt, skriver Andersen.

Les også: Frykter foreløpig ikke for flyplassutvidelse

Avviser utsettelser

Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor, avviser at byggeplanene ved Tromsø lufthavn kan utsettes.

– Dette stemmer ikke. Det vi ser er at trafikken totalt sett utvikler seg mindre enn vi hadde forventet, og det betyr også at våre inntekter blir lavere enn forventet. Så langt er det ikke gjort noe som helst vurdering på at vi ikke skal fortsette planleggingen for ny terminal i Tromsø.

Falk-Petersen forklarer de økte kostnadsrammene i Oslo slik.

– Den totale budsjettrammen er nå på 14 milliarder og økningen er en korreksjon. Det fordi vi har hatt en større vekst på Gardermoen enn det som var planlagt og det har vært mer komplekst å bygge samtidig som trafikken har økt.

Han understreker at pengebruken i Oslo ikke vil påvirke flyplassutvidelser i andre byer.

– De økte kostnadene er hentet inn i driftsinntekter på Gardermoen og pengene som blir brukt der har ingen sammenheng for utvidelser på flyplass i Tromsø eller andre byer, sier Falk.

Les også: Ny flyseteavgift kan føre til omfattende rutekutt

Omstillingsprosess

Kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor, forklarer at Avinor er i en omstillingsprosess, men understreker at det ikke vil påvirke den planlagte utbyggingen av Tromsø lufthavn.

– På nåværende tidspunkt har vi ingen informasjon som tilsier at utbyggingen av T2 vil påvirke utvidelsen av Langnes eller utsette den. Prosjektet knyttet til en ønsket utvidelse av Langnes fortsetter og følger planen til nå. Avinor skal i gang med skisseprosjektet på nyåret og planlagt ferdigstillelse er siste halvår 2018. Avinor er på generell basis inne i en omstillingsprosess hvor man kutter kostnader, men det er absolutt ingenting som tilsier at det skal påvirke utbyggingen på Tromsø lufthavn på noen måte.

300 MILLIONER: Under en pressekonferanse på flyplassen i mai, ble det kjent at Avinor legger 300 millioner kroner på bordet for å utvide Tromsø lufthavn Langnes. Her ved tidligere ordfører Jens Johan Hjort, divisjonsdirektøren for Regionale Lufthavner i Avinor, Margrethe Snekkerbakken og lufthavnsjef Jonny Andersen. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
POLITIKERE PÅ BANEN: Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) fra Tromsø er nestleder i Stortingets næringskomité og han mener politikerne må på banen for å sikre at den planlagte utbyggingen på Tromsø lufthavn Langnes skal skje. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Lars Åke Andersen
MÅ REALISERES: Christian Chramer, regiondirektør i NHO Troms og Svalbard, forventer at planene for flyplassen realiseres. Foto: Privat
UTSATT: Direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, Nils Kristian Sørheim Nilsen, frykter at utbyggingen på Tromsø lufthavn er utsatt etter budsjettøkningen ved Gardermoen. Foto: ÅSGEIR JOHANSEN