Vi er mange som mer eller mindre er oppfostret på torsketunger og som får noe vått i blikket når sesongen nærmer seg.
I ukas matspalte har jeg prøvd å kombinere følelsen av sprøstekte tunger med et par andre favoritter – nemlig asiatisk frityr og engelsk pubmat (fish & chips).
Jeg synes det ble en fin kombinasjon av sprøtt, salt, syrlig, hett og godt.
Potetene fortjener et lite kapittel for seg selv – jeg fikk oppskriften fra min gode venninne Helen – vi koker og steker dem i natron og andefett!
Friterte torsketunger
5 små tunger per person
2 ss hvetemel
1–2 ts cayennepepper
1 ts salt
2 egg
1 dl Panko-smuler
Rikelig med nøytral olje
Tørk tungene på kjøkkenpapir og legg dem i en skål. Strø over salt, cayennepepper og hvetemel. Rør rundt slik at tungene blir jevnt dekket.
Knekk eggene i en annen skål og dypp tungene før du legger dem i Panko-smuler (en sort brødsmuler du får kjøpt i velassorterte butikker).
Varm opp oljen i en panne til cirka 175 grader (en brødbit blir gyllenbrun på mindre enn et minutt) og legg tungene i oljen og friter dem til de er gyllenbrune på begge sider. Legg på tørkepapir for å fjerne noe av fettet.
Sprø poteter i ovn
1–2 poteter per person
1 ts Natron
1 dl smeltet andefett eller smør/olje
Skrell potetene og del dem i store firkanter. Kok dem opp i 2–3 liter vann før du heller natron i kokevannet. La potetene koke til overflaten begynner å bli ru og porøs. Hell opp i dørslag.
Smelt andefett eller smør i en ildfast form. Legg i potetene og rør rundt slik at fettet dekker potene. Sett inn i varmluftsovn på 220 grader og stek i cirka 45 minutter. Øs og snu potetene med jevne mellomrom. De er ferdige når overflaten er sprø og fast.
SLIK LAGER DU LEKKER OG LETT LANGE
Grov ertepuré
400 g frosne grønne erter
30 g smør
1/2 finhakket løk
Smelt smør i en panne og fres løken på svak varme til den er blank. Legg i ertene og la de bli gjennomvarme. Kjør med mikser til en grov puré som du salter og pepret litt ekstra.
Tartarsaus
1,5 dl hjemmelaget majones
50 g finhakket sylteagurk
50 g finhakket kapers
1/2 dl finhakket dill og gressløk
Salt, pepper og litt sitron
Server friterte torsketunger på varm tallerken sammen med en god ale eller pils.
Vel bekomme!