– Muligens med unntak av å få på pass en næringsstrategi – som var mer omfattende enn vi kunne forutse – har vi oppfylt det vi lovet, sier byrådsleder Kristin Røymo.

Byrådslederen og ordføreren bli konfrontert med lista over løfter som de ga før valget. De mener at de med hånden på hjertet kan bukke av punkt etter punkt på lista.

«Satt i gang» og «startet»

– Vi har stanset privatiseringen, vi har startet arbeidet med å skaffe kommunale utleieboliger, vi har satt i gang arbeidet med å verne Tromsø-marka, sier Røymo mens hun prikker av på lista.

Dere sier «satt i gang arbeidet» og «startet». Er det det samme som å oppfylle løftene?

– Det vi sa før valget var nettopp det på noen av punktene – andre har vi levert helt ferdig på. Vi lovet å sette i gang et arbeid med å gjøre kommunen i stand til å løse sine oppgaver – og det mener jeg at vi har gjort, sier Røymo.

Hun viser til at kommunen har kjøpt inn sine første 11 utleieboliger – og at man har vedtatt byggingen av åtte utleieboliger til pleietrengende.

Les også: Hun vil innføre veiprising i Tromsø

400 nye boliger

– På sikt skal vi bygge 400 kommunale utleieboliger i samarbeid med husbanken og private utbyggere, sier hun.

Hun mener også at løftet om flere ansatte i omsorgen og 40 nye lærere i skolen er i ferd med å oppfylles.

– Vi har ansatt 20 nye i omsorgssektoren for å redusere bruken av vikarer og vi har ansatt de første ti av de 40 lærerne. Dessuten så har vi fjernet kravene til skolene om testing og rapportering, sier Røymo.

10 nye lærere er ikke det samme som 40.

– Vi har heller ikke sagt at vi skal ansette 40 nye lærere i løpet av 100 dager. Det vi har sagt er at vi skal starte arbeidet med å ansette disse lærerne, sier hun.

Ifølge henne er også prisene på kulturskolen i realiteten gått ned i og med at de er frosset på samme nivå som i 2014.

Les også: Omstridt utbygging ender trolig hos fylkesmannen

Møter næringslivet

Løftet som de to Ap-politikerne muligens kan gå med på at de ikke har oppfylt til punkt og prikke er å ha på plass en næringsstrategi i løpet av 100 dager.

Ifølge ordfører Jarle Aarbakke er imidlertid arbeidet med en næringslivsstrategi godt i gang.

– Jeg kommer nettopp fra et møte med representanter med næringslivet. Vi har hatt flere møter med næringslivet der vi har ryddet en rekke misforståelser av veien, og blitt enige om hva som vil være det viktige å satse på i Tromsø fremover, sier han.

Satt i gang prosesser

Ifølge ham er det også satt i gang prosesser for å gi nødvendig service til næringslivet i byen.

– Vi må se både på kortsiktige og langsiktige løsninger. Vi snakker om næringskonsulenter, koordinering og hjelp til gründere, men også en strategi for hvilket næringsliv vi ønsker at Tromsø skal ha på sikt. Vi sender et kraftig signal til omverdenen i dette arbeidet, sier Aarbakke.

Opposisjonen i kommunen mener at dere ikke engang er i nærheten av å ha oppfylt valgløftene. Hva sier dere til det?

– Det er vel ikke direkte overraskende at de mener nettopp det. Det er vel mest kritiske til at vi ikke fører deres politikk, men vi mener som sagt at vi har gjort det vi lovet da vi gikk til valg, sier Røymo.

Noe av kritikken det nye byrådet har fått dreier seg blant annet om ansettelsen av Per Limstrand som kommunaldirektør ved ordførerens kontor.