De fem regionale vitensentrene Nordnorsk Vitensenter i Tromsø, Vitensenteret i Trondheim, Vilvite i Bergen, Teknisk Museum i Oslo og Jærmuseet ved Stavanger i samarbeid med Statoil har siden i fjor sommer arrangert oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi. Det er en konkurranse der barn og unge skal bruke sin kreativitet og fantasi til å finne opp nye oppfinnelser det vil bli bruk for i fremtiden, enten innen transport, energi, ernæring eller læring.

Les også: Blinde Henning (9) til topps med unik oppfinnelse (krever innlogging)

– Det er viktig å bruke kreativitet og fantasi for å løse morgendagens utfordringer. Dersom vitensenteret kan bidra i så måte, er det bra, sier vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog.

Prosjekt Fantasi skulle imidlertid ikke bare kåre de smarteste unge hodene i Norge, men det ble også en intern konkurranse mellom de fem vitensentrene som deltok om antall oppfinnerbidrag, antall vinnere og medieoppmerksomhet.

– Vi har jobba jevnt og trutt med Prosjekt Fantasi. Det er kanonartig at vi vant den interne konkurransen og at Nord-Norge gjorde det så stort. Når man tar nedslagsfeltet vårt i betraktning, hevdet vi oss best.

400 av totalt 2.000 oppfinnerbidrag kom fra Nord-Norge, og i den nasjonale finalen utmerket Nord-Norge seg med hele tre av de 11 vinnerne. Nå får to av vitensenterets ansatte seg studietur til USA for å hente inspirasjon.

– Vi er litt lillebror i vitensenter-sammenheng, så at vi leverer flest bra oppfinnerbidrag er veldig artig. Konkurransen gikk ut på å ha flest bidrag, flest vinnere blant de nasjonale vinnerne og flest presseoppslag. Premien er intent mindre enn en tur til San Francisco for å få faglig påfyll på Exploratorium og Childrens Creativity Museum, sier Kanebog.