Vi er mange som mer eller mindre er oppfostret på torsketunger og som får noe vått i blikket når sesongen nærmer seg.

I ukas matspalte har jeg prøvd å kombinere følelsen av sprøstekte tunger med et par andre favoritter – nemlig asiatisk frityr og engelsk pubmat (fish & chips).

Jeg synes det ble en fin kombinasjon av sprøtt, salt, syrlig, hett og godt.

Potetene fortjener et lite kapittel for seg selv – jeg fikk oppskriften fra min gode venninne Helen – vi koker og steker dem i natron og andefett!

PRØV DEG PÅ HEITE FROKOST-EGG

Friterte torsketunger

5 små tunger per person

2 ss hvetemel

1–2 ts cayennepepper

1 ts salt

2 egg

1 dl Panko-smuler

Rikelig med nøytral olje

Tørk tungene på kjøkkenpapir og legg dem i en skål. Strø over salt, cayennepepper og hvetemel. Rør rundt slik at tungene blir jevnt dekket.

Knekk eggene i en annen skål og dypp tungene før du legger dem i Panko-smuler (en sort brødsmuler du får kjøpt i velassorterte butikker).

Varm opp oljen i en panne til cirka 175 grader (en brødbit blir gyllenbrun på mindre enn et minutt) og legg tungene i oljen og friter dem til de er gyllenbrune på begge sider. Legg på tørkepapir for å fjerne noe av fettet.

Sprø poteter i ovn

1–2 poteter per person

1 ts Natron

1 dl smeltet andefett eller smør/olje

Skrell potetene og del dem i store firkanter. Kok dem opp i 2–3 liter vann før du heller natron i kokevannet. La potetene koke til overflaten begynner å bli ru og porøs. Hell opp i dørslag.

Smelt andefett eller smør i en ildfast form. Legg i potetene og rør rundt slik at fettet dekker potene. Sett inn i varmluftsovn på 220 grader og stek i cirka 45 minutter. Øs og snu potetene med jevne mellomrom. De er ferdige når overflaten er sprø og fast.

SLIK LAGER DU LEKKER OG LETT LANGE

Grov ertepuré

400 g frosne grønne erter

30 g smør

1/2 finhakket løk

Smelt smør i en panne og fres løken på svak varme til den er blank. Legg i ertene og la de bli gjennomvarme. Kjør med mikser til en grov puré som du salter og pepret litt ekstra.

Tartarsaus

1,5 dl hjemmelaget majones

50 g finhakket sylteagurk

50 g finhakket kapers

1/2 dl finhakket dill og gressløk

Salt, pepper og litt sitron

Server friterte torsketunger på varm tallerken sammen med en god ale eller pils.

TEST UT BOLOGNESE I HVITT

Vel bekomme!