Søndre tollbodgate 2 har vært møtelokale for IOGT-losjen «Nordens brødre» siden 1893. Denne losjen var en utbryter fra byens hovedlosje «Nordkap» som ble stiftet i 1881, og begge losjene holdt først sine møter i Arbeideren, Tromsø Arbeiderforenings forsamlingslokale i Parkgata 22.

Vill og livlig

Da Gyllenborgs førsteklassinger ble innkvartert her var bygget fremdeles i IOGTs eie.

– Ja, det er et hus som har inneholdt mye opp gjennom årene, og i 1955 var vi også der, sier Synvis Glinn Nordin som har malt dagens bilde. Som det går fram av bildet er dette ei tid som Synvis har mange gode minner fra.

– Vi var en vill og livlig gjeng, sier han med et lurt smil.

Henger ut vinduet

«Vill» ser ut til å være en dekkende beskrivelse.

– Hvem er det som henger ut vinduet?

– Det var Svein Anton Andresen (eier av Andresens Vaapenforretning i Storgata, journ.anm) som hang der. Som du ser har han blitt observert både av ei dame på gata, men også av Frøken Skånevik i andre enden av huset. Jeg husker ikke hvorfor han hang der. Det var vel bare et stunt, svarer Synvis.

Det var ingen mangel på slike stunt, skal vi tro Synvis. Hvis Frøken Skånevik som senere startet danseskole i byen, ikke greide å opprettholde kontrollen, var ungene spredt over hele nabolaget.

«Folk av oss også»

– Da vi skulle få pirquetprøven låste Wiggo seg inne på klasserommet for å slippe. Da måtte de hente vaktmesteren oppe på Gyllenborg for å få ham ut. Og da vi fikk tran var det enkelte av guttene som spyttet den ut i blomsterpotta, ler Synvis.

– Men det ble nå folk av oss også, avslutter han.

I 2013 solgte IOGT Søndre tollbodgate 2 og bygget er nå i ferd med å renoveres. Etter sitt første skoleår i losjelokalene, forlot Synvis og hans klassekamerater sannsynligvis byens sunneste potteplanter til fordel for et nytt klasserom på Gyllenborg.

Det ble en ny tilværelse for de lille små, men det skal vi se nærmere på senere.

FOREVIGET: Ikke et skoleår uten klassebilde, så også i 1955. På bildet sitter klassen hans foran gamlehjemmet på Skansen. Synvis sitter ved siden av frøken Skånevik i andre rekke. Foto: Privat
RENOVERES: Søndre Tollbodgate 2 er i ferd med å bli pusset opp. Foto: Privat