Og jeg kan ikke skjønne hvorfor! Dette er mat som absolutt alle kan like (bortsett fra vegetarianere) – sprøtt stekt sideflesk, en lun løksaus og kokte poteter.

Retten har vi servert i hundrevis av år, salt flesk, løk og poteter har vært råvarer som har holdt oss i live helt siden 1600-tallet...

Men på senere tid er flesk og duppe gått litt i glemmeboka og det er svært vanskelig å finne den på spisekartene til norske restauranter. I Sverige derimot er «Fläsk och löksås» fortsatt en favoritt for utespiserne.

Østfoldingene har også sans for retten - den ble kåret til offisiell «Signaturrett» for fylket for noen år siden.

Og det er ikke rart – dette er husmannskost av ypperste klasse som er enkel å lage med svært rimelige råvarer.

Kanskje er nettopp enkelheten forklaringen til at dagens matsnobber ikke lager retten...

Stekt flesk

150 g lettsaltet flesk per pers

Smør og nøytral olje

Det er IKKE bacon som skal brukes denne retten, så kjøp lettsaltet sideflesk i helt stykke. Fjern svoren og skjær flesket i så tjukke skiver som du ønsker - jeg er glad i tjukke skiver.

Bland like deler smør og olje i en stekepanne og stek flesket på middels varme. Ha tålmodighet her – flesket blir både saftig og mørt om det får nok steketid – cirka 10–12 minutter

Løkduppe (løksaus)

1–2 gule løker

25 g smør

2–3 ss hvetemel

1 ts sukker

(1 ts revet ingefær)

2–3 dl helmelk

Salt og pepper

Skrell og hakk løken grovt. Stek løken på svak varme i rikelig med smør. Når løken er gylden og gjennomstekt strør du over sukker og ingefær.

En liten advarsel – bruk bare ingefær om du er glad i smaken, den blir ganske fremtredende i sausen!

Strø over hvetemelet. Rør rundt slik at melet binder seg til løken før du heller på en skvett melk.

Rør godt før du rører inn neste skvett melk.

Det er viktig at du ikke slår på all melk på en gang – du vil nemlig unngå klumper og du vil ha kontroll på hvor tjukk sausen blir. Duppe skal være tjukk som vaffelkakerøre.

Server stekt flesk og duppe med kokte poteter og eksempelvis en lett grønnsalat. I Østfold liker de i tillegg kålrabistappe. Jeg skar ned noen tomater og sukkererter som jeg dynket i bitte litt olivenolje og eddik.

I glasset hadde jeg en lagerøl, men det vil sikkert gå greit med en mørk ale også.

Vel bekomme!